Reklama

Reklama

The Abominable Snowman

  • Velká Británie The Snow Creature (pracovní název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Doktor John Rollason (Peter Cushing), jeho manželka Helen (Maureen Connell) a asistent, Peter Fox (Richard Wattis) se vydávají do Himálají na expedici po stopách Yettiho. (Hans.)

Videa (1)

Trailer

Recenze (23)

giallo 

všechny recenze uživatele

I přes své stáří, je The Abominable Snowman stále zajímavý kousek, který by skalním divákům sci-fi neměl ujít. Svojí zasněženou atmosférou a strachem z neznáma trochu jistě připomene The Thing. Ale jinak jde o vážně se tvářící snímek s jasným poselstvím. Škoda jen, že si už zub času vybral své...2,5* ()

Quint 

všechny recenze uživatele

Název by mohl vzbudit dojem, že jde o další laciné béčko s nechtěně směšným monstrem. Ve skutečnosti jde o překvapivě napínavě vystavěný film ze studia Hammer Films, který bohužel zastínil tehdejší úspěch barevného hororu The Curse of Frankenstein, který zahájil novou éru tohoto britského studia. The Abominable Snowman si na rozdíl od zmíněného Frankensteina dokáže vystačit s málem. Sněžného muže si v něm příliš neužijete. Roli hrozivého protivníka tu sehrají spíše nehostinné vrcholky Himalájí, postupné objevování neprobádaných míst, kam člověk neměl vkročit, obsedantní snaha členů expedice chytit titulního tvora a rostoucí paranoia mezi nimi. Film dokáže vizuálně upoutat chytře využitými širokoúhlými kompozicemi ve spojení se stinnými chodbami mystického kláštera a větrem ovívanou zasněženou krajinou. Překvapivě docela inteligentní a atmosférický dobrodružný horor. Ale když se podíváte, kdo za ním stojí, tak to vlastně až tak nepřekvapí. Režisér Val Guest a scenárista Nigel Kneale mají na svědomí např. inteligentní sci-fi filmy jako The Quatermass Xperiment a Quatermass 2. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Sympatická hammerovka uprostřed krásných, ale i značně nehostinných hor plných sněhu, ledu, bouří a lavin. Doktor Rollason je se svojí ženou a asistentem hostem v klášteře u lámy. Věnuje se studiu tamějších rostlin, což se brzy ukáže jako záminka pro objev něčeho velkolepějšího. Když do kláštera dorazí expedice vedená Tomem Friendem (Forrest Tucker) snažící se chytit sněžného muže, i přes četná varování lámy a manželky se s nimi vydá do hor. Jenže daleko větším nebezpečím, než sněžný muž, se ukážou členové výpravy sami. A pak je tu ještě síla, kterou divák jistě odhalí, co napomůže nezdaru expedice. Místy pomalejší tempo střídají napínavé scény a nádherné záběry zasněžených horských štítů. Solidní herecké výkony, výborná hudba a pěkná kamera. Monsterhoror nikoliv, dobrodružný příběh ano. 3,5* ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotitelný film. Určitě to není nějaký klasický monster film z 50. let. Spíše něco mezi dobrodružným horolezeckým filmem a psycho dramatem. A také film rozdílných částí - horolezecká první půlka s prostřihy na budhistický chrám je nuda k nepřežití, natočená za pár korun ve studiu, na druhou stranu, druhá půlka obsahuje paranoiu, přeludy, celkem solidní herecké výkony a některé psycho scény, které mají grády. Myšlenkový přesah, který tento film měl mít jsem ale nejspíše nepochopil a Yettiho uvidíme ve filmu jen pár sekund. Zajímavý, leč ne zcela dotažený pokus udělat z hororu něco více. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nebudu tvrdit, že je britský béčkový sci-fi horor „The Abominable Snowman“ vyloženě špatný, to prostě nejde říct, ale chybí mu nějaký ten pořádně vyhrocený moment. Líbí se mi, že čekání na yettiho je docela dlouhé, z mého pohledu se navíc nejednalo o zklamání. Herecky je to pak dostatečně dobré na to, abyste s postavami přežily i ty trochu méně záživné pasáže, jichž není úplně málo. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (4)

  • Prvý film štúdia Hammer Film, v ktorom si zahral Peter Cushing. Ten sa dokopy objavil v 22 filmoch tejto spoločnosti. (beso74)

Reklama

Reklama