Reklama

Reklama

Fauda

(seriál)
  • Izrael Fauda
všechny plakáty
Trailer
Izrael, (2015–2022), 32 h 52 min (Minutáž: 32–53 min)

Hrají:

Lior Raz, Tsahi Halevi, Samer Bisharat, Neta Garty, Yaara Benben, Doraid Liddawi, Laëtitia Eïdo, Johnny Arbid, Salim Daw, Tomer Capone, Yaakov Zada Daniel (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(48)

Fauda je arabský výraz pro „chaos“, ale jde především o kódové slovo pro evakuaci izraelských jednotek z akce. Mezinárodně úspěšný izraelský seriál sleduje bývalého zvláštního agenta protiteroristické jednotky Dorona, který se rozhodne vrátit zpět do služby, aby dopadl vrcholného teroristu hnutí Hammás Abu Ahmada. Tohoto muže se před svým odchodem z armády pokusil zabít, leč zřejmě neúspěšně. Abu Ahmad je podle posledních informací nejen naživu, ale připravuje zřejmě rozsáhlou teroristickou operaci. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (167)

MI-380 

všechny recenze uživatele

Těžko hledám chybu. Téma i zpracování, na které jsem už dlouho čekal. Naprosto přesvědčivé herecké výkony, charismatické tváře mužů i žen, skvělá kamera, trvalé napětí, jasné motivace, nejednoznačné vyznění. Snad jen nekonečná tolerance velitelů k neřízené střele zvané Doron mě tu a tam vytáčela. 95 % (aktuálně 1345 hodnotících s průměrem 89 %, 47. nejlepší seriál). ()

yvona 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Naprosto skvělý seriál nabitý akcí a výborně obsazený i sehraný. Všechno funguje, jak má. Jediné, co mě iritovalo a co je možná jen můj dojem, že v podstatě každá akce byla nakonec úplně zpackaná. A nechápu, kde se tady vzala informace, že hlavní představitelé jsou neherci, nýbrž vycvičení vojáci. Asi někteří nějakou zkušenost s armádou mají, ale všichni mají za sebou i před sebou několikaletou zkušenost před kamerami jako herci. Moc se těším na 4. sérii, která ještě nemá titulky. ()

Reklama

sunfreedom 

všechny recenze uživatele

Pokud fandíte týmu ze Západního břehu Jordánu, asi byste se koukat neměli. A taky pokud neodpustíte neherectví bývalým vojákům. Jinak cajk :) EDIT po 4. sérii: Ponechám 4 hvězdy, ale teda zatímco třetí série z Gazy byla kulervoucí, čtyřka byla hrozně rozbředlá. Byl jsem upřímně překvapen, jak vysoké hodnocení to tady má. V obecné rovině bych řekl, že na prvních třech sériích se mi, mimo jiné, líbilo, že rozdělení "private shit" vs. "military shit" bylo významně vychýleno k druhému, takže člověk neztrácel čas tím, co mě u té 4. série štvalo neskutečně: pětiminutové diskuse u lůžka v nemocnici, jestli si někdo dítě nechá nebo ne. Za mě poslední série nejslabší a naprosto zabitá možnost rozpracovat tu Belgii. ()

Zik2 

všechny recenze uživatele

První dvě série Faudy jsou skvělá podívaná, pokud ovšem člověk nezapomene, že mají s realitou jen málo společného. Ve třetí sérii už se začne kouzlo trochu vytrácet se stále stejnými vzorci - jednotka fantasticky přemůže přesilu, izraelský James Bond Doron Cabillio uteče jisté smrti, Palestinci se nakonec postřílí navzájem. Doron by sice v jakékoliv normální armádě dávno šel před vojenský soud za opakované vzpoury, ale zřejmě mu procházejí právě pro nadpozemské schopnosti. Občas někdo z jednotky umře, ale není to Doron, protože série stojí na něm. Třetí sérii sice oživí výlet do Gazy, ale začíná být hodně znát příliš ambiciózní stopáž, která vede k nekonečným scénám o ničem. Kromě toho nelogičnost už jsou příliš doočíbijící. Jinak k realističnosti jsem četl zajímavý článek na izraelském liberálním listu Haaretz: https://www.haaretz.com/israel-news/.premium-fauda-isn-t-just-ignorant-dishonest-and-absurd-it-s-anti-palestinian-incitement-1.8788542 ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

S01: Na krimi seriály nikdy nedívám bez extra důvodu a ten tu byl jak doporučení (a všeobecný ohlas), tak zájem o dění, konflikt a kulturu ve státě Izrael. Na FAUDA je asi nejlepší ta nezvyklá nestrannost - obojí v hebrejštině a arabštině sleduje jak osudy v rámci židovské anti-teroristické jednotky, tak jejich radikálního palestinského cíle, tak že velmi dobře (a lidsky) chápete obě strany. A skrze spirálu hrdosti, pomsty, zrad a emocí tu je 12 dílů plných napětí a tragédie, natočených příjemně civilně a z první ruky. Dvojí bravo Lior Raz, pokud vám to půjde sehnat tak určitě doporučuju. 80% ()

Galerie (177)

Zajímavosti (6)

  • Představitel hlavní postavy Dorona a spolutvůrce seriálu, Lior Raz, v roce 1993, poté, co ukončil vojenskou službu, pracoval v USA jako osobní strážce Arnolda Schwarzeneggera a jeho rodiny. (jaaara)
  • V seriálu se několikrát objevil automobil značky Škoda. V první sérii to byla několikrát Škoda Fabia (žluté vozidlo Taxi), ve druhé sérii to byla šedá Škoda Octavia, kterou například v sedmé epizodě odjížděli členové speciálních jednotek po přestřelce na náměstí. (BaronDevil)
  • Představitel hlavní postavy Dorona a spolutvůrce seriálu, Lior Raz, má s hlavní postavou hodně společného – sloužil v izraelské armádě v protiteroristické jednotce, od dětství mluví plynně arabsky a když mu bylo 19, jeho přítelkyně byla zavražděna palestinským teroristou. (jaaara)

Reklama

Reklama