Režie:
George AgathonikiadisKamera:
Antonín ChundelaHrají:
Miroslav Donutil, George Agathonikiadis, Veronika Hájková (vypravěč), Petr Stach (vypravěč), Ondřej Šrámek (vypravěč)Epizody(9)
Obsahy(2)
Miroslav Donutil cestuje po největším krétském ostrově a poznává specifika její kuchyně, která je od té řecké, vnitrozemské, v lecčems odlišná. Nejde ale jen o poznávání kulinářských specialit a jejich přípravu. Poznáváme přitom také zvyky místních obyvatel a způsob jejich života. Jídlo je součástí určité kultury, má souvislosti historické i sociální. Svoji stopu na Krétě zanechali i ti, kdo tady v průběhu dějin vládli. Tedy i Benátčané a Turci. Z jejich doby je tu i spousta kulturních památek, na Krétě se narodily slavné světové osobnosti, ve starověku byla Kréta sídlem mínojské kulury. I to vše bude součástí našeho kuilinářsko-kulturního cestopisu. Miroslava Donutila na cestách provází jeho přítel ze studií, režisér George Agathonikiadis. (Česká televize)
(více)Recenze (20)
Na tento dokumentární seriál jsem narazila náhodou, když jsem přepínala kanály v televizi. Nebylo to však vaření, kvůli kterému jsem pořad nechala běžet až do konce :X ale krásná Kréta, historie, legendy, průvodcovské tipy, mínojská kultura, starověk, apod. A k tomuto historicky zajímavému skvostu jsem brala tyto krétské kulinářské specialitky jen jako kulisu :)) ()
Donutila jsem měl dříve rád,herec to je vynikající, ale poslední dobou ho už je "všude moc". Ale "toto", to je skutečně stupidita, dívat se jak trapně komentuje a mimicky doprovází takřka každé sousto, to je vrchol ubohosti. Co vše je schopen člověk(i tohoto formátu) udělat pro peníze..... Jiný důvod mě bohužel nenapadá. Shrnu-li to lidově - dívat se na Donutila jak žere a doprovází to blbými kecy a xichty, to už je hóóódně "přes čáru". Je třeba ještě doplnit fakt, v úvodu pořadu je reklama na Rehabilitační nemocnici Beroun a nemocnici Hořovice , které vlastní Řekové a kteří dali oba objekty ukázkově dohromady. Proto zřejmě sponzorovali tento Donutilův pořad . ()
Spojeni cestovani a mistni kuchyne me vzdy zajima a je mi jedno z jakeho koutu sveta. Kreta je pomerne male uzemi a casu se ji v tomto dokumentu venuje hodne a i pres par hluchych mist (ty se najdou snad v kazde epizode) je zde dost informaci o mistnich podminkach i strave. Souhlasim, ze nejslabsi clankem tohoto serialu je Donutil... uz je ho moc. ()
Kašlete na rozpálený Knossos, pokud máte rádi gastroturistiku, dovolená podle tohoto průvodce je naprosté terno a gastronomický ráj. Dokonce i pro vegetariány a vegany. Nehodnotím ani tak dramaturgii seriálu nebo smysl hladového Donutila nad talířem. Místa a taverny, které navštívil, jsou však opravdové skvosty a dokonale mapují místní gastronomické zvyklosti. Lepší než jakýkoliv Tripadvisor a to jsme toho objeli tak polovinu. V tomto plní cestopis svou roli naprosto dokonale. ()
Ale lidi, tohle je přece jeden z nejlepších jobů na světě. Pan Donutil dostává bohatě zaplaceno za to, že běhá po Řecku, kouká chvíli na památky a výrobu pokrmů, aby si udělal chuť, a pak to všechno sežere. Ale žádná decentní večeře v restauračce o dvou třech chodech.Naopak, velký stůl s hromadou skvělého řeckého jídla, připravovaného šikovnými domácími ručkami. A všechno pro něj a pro kamaráda a spoluautora Georgise, aby bylo veseleji. To je práce snů, nemůžu jinak. Po Kypru doporučuju přesedlat na italskou a francouzskou kuchyni a postupně zamířit do střední Evropy. A všechno to před kamerou nekompromisně sežrat. PS: Ta smetana se skopovým tvoří skvělý celek, je to vynikající, hmmlesk, a ten špíz, jak ty chutě bylinek doplňují čerstvou zeleninku, ty jemné tóny hovězího a lilku, no fantazie, rozhodně doporučuju zapít červeným krétským vínem...mmmlask, a na závěr samozřejmě dezert s medem a ořechy, hmmuhmm...škoda že to taky nemůžete ochutnat. ()
Galerie (13)
Photo © Česká televize
Reklama