Reklama

Reklama

Himaláj - Karavana

  • Česko Himalaya - Karavana (více)
Trailer

Obsahy(1)

Režisér pri tvorbe svojho celovečerného debutu využil skúsenosti, ktoré nadobudol ako fotograf pre National Geografic v odľahlých končinách Nepálu. Príbeh filmu sa sústredí na život obyvateľov nepálskych hôr žijúcich podľa starých tradícií v kmeňovom zriadení. Je nielen fascinujúcim hraným etnografickým dokumentom o unikátnej, do seba uzavretej, sebestačnej a tradičnej komunite, ale aj takmer mytologickým príbehom o boji nového so starým, osudu so skutočnosťou, priateľstva s nenávisťou. Vyniká nesmiernou fotografickou krásou, značnú pozornosť venuje vykresleniu rituálov a zvyklostí obyvateľov osady. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (106)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Veliký příběh odehrávající se mezi lidmi, přírodou a bohy. Himalaj karavana působí tak neskutečně přirozeně, autenticky a čistě, že divák musí okamžitě pustit z hlavy veškeré problémy, starosti a myšlenky, které se vztahují na svět, v němž žijeme. Úžasné záběry na přírodu, kontrast stáří versus mládí, kruté podmínky k žití za tónů velmi podmanivé hudby - to vše a ještě mnohem víc je vlastní tomuto snímku s velikou hloubkou a značnou dávkou oduševnělosti. Po posledním záběru jsem jen sledoval běžící závěrečné titulky a vychutnával si pocit blaženosti, povznešenosti a nepatrnosti v porovnání se střechou světa. Jsem vděčný, že Eric Valli mi tohle svým počinem umožnil. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Dostala ma tá čarovná prirodzenosť ľudí pred kamerou. Nádherné osoby, navonok zamazané, s krásnym a čistým vnútrom. Obdivujem tibetskú kultúru, ich zvyky a večnú oddanosť Bohom. Obrázkami je to na úrovni Barabáša, v tomto prípade naviac obohatené ešte aj o krásny príbeh ľudskej nezlomnosti a odvahy. 80% ()

Reklama

mcleod 

všechny recenze uživatele

Tak neuvěřitelně nudný a schematický film, že, pokud by nebyl z Himálaje a v tibetštině, nikdo by si ho ani nevšiml. Vysokohorské exteriéry jsou nádherné, tibetské kmeny a tradice mohou být zajímavé, ale postavit na tom celý film? Vždyť tam nebyla jediná myšlenka, žádná atmosféra. Jeden "rebel", který se vzbouří proti tradicím a vůdci kmene a tím si získá srdce nejedné tibeťanky, se bez povolení vydá na cestu se solnou karavanou. Tím proti sobě poštve žlučovitého vůdce kmene, který ho podezírá ze snahy o převzetí vlády nad kmenem (upřímně pokud bych měl takto nepříjemného náčelníka, asi bych ho po jednom dni shodil ze stráně nejvyšší himálajské hory :-) ). Ten se vydá na stíhací cestu se synem, který se kvůli němu vzdá své duchovní mnišské cesty (a s kýčovitým zaujetím o tom cestou s každým rozpravuje), což se podepisuje na jeho nemotornosti. Nevím, zda si umím představit povrchnější scénář filmu. Závěr pak představuje vrchol všeho kýče a schematu. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Kdekdo se pokouší natočit výpověď o samotné podstatě života a zamotává se v nekonečných vrstvách vyprávění, překombinovanosti a záplavě velkých slov. Pak si někdo odjede daleko od civilizace a v překrásných himálajských kulisách natočí prostinký příběh, který toho o úlohách mladých, starých a zodpovědných poví mnohem víc. ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Nádherný pohlad na "bežný" život, jeho nástrahy a nevyspytateľnosť v pokojnej no zároveň nebezpečnej divokej krajine Hinalájskych veľhôr. Celý čas som sa pýtal či je to natočený film podľa scenáru alebo je to len zostrih dokumentárneho filmu mapajuci pravidelnú púť karavány. Tak dobre a zároveň prirodzene bolo dielo nielen napísané, ale aj sfilmované a zahrané. V podstate dielo ničím špeciálne nevynikalo, ničím sa diváka nesnažili ohúriť, prekvapiť alebo zaskočiť. No aj tak som nevedel svoju pozornosť odthnúť od filmového plátna. V závere mi moje myšlienky vraveli: ,,S radosťou by som s karavánou putoval ďalej." ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Film se natáčel přes devět měsíců v horských oblastech Dolpa, kam se lze dopravit pouze pěšky. (Tristan Rafael)
  • Francouzský distribuční název filmu lze přeložit jako "Himaláj: Dětský vůdce". (Tristan Rafael)
  • Režisér Éric Valli, ač francouzské národnosti, žije v Nepálu, který mu byl inspirací pro snímek už od roku 1983. (Tristan Rafael)

Reklama

Reklama