foto

Stuart Whitman

  • nar. 1.2.1928 (90 let)
    San Francisco, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký herec Stuart Whitman se narodil v San Franciscu. Navštěvoval Hollywood High School. Jeho spolužáky byli např. herečka Mitzi Gaynor, či pozdější bankéř Anthony M. Frank. Po studiích nastoupil tříletou službu v armádě a poté zahájil studia herectví na Los Angeles Academy of Dramatic Art. Zpočátku se mu nepodařilo získat angažmá v kamenném divadle. Zkušenosti nabíral u divadelní kočovné společnosti, kde se proslavil ve hře HERE COMES MR. JORDAN. V roce 1951 získal první roli ve filmu WHEN WORLDS COLLIDE. Šlo o „psí štěk", ale film byl nominován na Oscara v kategorii "Nejlepší vizuální efekty". Whitman získal lístek na galavečer a šanci již nepustil. Ve svém pátém filmu BRIGADOON z roku 1954 se dostal poprvé do titulků. Jak později vzpomínal, nebylo mu to moc platné. Jeho role se jmenovala - neznámý. Prorazil roku 1960 hlavní rolí v MURDER, INC. Hrál Joey Collinse. Dalším, kdo prorazil byl Peter Falk. Pozdější komisař Colombo zde hrál skutečnou postavu Abe Relese, který zavraždil asi 30 lidí. Rok nato si zahrál s Marií Schellovou a Rodem Steigerem v THE MARK, za tuto roli byl následující rok nominován na Oscara. Následovaly filmy THE COMANCHEROS s Johnem Waynem a NEJDELŠÍ DEN. Českým divákům je znám z BÁJEČNÍ MUŽI NA LÉTAJÍCÍCH STROJÍCH rolí Orvilla Newtona. Stuart Whitman patří s téměř 180 filmy k nejplodnějším americkým hercům. Jeho poslední film THE PRESIDENT'S MAN je z roku 2000.

skipi

Herecká filmografie

Filmy

2000 Prezidentův muž (TV film)
1998 Další šance
1997 Two Weeks from Sunday
1996 Land of Milk and Honey
Shaughnessy (TV film)
1995 Wounded Heart (TV film)
1994 Color of Evening, The
Improper Conduct
Porota
Walker Texas Ranger 3: Deadly Reunion
1993 Bouře v lahvi
Private Wars
Sandman
1990 Gypsy
Poslední fízl
Smoothtalker
Ten to Chi to
Šéf mafie
1989 Zabiják
1988 Bersaglio sull'autostrada
Deadly Intruder
Vlak do Texasu (TV film)
1987 Stillwatch (TV film)
Vultures
1985 Beverly Hills Cowgirl Blues (TV film)
First Strike
Treasure of the Amazon, The
1982 Butterfly
Nájezdníci zbloudilého pozlátka
1981 Démon
Klub příšer
When I Am King
1980 Condominium (TV film)
Cuba Crossing
Traficantes de pánico
1979 Delta Fox
Guayana - Kult der Verdammten
Seekers, The (TV film)
Treasure Seekers, The
Women in White (TV film)
1978 Go West, Young Girl (TV film)
Mujer de la tierra caliente, La
Run for the Roses
The Pirate (TV film)
1977 Bílý bizon
Ruby
Sežráni zaživa
The Ransom
1976 Mean Johnny Barrows
Sahara v plamenech
Una magnum Special per Tony Saitta
1975 Crazy Mama
Las Vegas Lady
1974 Shatter
Welcome to Arrow Beach
1973 Cat Creature, The (TV film)
Intersect (TV film)
Intertect (TV film)
Man Who Died Twice, The (TV film)
1972 Noc králíků
Run, Cougar, Run
Woman Hunter, The (TV film)
1971 Captain Apache
Last Generation, The - a.z.
Revenge (TV film)
1970 Man Who Wanted to Live Forever, The (TV film)
Poslední útěk
The Invincible Six
1969 City Beneath the Sea (TV film)
Ternos Caçadores
1967 Legend of Jud Starr, The (TV film)
1966 An American Dream
1965 Báječní muži na létajících strojích
Sands of the Kalahari
Starr, First Baseman (TV film)
1964 Rio Conchos
Shock Treatment
Signpost to Murder
1963 Den a hodina
1962 Convicts 4
Nejdelší den
1961 Comancheros
Francis of Assisi
The Fiercest Heart
The Mark
1960 Murder, Inc.
The Story of Ruth
1959 Hound-Dog Man
The Sound And The Fury
These Thousand Hills
1958 China Doll
Darby's Rangers
Ten North Frederick
The Decks Ran Red
1957 Bombardéry B-52
Crime of Passion
Hell Bound
Johnny Trouble
The Girl in Black Stockings
Válečné bubny
1956 Diane
Sedm mužů na zabití
1955 Interrupted Melody
King of the Carnival
1954 Brigadoon
Passion
Prisoner of War
Rhapsody
Silver Lode
1953 All I Desire
Appointment in Honduras
The All American
The Veils of Bagdad
Walking My Baby Back Home
1952 Barbed Wire
One Minute to Zero
1951 Den, kdy se zastavila Země
When Worlds Collide

TV seriály

1988 Hemingway (TV seriál)
Superboy (TV seriál)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
Za volantem fantom (S01E07)
1979 Knots Landing (TV seriál)
Poslední kabriolet (TV seriál)
1967 Neúplatný (TV seriál)
The Woody Woodbury Show (TV seriál)

Dokumentární

2003 Time Machine: When Cowboys Were King (TV film)
2000 Hollywood Remembers Lee Marvin (TV film) - a.z.
1974 Kung Fu Killers (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace