Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Trenér týmu Texaské univerzity Darrel Royale vzpomíná jako starý pán v rozhovoru pro mladičkou reportérku na hvězdu jeho Longhorns Freddieho Steinmarka. Kamera jej zachycuje v jeho klukovských začátcích v Denveru, z něhož se svou rychlou a tvrdou hrou amerického fotbalu propracoval až do univerzitního mančaftu v Austinu v roce 1967. Jeho velkou zásluhou šel tým od vítězství k vítězství. Byl důležitým hráčem, který Texaské univerzitě pomohl ve finále 1969 porazit Arkansas. A to v době, kdy už jeho tělo bojovalo s nepřítelem daleko nebezpečnějším - rakovinou. Ta mu byla záhy po zápase diagnostikována a lékaři mu amputovali nohu. Přesto přišel podpořit svůj tým o berlích na další duel. Souboj se zhoubným nepřítelem prohrál 6. 6. 1971 a jeho památku dodnes uctívají hráči Univerzity of Texas při vstupu na stadion, přestože nikdy nebyl součástí All American týmu. Film dokumentuje nejen fyzickou náročnost amerického fotbalu, zdůrazňuje bojového a týmového ducha, ale připomíná i další americké hodnoty - zázemí rodiny a romantickou lásku. (PP66)

(více)

Videa (14)

Trailer 1

Recenze (40)

misterz 

všechny recenze uživatele

Keby to nebolo podľa skutočného príbehu, tak by si človek pomyslel: "Aha, aký to hrozný patetický gýč!" Ale takto... nevidím dôvod prečo keď je niečo dobré, tak nepochváliť, alebo si neuctiť. Prípadne neuroniť slzičku a nevysmrkať sa do vreckovky. A pravdou je, že ten chalan bol veľmi fajn, keby bolo takých v športe viac, možno by som sa aj ja naučil tie pre mňa mysteriózne pravidlá amerického futbalu. Chudák, veril v Boha, no Boh sa s ním kruto zahral. Dal mu všetko po čom len môže pišťať chlapčenská dušička a potom mu zrazu všetko nemilosrdne vzal... Smutný príbeh, no zároveň aj poučný. Silný nadpriemer. 85/100 ()

TheLegendLH 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že nálepka "Podle skutečné události" je u každého druhého filmu, co vychází a ne vždy jde o tak slavné počiny a stejně tak se často použije jen část skutečného příběhu, ale pak se story nafoukne do nereálných věcí. Ze začátku jsem byl skeptický ohledně tohoto filmu. Vše začalo zprávou kamaráda, který mi napsal "Lukes, musíš to vidět.", ale kvůli pracovnímu vytížení jsem neměl prostor se k tomu dostat. Zhruba týden na to píše další kamarád "Viděl jsem to a skvělý. Lukes, máš rád americký fotbal a podle mě se Ti to bude líbit.", tak jsem si film sehnal, ale nezapnul. Ovšem nátlaku třetího kamaráda jsem už neodolal a zapnul. Ano, bylo zmíněno, že jsem fanoušek amerického fotbalu a myslel jsem, že hlavně o něm tento film bude. Ale ne. Tenhle film je o vášni, touze, lásce a odhodlání neobyčejného člověka! Bylo velmi těžké neprožívat veškeré chvíle emotivně s hlavní postavou nebo se vcítit do bolesti jeho rodičů, kteří se snaží zůstat silní. Pro mě jeden z nejlepších filmů, co v roce 2015 vyšly. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Nepochopím, že mnohé stupídne snímky majú toľko hodnotení a takéto majstrovské diela sú tak málo známe. Veľká škoda. Americký futbal nemám rád, nevidel som ani len jeden jediný zápas celý, za to filmov o americkom futbale som videl prekvapivo asi už 20. Toto nie že je najlepší snímok o americkom futbale, ale možno ten úplne najlepší športový a životopisný film celkovo. Úplne úžasný Finn Wittrock, ktorý ma v iných snímkach až tak nezaujal a tiež ako vždy skvelá Robin Tunney. Veľmi smutná snímka a režisérovi by za ňu mali dávať doživotne zlaté tehličky. Je veľmi smutné čo sa stalo hlavnej postave tejto snímky a o to horšie, že je to podľa skutočnej udalosti. Po snímke a jej záverečných titulkách som si dobrú hodinu vyhľadával o Freddiem Steinmarkovi viac informácií. ()

Blazis34 

všechny recenze uživatele

Hezké a dojemné drama ze sportovního prostředí. Cesta životem mladého Freddieho stoupala jen a jen vzhůru, byl úspěšný ve všech oblastech, než se mu objevila rakovina v stehenní kosti. Je to strašlivý zásah do mnoha životů a vůbec si to nedovedu a ani nechci představit, jak hrozné musí být slyšet tento strašlivý verdikt. Vraťme se ale k filmu. Docela se mi líbilo, že se ona událost nestala už na začátku filmu a děj by bylpak ponurý a smutný. Takhle mohl divák ochutnat život úspěšného a sympatického fotbalisty a těšit se chvíli s ním. I když asi každý věděl, co se stane, přišlo to až na konec a byto to nesmírně dojemné. Mám rád silné příběhy o odvaze a vnitřní síle a lidi co se nezdávají za žádných okolností. Angelo Pizzo nám jeden takový skvěle zrežíroval a já mu za to dávám skvělých 80% - čtyři hvězdy. ()

ozeki 

všechny recenze uživatele

Když se sice na ulici zeptáte 100 Čechů, jestli znají Freddieho Steinmarka, 114 z nich vám řekne, že nezná. Tomu bych i rozuměl. Čemu ale nerozumím je, proč má takhle kvalitně udělanej film po 5 letech, co je k vidění, jen 492 hodnocení. To je pro mě záhada jako prase. Já se vždycky snažím objevit něco dobrýho, co jsem ještě neviděl. Na CSFD je množství způsobů, jak někde nějak vyškrábnout nějakou zapomenoutou perlu. Přiznám, že jakmile jsem zmerčil spojení životopisný/drama/sportovní a v hlavní roli Aaron Eckhart, neváhal jsem ani vteřinu a začal pátrat. Pokud si film chcete užít na 110%, určitě si dopředu vůbec nic nenačítejte (ani obsah). Nechápu, proč má každej druhej film v obsahu vylíčen téměř celý děj. To je jak dávat si nezabalené dárky. Je to trochu americké (nebo spíše dost americké), ale pro mě jeden z nejlepších filmů o sportu vůbec. Oceňuji množství hodně povedených scén přímo ze hřiště. Fakt si to pusťte. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Při zápase Texas Longhorns a Arkansasu Razorbacks hrál Freddie Steinmark v největších bolestech, aby pomohl týmu. Nakonec po 6 dnech od zápasu mu byla noha amputovaná a zápas se nazval hrou století. (ARI50)
  • Roli quaterbacka #16 Jamese Streeta hrál jeho vlastní syn Juston Street. (ČSFD)
  • Film je založen na skutečné události hráče Freddie Steinmark. (ARI50)

Reklama

Reklama