Reklama

Reklama

Himaláj - Karavana

  • Česko Himalaya - Karavana (více)
Trailer

Obsahy(1)

Režisér pri tvorbe svojho celovečerného debutu využil skúsenosti, ktoré nadobudol ako fotograf pre National Geografic v odľahlých končinách Nepálu. Príbeh filmu sa sústredí na život obyvateľov nepálskych hôr žijúcich podľa starých tradícií v kmeňovom zriadení. Je nielen fascinujúcim hraným etnografickým dokumentom o unikátnej, do seba uzavretej, sebestačnej a tradičnej komunite, ale aj takmer mytologickým príbehom o boji nového so starým, osudu so skutočnosťou, priateľstva s nenávisťou. Vyniká nesmiernou fotografickou krásou, značnú pozornosť venuje vykresleniu rituálov a zvyklostí obyvateľov osady. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (106)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Skôr dokumentárny film ako dobrodružný so zameraním na duchovnú stránku života a hlavne putovania. Dramatické situácie okrem jedného generačného konfliktu spočívajú len v tom, či prejdeme alebo neprejdeme, spadneme alebo nespadneme, zamrzneme alebo prežijeme. O živote v Tibete si určite radšej pozriem bežné dokumentárne filmy. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Kdekdo se pokouší natočit výpověď o samotné podstatě života a zamotává se v nekonečných vrstvách vyprávění, překombinovanosti a záplavě velkých slov. Pak si někdo odjede daleko od civilizace a v překrásných himálajských kulisách natočí prostinký příběh, který toho o úlohách mladých, starých a zodpovědných poví mnohem víc. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Velmi neobvyklý film, zachycující alespoň krátký náhled do života domorodých obyvatel pohoří Himaláj. Mám za to, že většina herců byli skuteční domorodci, protože ve svých rolích občas vypadali až příliš skutečně. Film byl po zásluze oceněn dvěma Cézary a patří mezi to lepší, co v Evropě koncem 90. let vzniklo. ()

Max-Wesslo 

všechny recenze uživatele

Příběh domorodců žijících v nepálské provincii Dolpo, hluboko v himalájských horách, v místech, kde nerostou stromy a kde život vypadá pořád stejně už několik desítek, možná i stovek let. Je to také příběh režiséra Erica Valliho, který dlouho žil s tímto kmenem, naučil se jejich řeč a spřátelil se především s dvěma lidmi, s Tinlem a Norbouem, kteří hrají hlavní role. Eric Valli je fotograf a je to znát. Záběry na velké masivy, horská jezera a hluboká údolí, to všechno bere dech. Samotný příběh je jednoduchý, ale vůbec to neubírá na požitku. Tento snímek je hlavně o životě místních obyvatel, natolik se lišícího od toho našeho a kdo má rád meditativní věci s hlubokým nádechem exotiky, bude si užívat. Původně jsem film ohodnotil 4 hvězdičkami, ale když jsem si uvědomil, že hlavní melodie mi zní v hlavě už měsíc, musel jsem jít s hodnocením ještě výše, protože se mi to obvykle nestává. Soundtrack jsem si sehnal a je doslova hypnotický. Ten film v žádném případě není dokonalý, spousty lidí nebude ani trochu bavit. Ale pro mě má nepopsatelné osobní kouzlo. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Špecifický film, ktorý nemusí sadnúť každému. Je to o kultúre tamojších Nepálcov, ktorí žijú v horách, spoliehajú na múdrosť starešinov, riadia sa zvykmi a tradíciami, no majú v sebe silné duchovno. Ja som už taký človek demokracie, ktorý sa však rád učí prírodným prirodzeným múdrostiam, napríklad orientovať sa podľa hviezd nevie každý, len škoda že to nejak vo filme viac nerozvinuli. Viac sa mi páčila druhá časť putovania, prvá bola akosi mimo mňa, mierne nudná, tá druhá obsahovala napríklad scény s idúcou karavánou po tenkých horských cestičkách, scénu s hviezdami, putovanie snehovou fujavicou, to bolo niečo pre mňa. Podľa mňa je to aj skvelý doplnok filmov o Tibete, jedná sa totiž o podobné prostredie, rovnakú vieru, skrátka aj tento film ukázal, že aj bez známych hereckých tvárí to ide, no výraznejšie sympatie si to u vás buď získa alebo nie, proste nie každý bude pozerať na Ázijcov v prírode ako žijú. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Francouzský distribuční název filmu lze přeložit jako "Himaláj: Dětský vůdce". (Tristan Rafael)
  • Režisér Éric Valli, ač francouzské národnosti, žije v Nepálu, který mu byl inspirací pro snímek už od roku 1983. (Tristan Rafael)
  • Film se natáčel přes devět měsíců v horských oblastech Dolpa, kam se lze dopravit pouze pěšky. (Tristan Rafael)

Reklama

Reklama