Reklama

Reklama

Kurt Cobain: Montage of Heck

  • Česko Cobain (více)
Z akcí
USA, 2015, 132 min (Alternativní 127 min)

Seznamte se s osudy Kurta Cobaina prostřednictvím prvního autorizovaného dokumentu, který se navíc řadí mezi ty nejobjevnější a nejdůvěrnější. Na Cenu Akademie® nominovaný tvůrce Brett Morgen zkušeně smíchal Cobainovy osobní hudební archivy, dosud neuvedené fi lmové záběry, animace a objevné rozhovory s rodinnými příslušníky a nejbližšími přáteli a vytvořil niterný a detailní fi lmový portrét, který zachycuje Kurta jako nonkonformního umělce a sleduje ho od počátků jeho hudební kariéry. Fanoušci a současníci Nirvany se o Cobainovi dozví informace, které dosud netušili, a ti, kteří Cobaina a jeho hudbu objevili nedávno, pochopí, proč se z něj stala nesmrtelná legenda. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Z akcí

Recenze (173)

ProgLaney 

všechny recenze uživatele

Cesta do hlubin Cobainovy duše... ačkoliv už nějakou dobu Nirvanu nijak extra neposlouchám (a že jsem ji na ZŠ žral dost), vůbec mi to nebrání ocenit tenhle dokument, pač ten je víc o Kurtovi než o Nirvaně. Že byl duše dost rozervaná, ví asi většina fanoušků, ale tohle je vážně povedená sonda do jeho mysli, spousta zajímavejch rozhovorů, záběrů, fotek a poznámek. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Ano, jako raná teenagerka jsem taky (asi jako všichni v devadesátkách) žrala Kurťáka a měla ho za novodobého Ježíše.. Viděla jsem s ním jakékoliv záznamy, četla o něm knihy a s ním rozhovory, sbírala plakáty, sjížděla videoklipy a hudbu poslouchala stále dokola.. Dnes už jsem slavného Kurta Cobaina přežila o další 4 roky.. Čím jsem starší, tím v něm vidím více pozéra a feťáka, jeho genialita ustupuje.. Myslela jsem, že nejnovější dokument "Kurt Cobain: Montage of Heck" mu vdechne více lidskosti a ukáže mi ho z jiné stránky.. Bohužel se tak nestalo.. V dokumentu zazní mnohem méně informací než v kterékoliv životopisné knize, kterou jsem četla.. Po této stránce jsem byla zklamána.. Dokument byl pravděpodobně myšlen jako soubor nepublikovaných a málo známých klípků, videí a textů navlečených na chabé kostře Kurtova životopisu.. Co mě ovšem hodně pozitivně překvapilo, jakou originální, koukatelnou a umělecky excelentní formou, bylo natočeno.. Díky formě před režisérem Brettem Morgenem smekám.. ()

Reklama

Gore 

všechny recenze uživatele

Pokud někdo četl knihy Těžší než nebe a Come As You Are, tak zde nenašel nic nového nebo objevného, navíc zde chybí větší kontinuita v čase, ale na druhou stranu psychedelické výjevy jsou povedené a do celého vyznění sedí. Dokument má dost chyb, a je vidět, že do toho musela hodně krafat Courtney, ale jako fanoušek Kurta je mou povinností trošku hodnocení nadsadit. ()

Marius_ss 

všechny recenze uživatele

Dokument som videl ešte v dobe keď vyšiel, nakoľko som veľký fanúšik Kurta a Nirvany, no až teraz, keď sa dnes máme dočkať premiéry na STV som zistil, že som to ešte nehodnotil ! Čo na to povedať. Snáď len, že je to najlepší dokument, aký kedy o KC niekto natočil, aj keď určite tam ešte sú rezervy. Hlavne tie animované pasáže mne osobne veľmi nesadli. A keď príde na scénu Courtney ako "klaďas", tak mám dosť. Dve veci nikdy nepochopím - prečo by sa Kurt zastrelil vediac, že opustí dcéru, ktorú tak miloval...a ako sa mohol zamilovať do takej strelenej, blbej a čo je najhoršie, egoistickej ženy. ()

Wishkah 

všechny recenze uživatele

Jsem velký fanoušek Nirvany a Kurta Cobaina. To musím předeslat před svým komentářem. Myslím si, že kdyby byl Kurt Cobain dnes na světě, byl by svět bohatší o velkého umělce. Ale bohužel to dopadlo jak to dopadlo a teď se nám tu vyloupl dokument, který se snaží být co nejosobnější a ukázat Kurta Cobaina jaký opravdu byl. Jenže je stejně zmatený a psychedelický jako pravděpodobně i osoba, o které ten dokument je. V některých momentech je dokument doslova dechberoucí, např. kreslená animace Kurtova všedního dne v malém bytě, nebo při jeho dospívání, záběry z dětství nebo pár soukromých okamžiků, ale zbytek je kaše, která se jen nastavuje. Záběry, které pro mě jaksi postrádali smysl, dlouhé zahloubané komentáře a podivně předělané písně a melodie Nirvany, které ty psychedelické pasáže provázeli mě spíš otravovali. Navíc tam chybí jakékoli časové údaje. Kurt dospívá, najednou už jezdí s kapelou turné, najednou sou světové hvězdy, najednou se zjeví Courtney, najednou mají dceru. Mě to prostě nesedlo. Podle mě by v dokumentu mělo být jasné co se, kde děje. Navíc zcela chybí komentář Davea Grohla, nebo kohokoliv z hudební branže mimo Krista Novoselica, který má navíc jen pár výstupů. Je to škoda, protože dokument to mohl být se vším materiálem opravdu skvělý, ale není. Lepší dokument o Nirvaně, Kurtovi a době Grunge bych spíš doporučil šestý díl Sedmi Epoch Rocku. Přišlo mi to přesnější a mnohem míň hrající na city a přesto mnohem víc zasahující ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Po premiéře snímku se také ozvali Cobainovi přátelé, kteří řadu ze zveřejněných věcí označili za nesmysly. Buzz Osborne z kapely Melvins, který s Cobainem vyrůstal, například zpochybnil nejen vyprávění Courtney Love, ale i emotivní historku o prvním sexu, který měl Cobain mít s postiženou dívkou z domu, kam s kámoši chodili krást chlast. Cobain si ji prý vymyslel, protože si rád dělal z lidí srandu. (Zdroj: Mladá fronta DNES) (hippyman)
  • Podľa rozhovoru s Rolling Stone plánoval režisér Brett Morgen zahrnúť do filmu bubeníka Nirvany Davea Grohla, ale ten bol zaneprázdnený natáčaním seriálu Sonic Highways (2014). V čase, keď bol Grohl k dispozícii, bol Morgen spokojný so svojím filmom a rozhodol sa ho nezahrnúť. (WalterIK7)
  • Název filmu Montage of Heck pochází ze stejnojmenné hudební koláže, kterou vytvořil Kurt Cobain kolem roku 1988. Existují dvě verze: první má okolo 36 minut a druhá okolo 8. (TwoFace)

Reklama

Reklama