Reklama

Reklama

Kurt Cobain: Montage of Heck

  • Česko Cobain (více)
Z akcí
USA, 2015, 132 min (Alternativní 127 min)

Seznamte se s osudy Kurta Cobaina prostřednictvím prvního autorizovaného dokumentu, který se navíc řadí mezi ty nejobjevnější a nejdůvěrnější. Na Cenu Akademie® nominovaný tvůrce Brett Morgen zkušeně smíchal Cobainovy osobní hudební archivy, dosud neuvedené fi lmové záběry, animace a objevné rozhovory s rodinnými příslušníky a nejbližšími přáteli a vytvořil niterný a detailní fi lmový portrét, který zachycuje Kurta jako nonkonformního umělce a sleduje ho od počátků jeho hudební kariéry. Fanoušci a současníci Nirvany se o Cobainovi dozví informace, které dosud netušili, a ti, kteří Cobaina a jeho hudbu objevili nedávno, pochopí, proč se z něj stala nesmrtelná legenda. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Z akcí

Recenze (174)

Gore 

všechny recenze uživatele

Pokud někdo četl knihy Těžší než nebe a Come As You Are, tak zde nenašel nic nového nebo objevného, navíc zde chybí větší kontinuita v čase, ale na druhou stranu psychedelické výjevy jsou povedené a do celého vyznění sedí. Dokument má dost chyb, a je vidět, že do toho musela hodně krafat Courtney, ale jako fanoušek Kurta je mou povinností trošku hodnocení nadsadit. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

No nemusíme si nic zakrývat, když máte za zády podporu od HBO a Courtney Love vám na stříbrném podnose přinese takového sólokapra, museli byste být opravdu velkonemehlo nevyčarovat impresivní dokument. Nikdy jsem Nirvanu neměl rád, ale tento intimní pohled na jejího lídra se prostě povedl. Samozřejmě s autentickými materiály, které nebyly nikdy dříve dostupné se to hraje jedna báseň, ale Brett Morgen je dostatečně zkušeným dokumentaristou, který dobře pracuje s obrazem a tempem. Díky přítomnosti a intimitě je úplně jedno zda Cobaina zbožňujete či celou jeho kultem pohrobků opovrhujete. Tohle je prostě melancholický intenzivní zážitek a zároveň kus zmapované hudební historie. Možná Morgen vlezl do rybníku okupovaném Davem Grohlem, který se mu natruc v celém filmu téměř ani nemihne. 80 % ()

Reklama

Lucindajet 

všechny recenze uživatele

Záběry z dětství, kreslený scénky nebo orchestrální Smells Like Teen Spirit stojí fakt za to. Už od dětství byl Kurt solidně rozbitej díky rodičům a se vším okolo a Courtney jako třešničkou to byl asi nevyhnutelnej konec. Co postrádám je Dave Grohl. Vím že to není o Nirvanně ale nemyslím, že by byl nedostatečn blízký, jak Brett Morgen prohlásil, jenže to by se s Courtney museli kámošit, že. Nejsem odborník přes tyhle konspirační teorie, nicméně Courtney je zde líčena ve velice pozitivním smyslu a to jí nežeru ani trochu. Ukončení dokumentu třema slovama mě namíchlo, sdílím názor s uživatelem zsn o tom, co vše tam ještě mohlo a mělo být ať už o okolnostech kolem smrti nebo rozhovorem s Frances. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Co k tomu říct? Je to smutný, i když všichni vlastně víme, jak to dopadne/dlo, ale přesto není zrovna jednoduchý se dívat na domácí videa, kde vidíte, jak byl kolikrát Kurt mimo. Holt se na něm podepsalo dětství a to všechno kolem včetně slávy, kterou tak nenáviděl. C. Love na tom má dle mýho taky svůj nemalej podíl, ale o tom se vedou dohady dodnes. Nicméně plnej počet tomu nedám, protože tam spoustu věcí považuju za domyšlený, nepřesný a spíš tak jako vyumělkovaný, aby to asi mělo větší grády. A to je škoda, protože jinak je to zpracování na úrovni. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Ano, jako raná teenagerka jsem taky (asi jako všichni v devadesátkách) žrala Kurťáka a měla ho za novodobého Ježíše.. Viděla jsem s ním jakékoliv záznamy, četla o něm knihy a s ním rozhovory, sbírala plakáty, sjížděla videoklipy a hudbu poslouchala stále dokola.. Dnes už jsem slavného Kurta Cobaina přežila o další 4 roky.. Čím jsem starší, tím v něm vidím více pozéra a feťáka, jeho genialita ustupuje.. Myslela jsem, že nejnovější dokument "Kurt Cobain: Montage of Heck" mu vdechne více lidskosti a ukáže mi ho z jiné stránky.. Bohužel se tak nestalo.. V dokumentu zazní mnohem méně informací než v kterékoliv životopisné knize, kterou jsem četla.. Po této stránce jsem byla zklamána.. Dokument byl pravděpodobně myšlen jako soubor nepublikovaných a málo známých klípků, videí a textů navlečených na chabé kostře Kurtova životopisu.. Co mě ovšem hodně pozitivně překvapilo, jakou originální, koukatelnou a umělecky excelentní formou, bylo natočeno.. Díky formě před režisérem Brettem Morgenem smekám.. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Název filmu Montage of Heck pochází ze stejnojmenné hudební koláže, kterou vytvořil Kurt Cobain kolem roku 1988. Existují dvě verze: první má okolo 36 minut a druhá okolo 8. (TwoFace)
  • Po premiéře snímku se také ozvali Cobainovi přátelé, kteří řadu ze zveřejněných věcí označili za nesmysly. Buzz Osborne z kapely Melvins, který s Cobainem vyrůstal, například zpochybnil nejen vyprávění Courtney Love, ale i emotivní historku o prvním sexu, který měl Cobain mít s postiženou dívkou z domu, kam s kámoši chodili krást chlast. Cobain si ji prý vymyslel, protože si rád dělal z lidí srandu. (Zdroj: Mladá fronta DNES) (hippyman)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno