Reklama

Reklama

Krajinou domova

(seriál)
Česko, (2014–2021), 13 h 38 min (Minutáž: 26–27 min)

Režie:

Petr Krejčí

Scénář:

Petr Krejčí

Hudba:

Jan Maxián

Hrají:

Alois Švehlík (vypravěč), Jan Maxián (vypravěč)
(další profese)

Série(3) / Epizody(31)

Obsahy(1)

Představte si pohádkovou krajinu. Ano, takovou tu za devatero horami a devatero řekami. Zemi plnou rusalek, čertů. vodníků, kouzel a divů. A představte si, že taková krajina opravdu existuje! Mnohem blíž, než si možná myslíte. V osmi půlhodinových filmech uvidíte naši krajinu tak, jak jste ji ještě neviděli. Proletíte se kolem Řípu směrem k siluetě zříceniny hradu Házmburku, jejíž stín je snad ještě impozantnější, než samotný hrad. Jen těsně za letu minete kříž na skále nad Svatým Jánem. Vyletíte oknem zámku v Ploskovicích, proderete se korunou starého stromu, abyste zakroužili nad zámeckým parkem. Proletíte jesenickými mlhami, abyste o kus dál mohli jen tak levitovat nad bělokarpatskými loukami, plnými orchidejí. Budete se vznášet nad prosolenou pánví západočeského Soosu, nad lesy Vysočiny i nad rovinami Polabí. Prozkoumáte velkolepost největších evropských skalních měst, zahlédnete známá města i malebné vesnice. A pak se spustíte k zemi. Tak blízko, že vás omámí jedovaté výpary zemských plynů. V úplném makrodetailu si prohlédnete masožravé rostliny, poznáte vzácné evropské orchideje a uvidíte, co žije v obyčejné tůni. Budete pozorovat nejvzácnější druhy naší přírody, o kterých možná ani netušíte, že zde s námi žijí. Uvidíte kouřit vrchy, které nikdy nebyly sopkami. Spustíte se do hlubin propastí a vstoupíte do podzemního světa jeskyní. Budete žasnout nad velkou nížinnou řekou, ve které teče voda jako z ledovců. Nebo nad řekou, která se tak divoce větví uprostřed lužních lesů, že připomíná Amazonii. To je to správné slovo – budete žasnout. Protože možná teprve teď uvidíte, kde žijete. V zemi s pozoruhodnou krajinou. Krajinou domova. (Česká televize)

(více)

Recenze (100)

Fjera 

všechny recenze uživatele

Za záběry krajiny a úvodní a závěrečný komentář Aloise Švehlíka bych klidně dala 5*. Dost velká tragédie je ale hudba z dílny Jana Maxiána a ještě horší je jeho komentář. Česká televize s ním opravdu šlápla vedle a díky tomu je pro mě jinak velmi dobrý dokumentární seriál pěkná otrava. Maxián se rozhodně hodí k dabování Spongeboba nebo pubertálních seriálů, ale chybí mu vyzrálost a serióznost. Všechno špatně. V českém dabingu je to druhý nejotravnější hlas hned po Filipu Švarcovi. ()

Popinodan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

,,Čechy krásné,Čechy mé'' Naprosto dokonalí dokumentík P.Krejčího o naší krásné krajině. Vyprávěné příjemnými hlasy A.Švehlíka a J.Maxiána. Zéběry jsou naprosto úchvatné. Tohle se opravdu moc povedlo. Obě série jsem rozhodně neviděl naposled. Kéž by byla ještě někdy v budoucnu třetí série. ()

Vajnlich 

všechny recenze uživatele

Až neskutečné nádherný dokument, který přehrávám znovu a znovu dokola. Autorům se povedlo něco dokonalého, opravdu mě to vzalo za srdce. ()

flipx 

všechny recenze uživatele

Záběry, hudba, komentář, vše je chloupek za hranou teatrálnosti, ale mně to nevadí. Žeru to tvůrcům i s navijákem a ještě smekám klobouček. Okamžitě chci do té krajiny na vlastní oči vidět to, co na obrazovce. ()

pop.z.pop 

všechny recenze uživatele

Tak toto muselo dát neuvěřitelnou práci. Tvůrci mají můj obdiv. Spousty time lapse záběrů, snímání z ptačí perspektivy i detailů. Čekání na dobré počasí, najít vhodné úhly záběru, ti lidi to prostě museli odchodit. Srovnatelné se zahraniční tvorbou. Komentář jsem ani moc nevnímal, tak byla perfektní kamera. Bez přemýšlení pálím pět hvězd hned po první části. Rozdejte kopie do zahraničních televizí a zdvojnásobíte turismus. ()

petrce 

všechny recenze uživatele

Prvni dil byl uzasny. Krasne nasnimano, skvela hudba v pozadi, pekne komentare. Pro vsechny milovniky hor, prirody a geografie paradni dokument. Tesim se na dalsi dily. ()

Danixxx 

všechny recenze uživatele

Velmi důležitý dokumentární cyklus, referující o kráse české krajiny. Ukazuje, že spektakulární přírodní ráz nemusíme nutně hledat jen na místech, jako Nový Zéland, protože jej máme takřka za okny. Panoramatické záběry střídané detaily za doprovodu dvou živých a obsáhlých komentářů, které pohádkově vyprávějí fakta za zvuku symfonie. To je zkrátka kombinace, která se hvězd dotýká. 5/5 ()

busa 

všechny recenze uživatele

Tento dokument je koukatelný pouze s vypnutým zvukem. Výpovědní hodnota tohoto jistě velmi drahého dokumentu je pro čecha téměř nulová. To může nadchnout opravdu jenom někoho, kdo o české krajině dosud vůbec neslyšel. Informací je tam tolik, co by se vešlo do jednoho destiminutového dílu pořadu "Vysílání pro školy", co nám pouštěli za totality na základce. Dobrý jedině tak k promítání turistům v letadle cestou do Ćech... Pokud někoho opravdu zajímá česká krajina, at si pustí něco od Václava Cílka. ()

tulen 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mohl by to být výborný seriál, kdyby se autoři drželi přísloví, že míň je někdy víc a ne jeho pravým opakem. Co hned praští do očí (skoro doslovně) je přehnaná barevná saturace. Obraz je nepřirozeně přebarvený, zejména jedovatá zelená (kam se hrabe film Fujicolor). Občas jsem si říkal, jestli se dívám na skutečnost nebo nějakou počítačovou simulaci. Stejná snaha o nemístnou bombastičnost je cítit ze způsobu namluvení komentáře, který občas vyznívá zbytečně trapně až směšně svou přepjatostí, a podkresové hudby, která je svojí "dramatičností" protivná a rušivá. Takže přes jinak zajímavé informace a záběry a přiblížení naší přírody novým pohledem musím strhnout 2 hvězdy. Škoda. ()

Venus7 

všechny recenze uživatele

Docela dobrý dokument, ale na zadek si z něj fakt nesednu. Dost mi vadí příšerně patetický komentář a nevkusně (a nevhodně) vybraná dramatická hudba, které pro mě dělají tento seriál dlouhodobě nekoukatelný. Hezky to vystihl ve svém komentáři KASUGI. ()

Kreptry 

všechny recenze uživatele

Hlasy Jana Maxiána a Aloise Švehlíka jsou dokonalé a ve spojení s nádhernými záběry "Krajiny domova" - skvostné! ()

aribari 

všechny recenze uživatele

Naprosto vizuálně úžasné bez jakékoliv konkurence, vadí ovšem občasné politické úlitby v komentářích poplatné aktuální ideologii a trochu naivní a idealizující pohled na tzv. tradici a idylickou minulost. Ale protože je to vskutku mimořádná obrazová báseň o naší krajině, dávám pět hvězdičk každé sérii. ()

J.CTORN 

všechny recenze uživatele

Zaručeně konkurent dokumentu Na cestě. Fakt luxusní záběry, nádherné lokality, pozitivní vibe a hudba. 10/10 ()

Reklama

Reklama