Reklama

Reklama

Vůně krétské kuchyně s Miroslavem Donutilem

(seriál)
Česko, 2016, 3 h 54 min (Minutáž: 26 min)

Epizody(9)

Miroslav Donutil cestuje po největším krétském ostrově a poznává specifika její kuchyně, která je od té řecké, vnitrozemské, v lecčems odlišná. Nejde ale jen o poznávání kulinářských specialit a jejich přípravu. Poznáváme přitom také zvyky místních obyvatel a způsob jejich života. Jídlo je součástí určité kultury, má souvislosti historické i sociální. Svoji stopu na Krétě zanechali i ti, kdo tady v průběhu dějin vládli. Tedy i Benátčané a Turci. Z jejich doby je tu i spousta kulturních památek, na Krétě se narodily slavné světové osobnosti, ve starověku byla Kréta sídlem mínojské kulury. I to vše bude součástí našeho kuilinářsko-kulturního cestopisu. Miroslava Donutila na cestách provází jeho přítel ze studií, režisér George Agathonikiadis. (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

Lucbric 

všechny recenze uživatele

Na tento dokumentární seriál jsem narazila náhodou, když jsem přepínala kanály v televizi. Nebylo to však vaření, kvůli kterému jsem pořad nechala běžet až do konce :X ale krásná Kréta, historie, legendy, průvodcovské tipy, mínojská kultura, starověk, apod. A k tomuto historicky zajímavému skvostu jsem brala tyto krétské kulinářské specialitky jen jako kulisu :)) ()

Pavelkedar odpad!

všechny recenze uživatele

Donutila jsem měl dříve rád,herec to je vynikající, ale poslední dobou ho už je "všude moc". Ale "toto", to je skutečně stupidita, dívat se jak trapně komentuje a mimicky doprovází takřka každé sousto, to je vrchol ubohosti. Co vše je schopen člověk(i tohoto formátu) udělat pro peníze..... Jiný důvod mě bohužel nenapadá. Shrnu-li to lidově - dívat se na Donutila jak žere a doprovází to blbými kecy a xichty, to už je hóóódně "přes čáru". Je třeba ještě doplnit fakt, v úvodu pořadu je reklama na Rehabilitační nemocnici Beroun a nemocnici Hořovice , které vlastní Řekové a kteří dali oba objekty ukázkově dohromady. Proto zřejmě sponzorovali tento Donutilův pořad . ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Spojeni cestovani a mistni kuchyne me vzdy zajima a je mi jedno z jakeho koutu sveta. Kreta je pomerne male uzemi a casu se ji v tomto dokumentu venuje hodne a i pres par hluchych mist (ty se najdou snad v kazde epizode) je zde dost informaci o mistnich podminkach i strave. Souhlasim, ze nejslabsi clankem tohoto serialu je Donutil... uz je ho moc. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Kašlete na rozpálený Knossos, pokud máte rádi gastroturistiku, dovolená podle tohoto průvodce je naprosté terno a gastronomický ráj. Dokonce i pro vegetariány a vegany. Nehodnotím ani tak dramaturgii seriálu nebo smysl hladového Donutila nad talířem. Místa a taverny, které navštívil, jsou však opravdové skvosty a dokonale mapují místní gastronomické zvyklosti. Lepší než jakýkoliv Tripadvisor a to jsme toho objeli tak polovinu. V tomto plní cestopis svou roli naprosto dokonale. ()

Mallinali 

všechny recenze uživatele

Ale lidi, tohle je přece jeden z nejlepších jobů na světě. Pan Donutil dostává bohatě zaplaceno za to, že běhá po Řecku, kouká chvíli na památky a výrobu pokrmů, aby si udělal chuť, a pak to všechno sežere. Ale žádná decentní večeře v restauračce o dvou třech chodech.Naopak, velký stůl s hromadou skvělého řeckého jídla, připravovaného šikovnými domácími ručkami. A všechno pro něj a pro kamaráda a spoluautora Georgise, aby bylo veseleji. To je práce snů, nemůžu jinak. Po Kypru doporučuju přesedlat na italskou a francouzskou kuchyni a postupně zamířit do střední Evropy. A všechno to před kamerou nekompromisně sežrat. PS: Ta smetana se skopovým tvoří skvělý celek, je to vynikající, hmmlesk, a ten špíz, jak ty chutě bylinek doplňují čerstvou zeleninku, ty jemné tóny hovězího a lilku, no fantazie, rozhodně doporučuju zapít červeným krétským vínem...mmmlask, a na závěr samozřejmě dezert s medem a ořechy, hmmuhmm...škoda že to taky nemůžete ochutnat. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno