Reklama

Reklama

Důstojník a gentleman

  • Česko Důstojník a džentlmen (více)
Trailer

Obsahy(1)

Je bez práce a přihlásí se do armády. Pak se zamiluje do krásné Pauly. Zack Mayo (Richard Gere) přichází do školy pro důstojnické uchazeče s touhou stát se námořním pilotem. Instruktoři nováčky varují, aby si nic nezačínali s místními dívkami, které se chtějí za každou cenu stát důstojnickými ženami. I přes tato varování se Zack do jedné z nich zamiluje (Debra Wingerová). Během 13 týdnů speciálního výcviku se naučí disciplíně, lásce a přátelství. (ALFA VIDEO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (54)

cab 

všechny recenze uživatele

Nema kam jit, tak se Zack Mayo (dobry Richard Gere) prihlasi k armade, aby se mohl stat namornim pilotem. Ale pred lytanim v triskaci si musi projit tvrdym drilem od mistniho serzenta, naukou, jak jednat s lidmi, pratelstvim a laskou k devceti z papiren. Klise sem, klise tam. Vse, co k filmu z vojenskeho vycvikoveho prostredi patri, je zde k videni. Nic nepokazite, kdyz stravite dve hodinky ve spolecnosti charismatickych hercu. 60% ()

progression 

všechny recenze uživatele

Výborný scénář, skvělé herecké výkony - obzvláště postava seržanta v podání Louise Gossetta Jr. byla naprosto skvělá (hned se mi vybavila 1. část filmu "Olověná vesta", možná že se tvůrci postavou seržanta Foleyho trošku inspirovali. Každopádně "brutalitu" v Olověné vestě vystupňovali na maximum, ale postava seržanta Foleyho pod slupkou "drsňáka" měla současně i lidský, obětavý a zodpovědný (skrytý) přesah a možná právě proto ten zasloužený "zlatý plešoun". Moc příjemně mne překvapil i Richard Gere, tady jsem mu (na rozdíl od jiných filmů) skoro všechno věřil a možná to byl jeden z jeho nejvěrohodnějších výkonů. S Debrou Winger se skvěle doplňovali a ve filmu bylo těch zajímavě napsaných postav povícero. Perfektní hudba Jacka Nitzscheho včetně využití dobových hitů, romantická linka, ale především oslava přátelství, disciplíny i lásky. Akorát mne moc nepotěšila ta závěrečná motorková scéna cestou do továrny, to už byl snad trénink na "Pretty Woman" a dal bych přednost malinko jiné filmové koncovce ... ()

Reklama

patrikus 

všechny recenze uživatele

Skvělá Debra, ucházející scénář a emoční vyvrcholení. Na dnešní dobu samozřejmě velmi pomalé s příliš dlouhou expozicí. Do jisté míry se jedná o docela autorský film, který trochu vybočuje z klasických hollywoodských mantinelů 80. let. Hezké lokace i mírný humor pomahají divákovi nespadnout do stavu nudy. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Pouliční rváč Zack si chce uskutečnit svůj americký sen a stát se pilotem US Army. Nebere v úvahu, že armáda chce jen kolektivní hráče a samotářští individualisté v ní nemají co dělat. Naštěstí je zde starý dobrák Sgt. Foley, který mu to po dobrém vysvětlí (např. dvoudenním klikováním v bahně za doprovodu povelů a dobráckého přesvědčování, aby armádu opustil). Nebýt tolik oblíbeného závěrečného standing ovation v továrně, tak to u mě bylo za pět. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Aký bol výcvik prežitia?“ – „Prežil som.“ Mám rád filmovú reč Taylora Hackforda. Od jeho prvého známeho filmu (výcvikovej ľúbostnej drámy DÔSTOJNÍK A DŽENTLMEN) až po jeho neskoršie a ešte slávnejšie kusy (DOLORES CLAIBORNEOVÁ, DIABLOV ADVOKÁT, RAY), mu záleží na postavách. Áno, niektoré z jeho snímok sú slabšie (únosová SKÚŠKU ŽIVOTA), ale aj v nich nie je dôležité, čo vybuchne (nič proti výbuchom), ale to, z akého (a do akého) bodu sa postava v priebehu deja dostane. Bez toho, aby psychológia bola prízemná, vyložene zjednodušujúca, alebo patetická. Naopak, Hackfordovi zdanlivo silní hrdinovia (Richard Gere, Kathy Bates, Russell Crowe) sú ubolení a už v relatívne mladom veku zničení (napríklad strašnými rodinnými podmienkami). DÔSTOJNÍK A DŽENTLMEN je dobrý film s dobrým Richardom Gereom (škoda, že v podobne kvalitnom štýle si nevyberal scenáre aj neskôr, veď jeho Zack Mayo skvele pripomína najlepšie postavy Roberta Redforda - napohľad bezstarostného krásavca, v skutočnosti vštekými a hlavne sám sebou opusteného samotára uprostred davu), krásnou Debrou Winger, solídnym Robertom Loggiaom, poctivým príbehom a oscarovým Louisom Gossettom Jr. ()

Galerie (102)

Související novinky

Remake Hvězdné pěchoty upustí od satiry

Remake Hvězdné pěchoty upustí od satiry

06.01.2014

Paul Verhoeven dal světu trojici výjimečných akčňáků – Total Recall, RoboCopa a Hvězdnou pěchotu -, které díky kombinaci satirického nadhledu a brutální akce těžko někdy upadnou v zapomnění. Bohužel… (více)

Reklama

Reklama