Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stali se trosečníky uprostřed pustiny, jíž nebezpečí však nebylo nic proti intrikám z vlastních řad.

Let do Johannesburgu je vinou technické závady zpožděn o mnoho hodin. Několik cestujících ve snaze vyhnout se nepříjemnému čekání v hotelu najme k cestě malý několikamístný aeroplán. Letadlo se však nad pouští střetne s mrakem sarančat a po nekontrolovatelném přistání končí v plamenech mezi písečnými dunami. Pětice přeživších, čtyři muži a žena, je odkázána sama na sebe, mají jen dvě pušky s omezeným počtem nábojů a jsou bez vody. Obklopeni horkým pískem a na každém kroku sledováni hordou paviánů a hlavně neúprosně pražícím sluncem musí se pokusit projít pouští, chtějí-li přežít. (dopitak)

(více)

Recenze (10)

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Námet periodicky zakonzervovaný vo filmových pripomienkach skoro až do pozajtrajška. Letecký kolaps v Južnej Afrike a psycho mrvička u " krystalizaci karakterů " to celé za príležitostnej asistencie hordy paviánov. Príjemný popoludňajší kukuč z rokov 60s, ktorý urazí snáď len cynika. Napriek návšteve vyštýlovanej "opičej planéty a jej úsvitu " (5 /4 ) nemám problém poslať do subsahar Kalahari dún slnkom vypražené 4* . ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Vystříhat z toho hluchá místa a zhustit napětí, mohl to být výborný film, u kterého bych asi šel na plný počet. Jenomže ono toho děje je tam opravdu dost málo a ani výborné záběry africké zvířeny to nezachrání, i když ten konec a s ním velmi neobvykle naplněná moudrost o božích mlýnech asi nemá v dějinách filmu obdoby. Stanley Baker a jeho další zoufalý muž. ()

Reklama

Quint 

všechny recenze uživatele

Rok 1965 byl hodně bohatý na dobrodružné survival filmy z africké divočiny (Let Fénixe, The Naked Prey). Sands of Kalahari je z nich nejméně známý, nejdivnější a možná i nejlepší. Šestice lidí se zřítí v letadle do pouště. Tentokrát se ale nezaměříme na snahu hrdinů zachránit se a znovu zprovoznit letadlo (podobně jako v Letu Fénixe), ale na jejich přežívání v poušti, která je postupně mění v divochy. Hlavním dějištěm je teritorium hrozivých paviánů, s kterými začnou sdílet skalní oázu, kde ovšem není dost jídla pro všechny. Pak už jen sledujeme sociální darwinismus v akci. Film chce být samozřejmě alegorií o tom, jaká je hranice mezi civilizovaností a divošstvím, a je v tom místy až moc doslovný, ale na svoji dobu je i pro dnešního diváka nesmírně poutavě natočený. Veškeré exteriérové scény se poctivě točily na lokaci bez potřeby prostřihů z přírodopisných dokumentů. Tedy v přirozeném prostředí paviánů, kteří jsou uvěřitelně zasazeni do společných záběrů s herci (respektive herci jsou spíš zasazeni do záběru s paviány). Nezvykle nesentimentální a depresivní dobrodružný film, který vás dokáže udržet v neustálém napětí z toho, co se bude dít dál. Závěrečná konfrontace dvou alfa samců je must-see. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá dobrodružná dráma, minimálne atraktívnym zasadením do pustej púštnej krajiny, kde ide o holý život. Scenáristicky asi nejde len o životy hlavných protagonistov, ale aj o kritiku ľudstva, u ktorého sú potlačené hodnoty na základné pudy. Síce s ňou veľmi nesúhlasím, to však nebráni mať filmu tie správnu atmosféru a grády, doplnené aj o niektoré trilerové a v podstate animal-hororové prvky. Záver už stráca dych a potrebal by skrátiť, tiež paviania linka trochu pritiahnutá za vlasy a technicky málo presvedčivá. Z hercov najviac zaujali Andrews a Davenport. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

1965: Africká odysea. Škoda, že jsou ti herci lehce jalovější, ať už jde o sexuální nátlaky, omdlévání pod spalujícím sluncem nebo bratrské souboje na život a na smrt. Táhnou to dolů. A když mluvíme o smrti, asi nikdy jsem neviděl tolik zmasakrovaných zvířat v západním celovečeráku. Kobylky, opice, ještěři, antilopy, prasata. Tady se s tím nemazali. ()

Zajímavosti (4)

  • Domorodí Kalahari Křováci, kteří se objevují v jedné scéně, jsou také známí jako San People. Mluví kmenovým jazykem v rodině jazyků známých jako Khoesan, kterými se mluví v poušti Kalahari a okolní Savanové oblasti jižní Afriky. (sator)
  • Lovecký nůž, který O'Brien (Stuart Whitman) používá ve filmu, je německý Puma White Hunter. (sator)
  • Film byl natočen opravdu v poušti Kalahari, přičemž studiová práce byla provedena v londýnském Shepperton Studios. (sator)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno