Reklama

Reklama

Kurt Cobain: Montage of Heck

  • Česko Cobain (více)
Z akcí
USA, 2015, 132 min (Alternativní 127 min)

Seznamte se s osudy Kurta Cobaina prostřednictvím prvního autorizovaného dokumentu, který se navíc řadí mezi ty nejobjevnější a nejdůvěrnější. Na Cenu Akademie® nominovaný tvůrce Brett Morgen zkušeně smíchal Cobainovy osobní hudební archivy, dosud neuvedené fi lmové záběry, animace a objevné rozhovory s rodinnými příslušníky a nejbližšími přáteli a vytvořil niterný a detailní fi lmový portrét, který zachycuje Kurta jako nonkonformního umělce a sleduje ho od počátků jeho hudební kariéry. Fanoušci a současníci Nirvany se o Cobainovi dozví informace, které dosud netušili, a ti, kteří Cobaina a jeho hudbu objevili nedávno, pochopí, proč se z něj stala nesmrtelná legenda. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Z akcí

Recenze (174)

Wishkah 

všechny recenze uživatele

Jsem velký fanoušek Nirvany a Kurta Cobaina. To musím předeslat před svým komentářem. Myslím si, že kdyby byl Kurt Cobain dnes na světě, byl by svět bohatší o velkého umělce. Ale bohužel to dopadlo jak to dopadlo a teď se nám tu vyloupl dokument, který se snaží být co nejosobnější a ukázat Kurta Cobaina jaký opravdu byl. Jenže je stejně zmatený a psychedelický jako pravděpodobně i osoba, o které ten dokument je. V některých momentech je dokument doslova dechberoucí, např. kreslená animace Kurtova všedního dne v malém bytě, nebo při jeho dospívání, záběry z dětství nebo pár soukromých okamžiků, ale zbytek je kaše, která se jen nastavuje. Záběry, které pro mě jaksi postrádali smysl, dlouhé zahloubané komentáře a podivně předělané písně a melodie Nirvany, které ty psychedelické pasáže provázeli mě spíš otravovali. Navíc tam chybí jakékoli časové údaje. Kurt dospívá, najednou už jezdí s kapelou turné, najednou sou světové hvězdy, najednou se zjeví Courtney, najednou mají dceru. Mě to prostě nesedlo. Podle mě by v dokumentu mělo být jasné co se, kde děje. Navíc zcela chybí komentář Davea Grohla, nebo kohokoliv z hudební branže mimo Krista Novoselica, který má navíc jen pár výstupů. Je to škoda, protože dokument to mohl být se vším materiálem opravdu skvělý, ale není. Lepší dokument o Nirvaně, Kurtovi a době Grunge bych spíš doporučil šestý díl Sedmi Epoch Rocku. Přišlo mi to přesnější a mnohem míň hrající na city a přesto mnohem víc zasahující ()

gumolit 

všechny recenze uživatele

Dokument, ktorý ukazuje nielen to aký bol Kurt umelec, ale aj milujúci otec a človek. Najbližší to s ním v posledných mesiacoch jeho života veru nemali ľahké, čo dokazujú posledné minúty dokumentu (ťažko stráviteľné pohľady na vychudnutého a bledého Kurta). Heroín je sviňa. Kreslené scény a vložené nahrávky tomu dávajú istú temnotu a depresiu.Jeden z najviac intímnych hudobných dokumentov, aký som mal tu česť vidieť. Kto si myslí, že sa bude pozerať na dokument o Nirvane ten sa pletie.. Toto je neskutočne intimná spoveď frontmana skupiny Nirvana Kurta Cobaina, z ktorej cítiť ten strach a zlobu.dokonalá spomienka na Kurta ako človeka pre fanúšikov povinnosť a pre tých čo majú radi dokumenty o hudbe zaručujem dokonalú dokumentárnú prácu a silný príbeh. ()

Reklama

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Sice lehce zklamani (Necekat od toho nic investigativniho ohledne smrti, nebo detaily ohledne samotne hudby z produkcniho hlediska). Ale jinak pomerne slusny biopic od narozeni po smrt. Jinak navod k nesmrtelnosti - 1. Zacit fetovat. 2. napsat pod vlivem par sjetych songu. 3. Najmout si Butche Viga at z toho zprodukuje kvalitni album. 4. Ustrelit si hlavu. 5. Status legendy na dalsich xxx let. 6/10 ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Po obsahovej stránke trochu slabšie, ale tá forma so zapracovanými Kurtovými poznámkami pomedzi príbeh jeho života to ako tak vyrovnali. V tomto dokumente spoznávame Kurta z úplne inej stránky ako doteraz, teda skôr zo stránky nevyrovnaného človeka a nie len ako skvelého hudobníka a frontmana legendárnej Nirvany. A nemôžem si pomôcť, ale Kurt by určite nikdy nechcel, aby jeho súkromie bolo takto vyplavené na povrch zemský. Rozhovory s ľuďmi, ktorí Kurta sprevádzali životom boli zaujímavé, teda až na afektovanú Courtney, ktorá asi žije len zo svojho neskonalého excentrizmu. Najviac sa mi páčila najmä časť Kurtovej mladosti (napr. príbeh o koľajniciach a vlaku), no potom v ďalších fázach už to bola proste Nirvana, a najviac mi v tom asi chýbalo nejaké lepšie ukončenie dokumentu - teda aj nejaké zaujímavosti okolo toho tragického 5.apríla 1994, a nie len tak sucho ukončiť nápisom "one month after returning from Rome, Kurt Cobain took his own life". ()

campix 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejvíce intimních hudebních dokumentů, jaký jsem kdy měl tu čest vidět. Kdo si myslí, že se bude koukat na dokument o Nirvaně ten se šeredně plete. Tohle je neskutečně intimní zpověď frontmana skupiny Nirvana Kurta Cobaina, ze které neskutečně čiší všechen ten strach a vztek. Tvůrců se společně se svolením Kurtovi rodiny dostalo také obrovské množství autentického materiálu a jeho potenciál využili naplno. Spojení Kurtových rozpohybovaných obrázků s animovanými pasážemi a akustickými covery největších pecek působí naprosto dokonale a dokáže vás vtáhnout přímo do jeho hlavy. Hodně intenzivní záležitost, které lehce ubírá její délka a občasné hluché pasáže. Dokonalá vzpomínka na Kurta jako člověka. Pro fanoušky must see. Pro ostatní jednoznačně typ na dokonalé dokumentární řemeslo a silný intimní příběh. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Podľa rozhovoru s Vanity Fair s režisérom Brettom Morgenom, po tom, čo Frances Bean Cobain videla film na premiére Sundance, Morgen ju sprevádzal späť k autu. Pred odchodom ho Frances objala a povedala: "You made the film I wanted to see." (WalterIK7)
  • Název filmu Montage of Heck pochází ze stejnojmenné hudební koláže, kterou vytvořil Kurt Cobain kolem roku 1988. Existují dvě verze: první má okolo 36 minut a druhá okolo 8. (TwoFace)

Reklama

Reklama