Reklama

Reklama

Kurt Cobain: Montage of Heck

  • Česko Cobain (více)
Z akcí
USA, 2015, 132 min (Alternativní 127 min)

Seznamte se s osudy Kurta Cobaina prostřednictvím prvního autorizovaného dokumentu, který se navíc řadí mezi ty nejobjevnější a nejdůvěrnější. Na Cenu Akademie® nominovaný tvůrce Brett Morgen zkušeně smíchal Cobainovy osobní hudební archivy, dosud neuvedené fi lmové záběry, animace a objevné rozhovory s rodinnými příslušníky a nejbližšími přáteli a vytvořil niterný a detailní fi lmový portrét, který zachycuje Kurta jako nonkonformního umělce a sleduje ho od počátků jeho hudební kariéry. Fanoušci a současníci Nirvany se o Cobainovi dozví informace, které dosud netušili, a ti, kteří Cobaina a jeho hudbu objevili nedávno, pochopí, proč se z něj stala nesmrtelná legenda. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Z akcí

Recenze (174)

Garch 

všechny recenze uživatele

Celkově rozpačité. Animované pasáže, propojující děj a také upravené songy, použité jako podkres, nemají chybu. Rozhovory, výpovědi a názory blízkých (těch, co se hodili a byli ochotní zapanáčkovat) podané jednostranně. Režisér Brett Morgen má cit pro skladbu, vyjma nutkání pustit všechna domácí videa, která dostal k dispozici. Jejich nesnesitelnost graduje po narození dcerky a snad mají navodit "nepřežitelnost" Kurtova bytí. Nevím, každopádně vnímám výraznou manipulaci v celém dokumentu, především ohledně Courtney a protlačované nevyhnutelnosti Kurtovy smrti: …dnešní Courtney je v dokumentu dokonale upravená moudrá dáma... – dřív bylo dřív – nebyla jsem svatá – narvaná herákem i v těhotenství - zapomeňte - malá je přece zdravá – nasypat na diváka další metrák home-videa (Frances leží. Frances sedí, Frances se směje, první stříhání, první kakání…) Kurt byl prostě křehký a stejně by tak dopadl… hlavně vymáčknout zase nějaký prachy. ... Škoda. Dokumentu jsem se nemohl dočkat, tak jsem z traileru sestříhal clip Cobainova života, za kterým si teď stojím ještě víc: https://www.youtube.com/watch?v=QmDQ0k9jasA ... … PS: Nicméně, jsem za ten dokument rád (další kousek mozaiky) možná by z něj mohl být namíchán dobrý soundtrack: https://www.youtube.com/watch?v=kUKDN61G4hY ...PPS ()

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Nejsem rocker v tom "pravým slova smyslu". Prostě nekouřím, piju málo a nedělám další drsňácký chujoviny. Na druhou stranu o sobě tvrdím, že mám rockerskou duši. Což je i hlavní důvod toho, proč jsem se na dokument o velikánech mnou milovaného hudebního žánru podíval. Vlastně ani nejsem fanoušek Nirvany. Jasně několik songů znám a líbí se mi, ale tím to hasne. Ale i přes to se mi jeví tento dokument, jako vynikající sondou do rozervané duše a geniálního mozku jednoho z nejslavnějších feťáků. 80 procent za mimořádně depresivní tón celého výtvoru. Nedoporučuji nervově labilním jedincům :-) ()

Reklama

zsn 

všechny recenze uživatele

Jedna bláznivá mladistvá láska, kterou by chtěl v životě zažít každý. Opravdu vypadali, že byli pro sebe a ve stejném humoru stvořeni. Jiné dokumenty ale hovoří o opaku, přičemž právě drogy z nás dělají povahově schizofrenní... Nemohu dát pět hvězd, dokument se hodinu zbytečně potácel okolo dětství (namísto vztahu s Courtney), zatímco Kurtova smrt zůstala otevřena. Chybí mi tam třebas novinové ústřižky s oznámením a polemikou o jeho smrti, s posledními fotografiemi Kurta (ještě za života) nebo místa, kde jej nalezli a co spolu s ním vše nalezli (jak tuším svého času prezentoval již zaniklý Filter), s konspiračními teoriemi lékařů, novinářů i veřejnosti jak to vše bylo, se známou kauzou, kdy svět z Kurtovy smrti vinil Courtney... Chybí mi tam truchlení veřejnosti, následný dopad/rozchod kapely, a především info o pitevní zprávě (případně o tom, zda se mohl opravdu na jeho smrti podílet někdo další a co měl vlastně s tím žaludkem, že na to lékaři nepřišli ještě za jeho života), nebo následné chování Courtney (případně sociální dozor nad dítětem) a klidně by tam mohli dát i vsuvku života Frances dnes, která své rodiče nezapře. Prostě mi nestačí ukázat, že zkolaboval v Evropě a po návratu do Ameriky spáchal sebevraždu a konec. Courtney se mohla rozpovídat víc. Mimochodem proč těm, kteří exhibují své drogové orgie, v zemi jako je Amerika dítě nesebrali? Animovaný doprovod, výpisy z deníku i účtenky za benzín dokument umělecky oživily (udělaly dokumentu oněch nejméně 50% kvality), nicméně stále kvalitnějším dokumentem je dokument "Kurt a Courtney", který je souhrou náhod sám, jedním velkým důkazem zastrašování a výhružek, a hlavně doznáním, že za smrtí Kurta stál Courtney najatý vrah (náhodička, že ten, co to řekl, skončil pod vlakem...), byť jsem tento názor nikdy neobhajovala. Kurt Cobain: Montage of Heck tak měl být rozuzlením dokumentu Kurt a Courtney, jenže to by v něm nevystoupila sama Courtney, že... Byl nakonec někdo soudně nařčen z jeho vraždy? Řešila vůbec policie doznání v dokumentu Kurt a Courtney? Jak to obešla Courtney? Ono to nakonec opravdu nehrálo ta jeho causa mortis sebevražda těsně před změnou testamentu, těsně před oznámeným rozvodem, a zároveň s milionovým kontem a dítětem, které vám konečně dalo důvod proč žít a na Kurtovi bylo vidět, že to tak bylo... ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem to odkládala, tušila jsem, že se po zhlédnutí budu cítit bídně - což se bezezbytku naplnilo:), ale je to výborný dokument; jde hodně i do Kurtova dětství. Což bylo důležité, protože se jen potvrdilo, že Cobain byl sebedestruktivní, přecitlivělý a znuděný už od rané puberty. Nevěděl moc co se sebou, byl hezkej, měl i plno jiných talentů (psal, kreslil), ale bylo vidět, že se jen tak potácí a snaží se zaplácnout čas. Plus tvrdé drogy v kombinaci se slávou, která přišla jakoby nečekaně - průser, bylo jasné, že je jen otázkou času, kdy to zabalí (ale on už měl naštěstí stejně "splněno" - jeho písničky možná budou věčné). Vztah s Courtney ho sice táhl ke dnu, ale myslím, že jejich duše i těla k sobě dobře pásly, a že pokud byl někdy šťastný, tak jedině s ní. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Hudba Nirvany se mi vcelku líbí, ale nikdy jsem nepochopil jednu věc. A to, že by někdo měl mít za vzor Kurta Cobaina. Mě prostě komplikovaná osobnost utápějící se v drogové závislosti nepřijde ideální. Dokument nenabízí nic nového, co by nebylo všeobecně známé (s výjimkou malůvek) a některé příběhy jsou navíc zpochybňovány jinými (http://pitchfork.com/news/59856-melvins-buzz-osborne-slams-kurt-cobain-doc-montage-of-heck-says-90-is-total-bullshit/), protože nabízí jen jeden úhel pohledu, takže je vlastně otázkou, kolik pravdy na tom je. Navíc tohle home-video Courtney Love, která se očividně ráda ukazuje nahá, je docela dlouhý a malůvky pěkně depresivní. Nejvíc se mi líbila animace, kterou byly udělány některé "příběhy". ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Podľa rozhovoru s Vanity Fair s režisérom Brettom Morgenom, po tom, čo Frances Bean Cobain videla film na premiére Sundance, Morgen ju sprevádzal späť k autu. Pred odchodom ho Frances objala a povedala: "You made the film I wanted to see." (WalterIK7)
  • Název filmu Montage of Heck pochází ze stejnojmenné hudební koláže, kterou vytvořil Kurt Cobain kolem roku 1988. Existují dvě verze: první má okolo 36 minut a druhá okolo 8. (TwoFace)

Reklama

Reklama