Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus Kmeny, který mapuje současné městské subkultury, představuje šestnáctý díl Graffiti. Duch bezohlednosti, anarchie a zároveň lásky k písmu a pokrývání všech dostupných - pohyblivých i nepohyblivých - ploch stále žije ve většině světových velkoměst. Touha soutěžit s ostatními, ovládnout teritorium, zdolávat překážky a být stále lepší. České a hlavně pražské prostředí vygenerovalo jednu z nejoriginálnějších evropských graffiti scén. Projekt Kmeny vznikl v koprodukci studia Yinachi a České televize, partnery projektu jsou městské projekty BU2R a Jägermeister. Díl Graffiti odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí bude také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Recenze (26)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ani bych se nedivil, kdyby Pavel Abrahám obdržel předvolání za spoluúčast na trestné činnosti, poškozování cizího majetku. Tyhle lidi nepovažuju za žádné umělce, ale totální dementy, kteří by potřebovali dostat pořádně přes držku, vyfasovat čisticí prostředky a barvu (na jejich vlastní náklady) a všechno uvést do původního stavu. Jediní kdo se můžou snad považovat za „umělce“ jsou pouliční malíři, kteří dokáží za pomoci sprejů vytvořit nádherné věci na papír či plátno (několik jsem jich viděl v cizině a snad i v Praze). Každopádně ani tento díl mě nějak neoslovil. Snad jen utvrdil v tom, že „sprejerům“ je potřeba pořádně nakopat prdel, kdykoliv je někdo uvidí při jejich rádoby tvorbě… ()

mchnk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

FC crew - maximum TOY - dětské vandalství maskované za tagy a gangsterský kecy z hospody. Wrahovo legal nic moc a akce v metru docela slušná. Ovšem, nepochopitelné absurdní záběry, které neberou konce a diskuze o všem možném, jen ne o graffiti, místo pěti minutového záběru na nohy bych určitě uvítal pár slov o historii graffiti v ČR, které by se do zmíněného času krásně vešly (když dokument zklame, pusť si klip). Protagonisty a jejich projev beru jako režisérovu volbu i jeho zodpovědnost - tento způsob představení scény je pro mě opět nepřijatelný. Jen další home video z cyklu Kmeny za několik desítek tisíc ká čé? ()

Reklama

Arkanoid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Roztrasená dynamická kamera síce vtiahne priamo do deja, no pri absencii akcie ako v sérii Bourne stráca umelecký význam. Natočené uvoľnené, ale nikam nevedúce reči môže viesť hociktorá skupina z predošlých Kmenov. Pre mňa a skôr ani pre fanúšikov graffiti nie je dokument uspokojujúci. Nehovorí nič o tom, čo majú jednotliví aktéri na tom radi, môžeme to považovať aj za stretnutie náhodných ľudí, ktorým bol do rúk daný sprej a stretli sa pri tvorbe niekoho iného. Vlakov bolo fakt zbytočne veľa, keď mám chuť na trainspotting, púšťam si jednoznačne a len film Dannyho Boyla. ()

H34D 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejspíš jen málokdo ocení odvahu tvůrců, kdy se v zájmu svého pořadu účastnili i trestné činnosti. Na druhou stranu z důvody ochrany grafitistů je po celý pořad kamera namířena kamsi do zdi, na nohy, anebo je obraz rozmazaný, což není na oči zrovna příjemné. Horší však je, že tyhle Kmeny neříkají o subkultuře jako takové téměř nic. Ano, vidíme záběry, jak je TO provedeno, ale nedozvíme se nic o lidech, kteří TO provádějí... 3/10 ()

papaguy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zanechává ve mě znepokojivý dojem, u krátkometrážního cyklu Kmeny obzvláště, když režisér vyplňuje vzácný čas těkavým bloumáním kamery nebo dlouhým snímáním něčích pat při chůzi (a když už víme, jak vypadají boty, střihne totéž na kšiltovku). Záměrem možná bylo zachytit určitou tenzi mezi dobou před akcí a akcí samotnou. To se daří ale jenom v situaci, když se kamera netřepe. Rozumím tomu, že se nedá do 20 min. vměstnat vše, ale ty sprosté keci v úvodu mohli být poloviční, jalové záběry na něčí paty rovněž a místo toho se tam dalo dát něco informačně výživnějšího. Bod plus je za dokumentaci těch dvou ilegálních akcí a za dva tři zajímavé záběry. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama