Reklama

Reklama

The Last of Us - Season 1 (2023) (série)


Hledej světlo (S01E09)

(epizoda)
  • USA Look for the Light
TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Těhotná Anna vkládá důvěru do celoživotního přítele. Joel a Ellie dojdou na konec své cesty. (HBO Max)

Videa (1)

TV spot

Recenze (124)

filmfanouch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vyvrcholení hry Last of Us velmi přispělo kultovnímu statusu, který si hra vydobyla. Tragický nádech, pravděpodobnost rozdělení diváků na dva tábory, nečernobílost a odveta světu. A přesně toto vše se vyvrcholení 1. série daří napodobit. Navrátivší režisér z minulé epizody, Ali Abbasi, zvládá všechny důležité momenty využít, výsledkem je intenzivní finále, které nepostrádá sílu původní hry. Už na samotném počátku se objeví videoherní Ellie. Ashley Johnson se tentokrát představuje v roli Anny, matky Ennie, kdy úvod s ní ukazuje, že i v krutém a zničeném světě může docházet k momentům radosti, které jsou ovšem často zastíněné dalším kopancem (jde o další důkaz toho, jak seriál zdárně rozšiřuje mytologii původního světa). Už úvod více vykresluje naznačené pouto mezi dvěma stěžejními postavami v rámci celé série, finále poté definitivně skáče do vyvrcholení cesty Joela a Ellieho, které nechybí téměř nic. Žirafy, šokující zjištění, bod zlomu, jedna stěžejní otázka, na kterou navazuje jedna odpověď a úderná tečka. Tvůrci seriálu se nevydávají kdovíjak výraznějším odklonem, nadále se snaží o maximální věrnost v rámci výpravy a známého příběhu. Těžit ovšem mohou především z Pedra Pascala. Ten již v první a šesté epizodě zvládl díky nadstavbě více prozkoumat Joela, budování jeho zbičované osobnosti poté vede k tomu, že je v jeho podání Joela vidět cílevědomost, díky předchozímu traumatu absence jakýkoliv zábran, někdo, kdo nerozlišuje oběť za vyšší dobro. Pedro Pascal finálem definitivně dokazuje, že lepší castingová trefa snad nemohla existovat. Posledních pár minut prakticky nejde vydechnout, síla konce původní hry přetrvává. Hudba Gustava Santaolally tomu celému samotná hodně přidává, nejdůležitější ovšem je, že příběh Joela a Ellieho dochází k po všech stránkách fungujícímu vyvrcholení. Alespoň prozatím.... ()

JosefTomas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nemám potřebu si tady honit ego nad tím, že "ve hře to bylo lepší", protože jsem její velký fanoušek, hrál jsem jí tenkrát na PS3, potom na PS4 a poté sledoval gameplay z PS5. Nakonec bych se stejně dostal k tomu, že hra má díky své dlouhé stopáži schopnost se dostat k postavám pod kůži, projít s nimi celý ten vývoj, díky akci být záživná po celou dobu a na konci vás dostat do kolen tím, že to finále neuspěchá. A i kdybych to tady se hrou neporovnal, tak 43 minut na rozuzlení příběhu je dle mého dost málo i na originální seriál, stejně jako počet 9 epizod s cenovkou 10-15 mega. To se na mě prosím nezlobte, ale to je podpásovka. ()

Reklama

kubas369 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

8/10. Scéna s narozením Ellie a tím vlastně vysvětlení její imunity, suverénně nejlepší z celého seriálu. Bohužel konečná pasáž ve stylu Ramba na mě moc nefunguje, jednak jsem to čekal, protože nebylo vyhnutí a za druhé Joel celý seriál prostě nepůsobí, tak tvrdě jako ve hře a když pak přepne do smrtícího módu, tak mu to prostě nevěřím. ()

husandaaa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

A je to tu, vyvrcholení mapující první hru je zde. Na srdci mám toho hodně, jakožto hráč možná koukám na seriál s růžovými brýlemi, možná bych je mohla sundat. V tomhle případě však srovnávání se hrou je naprosto logická věc, a tato epizoda se předlohy drží zuby nehty. Přidává nám skvělé rozhovory navíc, a dokonce se dozvídáme víc o postavách, které jsme viděli minimálně. Tak jako se nám vrátil Troy Baker, jenž ztvárnil ve hře Joela, tak teď jsme mohli vidět na obrazovkách Ashley Johnson, která nám ve hře předává postavu Ellie. Zde hraju Annu, matku seriálové Ellie a je to moc hezké pomrknutí zpět na hry, ale i super přídavek k postavě Ellie. Vidíme jisté změny na naší ústřední dvojici. Změny, které zapříčinili dávné i nedávné události. Nádherný moment, který nám seriál nabídl je třeba Joel a jeho přiznání, jak se mu přihodila ta jizva, kterou má u čela. To byl fantastický moment, který ve hře nebyl, ale s klidem na srdci mohu říct, že by klidně mohl. Máme tu jinak skoro vše, co by si fanoušek hry mohl jen přát. Žirafy, žebřík, rozhovory, finální vyústění či onen ikonický rozhovor na samotném konci. A všechno to funguje. Je to v něčem tak podobné a v něčem nové a svěží. Pedro i Bella ze sebe dolují maximum a já bych na jejich malé či velké interakce mohla koukat pořád. Obzvlášť Pedro Pascal, který byl opravdu výborný castingový výběr, drží na svých bedrech celou tíhu Joela. Je naprosto famózní, dává do toho kus sebe a emoce nám servíruje na zlatém podnose. Bella Ramsey je neskutečná, získala si mě jako Ellie ihned a nepustila, nepolevila a všem nám vytřela zrak. Díl je jinak dobře vybudovaný, prohlubuje i přesekává vztahy mezi postavami a dobře pracuje se všemi důležitými herními aspekty. Až na jeden. A tento problém se tak nějak táhne celým seriálem. Je tu fakt bídně málo nakažených. A já čekala, že v tomto posledním díle se dočkáme fakt velké potyčky s nakaženými, stejně jako ve hře. Ale oni nikde. Přitom vím, že tvůrci se chtěli spíš soustředit na postavy a rozvíjet jejich charakter. A to funguje na jedničku. Ale svět pak nepůsobí tak nebezpečně, všude se o nakažených mluví ale neukážou nám je. A to je škoda. Další je věc která mi vadí je stopáž. Přišlo mi to opravdu občas až zkratkovité. A třeba finální boj jsem si představovala opravdu dlouhý, jako byl i ve hře. Kdy vy chvíli máte pocit, že se nikdy nedoberete konce. A opět, chápu proč tvůrci nejspíš nemohli jít přes daný časový úsek, ale přála bych si, aby u druhé série byly ty díly přeci jej delší. No a když už jsme u druhé série, tak na tu se opravdu ale opravdu těším. Joel s Ellie teď došli na konec, ale brzy oba dva najdou zas něco nového či starého, za co bude stát bojovat. A bude to nářez. ()

Pharao20 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Píše sa o tom ako je neľahké dostať herný námet do filmovej ci seriálovej podoby bez toho aby tvorcovia nemuseli robiť odbočky a vypĺňať tak čas. Čo je pochopiteľné a logické. Pokiaľ má ale seriál 9 časti a pozostáva hlavne z tých odbočiek a hlavná dejová línia sa ultra rýchlo zhrnie, tak to je fušerina.Tu sa to dalo spraviť oveľa lepšie. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (3)

  • Žirafu v této epizodě si zahrála skutečná žirafa jménem Nabu. (mikki089)
  • Ashley Johnson, která ztvárňuje Annu Williams, je hlasová herečka ztvárňující postavu Ellie v herní verzi. (mikki089)
  • V epizodě se objevila Laura Bailey jako zdravotní sestra, která svůj hlas propůjčila Abby, hlavní záporačce videohry „The Last of Us Part II“. (mikki089)

Reklama

Reklama