Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stali se trosečníky uprostřed pustiny, jíž nebezpečí však nebylo nic proti intrikám z vlastních řad.

Let do Johannesburgu je vinou technické závady zpožděn o mnoho hodin. Několik cestujících ve snaze vyhnout se nepříjemnému čekání v hotelu najme k cestě malý několikamístný aeroplán. Letadlo se však nad pouští střetne s mrakem sarančat a po nekontrolovatelném přistání končí v plamenech mezi písečnými dunami. Pětice přeživších, čtyři muži a žena, je odkázána sama na sebe, mají jen dvě pušky s omezeným počtem nábojů a jsou bez vody. Obklopeni horkým pískem a na každém kroku sledováni hordou paviánů a hlavně neúprosně pražícím sluncem musí se pokusit projít pouští, chtějí-li přežít. (dopitak)

(více)

Recenze (10)

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

1965: Africká odysea. Škoda, že jsou ti herci lehce jalovější, ať už jde o sexuální nátlaky, omdlévání pod spalujícím sluncem nebo bratrské souboje na život a na smrt. Táhnou to dolů. A když mluvíme o smrti, asi nikdy jsem neviděl tolik zmasakrovaných zvířat v západním celovečeráku. Kobylky, opice, ještěři, antilopy, prasata. Tady se s tím nemazali. ()

Quint 

všechny recenze uživatele

Rok 1965 byl hodně bohatý na dobrodružné survival filmy z africké divočiny (Let Fénixe, The Naked Prey). Sands of Kalahari je z nich nejméně známý, nejdivnější a možná i nejlepší. Šestice lidí se zřítí v letadle do pouště. Tentokrát se ale nezaměříme na snahu hrdinů zachránit se a znovu zprovoznit letadlo (podobně jako v Letu Fénixe), ale na jejich přežívání v poušti, která je postupně mění v divochy. Hlavním dějištěm je teritorium hrozivých paviánů, s kterými začnou sdílet skalní oázu, kde ovšem není dost jídla pro všechny. Pak už jen sledujeme sociální darwinismus v akci. Film chce být samozřejmě alegorií o tom, jaká je hranice mezi civilizovaností a divošstvím, a je v tom místy až moc doslovný, ale na svoji dobu je i pro dnešního diváka nesmírně poutavě natočený. Veškeré exteriérové scény se poctivě točily na lokaci bez potřeby prostřihů z přírodopisných dokumentů. Tedy v přirozeném prostředí paviánů, kteří jsou uvěřitelně zasazeni do společných záběrů s herci (respektive herci jsou spíš zasazeni do záběru s paviány). Nezvykle nesentimentální a depresivní dobrodružný film, který vás dokáže udržet v neustálém napětí z toho, co se bude dít dál. Závěrečná konfrontace dvou alfa samců je must-see. ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Havárii letadla kdesi v poušti Kalahari přežije pětice mužů (pilot,lovec, byznysmen, veterán, vagabund) a žena (blondýna). Naštěstí se dostanou do rokliny, kde je voda, byť musí vyhnat tlupu paviánů, která tu dosud žila a která se periodicky vrací aby vypudila vetřelce ze svého teritoria. Pilot se hned vypraví přes poušť pro pomoc. Po mnohém strádání se dostane k moři, kde narazí na ochranku diamantových dolů, která má jiné starosti než pomáhat nešťastníkům. Lovec, který se vyzná v divočině, pojme nápad, že likvidací spoluhavarovavších zvýší svou naději na přežití, neb zdroje jsou omezené, jen tu blondýnu, jako svou Evu, hodlá ponechat na životě. Zabije v hádce veterána. Obtloustlého byznysmena pomocí kulovnice donutí, aby se skrovnou zásobou vody odešel do pouště, očekávaje, že tam tento brzy pojde. Však byznysmen má štěstí, vysíleného ho najde tlupa Křováků, která se chová milosrdněji než civilizovaní běloši. Zatím roste napětí mezi lovcem, vagabundem a blondýnou, která také váhá na kterou stranu se přidat... Zatímco dosavadní děj by se dal vcelku předvídat, je velmi originální konec, kde lovec musí volit mezi svobodou slibující smrt či záchranou slibující trest. Jak si vybere? Ve své době to asi byl trhák, ale po čtyřiceti letech vypadá ten film trochu natahovaně. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá dobrodružná dráma, minimálne atraktívnym zasadením do pustej púštnej krajiny, kde ide o holý život. Scenáristicky asi nejde len o životy hlavných protagonistov, ale aj o kritiku ľudstva, u ktorého sú potlačené hodnoty na základné pudy. Síce s ňou veľmi nesúhlasím, to však nebráni mať filmu tie správnu atmosféru a grády, doplnené aj o niektoré trilerové a v podstate animal-hororové prvky. Záver už stráca dych a potrebal by skrátiť, tiež paviania linka trochu pritiahnutá za vlasy a technicky málo presvedčivá. Z hercov najviac zaujali Andrews a Davenport. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Vystříhat z toho hluchá místa a zhustit napětí, mohl to být výborný film, u kterého bych asi šel na plný počet. Jenomže ono toho děje je tam opravdu dost málo a ani výborné záběry africké zvířeny to nezachrání, i když ten konec a s ním velmi neobvykle naplněná moudrost o božích mlýnech asi nemá v dějinách filmu obdoby. Stanley Baker a jeho další zoufalý muž. ()

Zajímavosti (4)

  • Film byl natočen opravdu v poušti Kalahari, přičemž studiová práce byla provedena v londýnském Shepperton Studios. (sator)
  • Lovecký nůž, který O'Brien (Stuart Whitman) používá ve filmu, je německý Puma White Hunter. (sator)
  • Domorodí Kalahari Křováci, kteří se objevují v jedné scéně, jsou také známí jako San People. Mluví kmenovým jazykem v rodině jazyků známých jako Khoesan, kterými se mluví v poušti Kalahari a okolní Savanové oblasti jižní Afriky. (sator)

Reklama

Reklama