Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (920)

plakát

Dokonalé dny (2023) 

Těžko hodnotit. Řemeslně dobrý. Kus poetiky v tom taky byl, jasně. Ale Dokonalý dny? Spíš Dokola furt stejný dny. Nevadí mi koukat na to, jak prostý uklízeč prožívá radosti nad obyčejnými všedními drobnostmi, ale čekal bych, že se to nejpozději v polovině někam rozhýbe. Jinak je to při té stopáži neskutečně ubíjející.

plakát

Problém tří těles (2024) (seriál) 

Oproti knize je to blbuvzdorný, to je myslím velký plus.

plakát

Oppenheimer (2023) 

Před lety jsem prohlásil, že nevidím důvod k tomu, chodit do kina na politická dramata. Svou zásadu jsem porušil letos s tím, že mi pan Nolan naservíruje něco mimořádného. A vskutku musím říct, že ten 70mm IMAX měl něco do sebe. A za ten je taky ta čtvrtá hvězda, jinak je to prostě jenom konverzační (i když z mnoha pohledů skvělý a třeba i invenční) drámo s milionem jmen, kterému chybí začátek nebo aspoň úvod a kterému by prospělo, kdyby bylo pro tentokrát v jedné časové rovině. Možná bych pak chápal, kde se na konci vzal Remi DeusExMachina Malek.

plakát

John Wick 3 (2019) 

Dámy a pánové, je nám ctí a potěším oznámit, že cenu za nejlepší živý terč dostává pan Generický Záporák #136. Povšimněte si prosím, jak ladně přikročil až k Johnovi, aniž by se při tom byť otřel o spoušť, jak nonšalantně mu nabídl svou hlavu ke střelbě a ani jednou nevyužil toho, zbavit toho stárnoucího hitmana života.  Ve světě Johna Wicka je tolik zabijáckých organizací a spolků, že si člověk klade otázku, jestli se v něm lidé živí taky něčím jiným. Čtyřku téhle dementní série laskavě přeskočím a doufám, že pátý díl bude prequel, odehrávající se v době bronzové. Tam by bylo pochopitelné, že se ke svému nepříteli pokouší žoldák dostat co nejblíž.

plakát

The Covenant (2023) 

Nebudeme se tvářit, že to celé nebylo přímočaré a předvídatelné, ale ty čtyři si to rozhodně zaslouží. Ritchie evidentně poslední dobou zkouší vstoupit i do jiných vod, než na které jsme u něho zvyklí. Někdy to nevyjde, ale tohle se mu povedlo.

plakát

Love, Death & Robots (2019) (seriál) 

Příjemné sci-fi jednohubky, ve kterých ale nejsou vždycky roboti, zato skoro vždycky smrt. Tématicky bohaté, vizuálně příjemné, jen u některých epizod jsem měl pocit, že jsou tvůrci furt v pubertě.

plakát

Menu (2022) 

Já taky beru vaření vážně. A vážně mohli tvůrci připepřit děj uprostřed a nepřesolit to na konci. Takhle to vychází na 3,5.

plakát

The Last of Us (2023) (seriál) 

Pokud se celý hype kolem seriálu odvíjí od hry, kterou jsem nehrál, pak je celkem nasnadě, že nebudu stoprocentní cílovka. Ale dal jsem tomu šanci a jo, ten hype je fakt jen kvůli té hře. Do žánru postapo to nepřineslo nic nového. Schéma "máme tu zombie/cokoli, co je hrozně nebezpečný, ale zdraví lidi jsou nebezpečnější a tak, i když jsme vám během prvních dvou dílů naservírovali, jak ty potvory fungujou, nebudeme se jimi už zabývat" není nic originálního. Neříkám, že to je špatné, ale nevidím důvod k tomu, koukat na druhou sérii.

plakát

Jan Žižka (2022) 

No, rozhodně to není ideologicky tendenční. Naproti tomu je to scénáristicky hrozně ploché a mělké, děj je zbytečně zašmodrchaný a motivace postav se v něm ztrácejí. Ale nutno přiznat, že Foster (tvrdej jak Žižkův palcát) a sociální realista Cain se snažili. Přicmrndávají jim Ozymandias Lucemburský a Roden IV. a dohromady je to průměrná středověká rubanice, trochu podobná železné kládě. Nutno ocenit, že si českej Péťa řekl, že v jeho filmu bude Cain a byl tam. Hvězdička navíc za cool lva a poslední audiovizuální minutu filmu. A to že z Žižky neudělali teplýho černocha je taky k dobru.