Reklama

Reklama

Kurt Cobain: Montage of Heck

  • Česko Cobain (více)
Z akcí
USA, 2015, 132 min (Alternativní 127 min)

Seznamte se s osudy Kurta Cobaina prostřednictvím prvního autorizovaného dokumentu, který se navíc řadí mezi ty nejobjevnější a nejdůvěrnější. Na Cenu Akademie® nominovaný tvůrce Brett Morgen zkušeně smíchal Cobainovy osobní hudební archivy, dosud neuvedené fi lmové záběry, animace a objevné rozhovory s rodinnými příslušníky a nejbližšími přáteli a vytvořil niterný a detailní fi lmový portrét, který zachycuje Kurta jako nonkonformního umělce a sleduje ho od počátků jeho hudební kariéry. Fanoušci a současníci Nirvany se o Cobainovi dozví informace, které dosud netušili, a ti, kteří Cobaina a jeho hudbu objevili nedávno, pochopí, proč se z něj stala nesmrtelná legenda. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Z akcí

Recenze (173)

tnp101 

všechny recenze uživatele

Životopisný dokument, který ocení hlavně člověk znalý, náhodný kolemjdoucí příliš ne. I když v názvu filmu není Nirvana, nějak automaticky jsem si jej spojil s kapelou, ta je zde ovšem druhořadá. Tvůrci se vydávají do hlavy Cobaina, zkoumají jeho myšlenkové pochody a leckdy to celé působí docela ujetě. Teorie o zapojení Courtney Love na Cobainově sebevraždě je zde vyvrácena a Cobain je slovy Courtney vykreslen spíše jako asociální chudáček, co si někde v koutu maluje a píše básničky o tom, jak trpí a nedokáže snést pomyšlení na to, že by jej podvedla s jiným chlapem. Jinými slovy, jestli je všechno v dokumentu pravda, budiž, ale nevěřím, že je odproštěn od veškeré zaujatosti a úpravy faktů (i kdyby to nebyla úplně zásadní fakta). Jinak ale zajímavé, plné nových informací, jen možná až moc dlouhé. 70% ()

ASSBURGER 

všechny recenze uživatele

Je krása pozerať na prežité dobrodružstvá iných ľudí vo filmovej podobe nazývanej životopisný (Biography) film. A tento by som zaradil medzi jedne z mojich najobľúbenejších. No áno síce to bol neskutočne závislý človek na drogách ale film o ňom bol iný proste bolo tam vidno že to nemal ľahké, no ved jeho rodičia sa rozviedli a už len to sklame mladého 15 ročného chlapca, a v jeho prípade sa nečudujem prečo to vzdal a začal sa venovať no vy viete čomu. Dal som tomu 5/5 lebo Kurt je jedným z mojich naj. spevákov kôli jeho hlasu, ten mal perfektný,je naozajstná škoda že to nedotiahol dalej a spáchal samovraždu spôsobu ktorý je sám o sebe strašný. Proste Nirvana forever ! ()

Reklama

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Hudba Nirvany se mi vcelku líbí, ale nikdy jsem nepochopil jednu věc. A to, že by někdo měl mít za vzor Kurta Cobaina. Mě prostě komplikovaná osobnost utápějící se v drogové závislosti nepřijde ideální. Dokument nenabízí nic nového, co by nebylo všeobecně známé (s výjimkou malůvek) a některé příběhy jsou navíc zpochybňovány jinými (http://pitchfork.com/news/59856-melvins-buzz-osborne-slams-kurt-cobain-doc-montage-of-heck-says-90-is-total-bullshit/), protože nabízí jen jeden úhel pohledu, takže je vlastně otázkou, kolik pravdy na tom je. Navíc tohle home-video Courtney Love, která se očividně ráda ukazuje nahá, je docela dlouhý a malůvky pěkně depresivní. Nejvíc se mi líbila animace, kterou byly udělány některé "příběhy". ()

decouble 

všechny recenze uživatele

Navzdory tomu, že Cobain neměl rád rozhovory a tvrdil, že stačí, když za něj bude mluvit muzika (což se připomíná i v tomto dokumentu), má někdo potřebu šťourat se v Cobainově soukromí i dvacet let po jeho smrti. Ve výsledku z filmu čiší spíše snaha Courtney ukázat, že ji Kurt opravdu miloval. A tak otevřela soukromý archivy a diváci mohou sledovat nekonečný sekvence domácího videa, kterak se Courtney prsí na kameru a dělá s Kurtem blbosti jako každej druhej jouda, co si kdy pořídil kameru. ()

1945 

všechny recenze uživatele

Nelíbí se mi, když jsou divákovi některé skutečnosti předloženy jako 100% pravda, bez toho, aniž by si tvůrce poslechl názory na věc od více zúčastněných osob viz http://www.stereogum.com/1806669/the-melvins-buzz-osborne-90-of-montage-of-heck-is-bullshit/news/ Buzz Osborne na rovinu říká, že Kurt si rád dělal z lidí srandu, což dává smysl, protože ve starším dokumentu http://www.csfd.cz/film/234528-kurt-cobain-about-a-son (kde skutečně celou dobu mluví jen Kurt) frontman Nirvany regulérně přiznává (a nemám mu to nikterak za zlé), že se často zamýšlel nad tím jak zaujmout svojí tvorbou větší množství fanoušků - je tedy jasné, že se mohl snažit vypuštěním několika dezinformací o sobě poněkud okořenit popularitu celé skupiny. Skoro polovinu dokumentu zabírá část s Courtney Love, která se poněkud křečovitě snaží působit sofistikovaně, ale ve výsledku se od ní skoro nic nedozvíme, jelikož si díky heroinu jednoduše nemůže vzpomenout. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Podľa rozhovoru s Rolling Stone plánoval režisér Brett Morgen zahrnúť do filmu bubeníka Nirvany Davea Grohla, ale ten bol zaneprázdnený natáčaním seriálu Sonic Highways (2014). V čase, keď bol Grohl k dispozícii, bol Morgen spokojný so svojím filmom a rozhodol sa ho nezahrnúť. (WalterIK7)
  • Název filmu Montage of Heck pochází ze stejnojmenné hudební koláže, kterou vytvořil Kurt Cobain kolem roku 1988. Existují dvě verze: první má okolo 36 minut a druhá okolo 8. (TwoFace)
  • Podľa rozhovoru s Vanity Fair s režisérom Brettom Morgenom, po tom, čo Frances Bean Cobain videla film na premiére Sundance, Morgen ju sprevádzal späť k autu. Pred odchodom ho Frances objala a povedala: "You made the film I wanted to see." (WalterIK7)

Reklama

Reklama