Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Cary Grant hrá v tomto thrilleri šarmantného gambléra, ktorý však svoju finančnú nezávislosť iba predstiera, v prvej triede cestuje na "treťotriedne" lístky a nie je ani zďaleka taký anjel ako sa zdá. Raz si vo vlaku (v prvej triede) padne do oka s Joan Fontain a onedlho na to si ju vezme. A až po svatbe začne Joan odhalovať jeho skutočnú tvár. (POMO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (120)

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Můj velmi velmi oblíbený Hitchcock. Značnou část taková pěkná romance a pak narůstající atmosféra nedůvěry a strachu. Film si mě získal hlavně svou ústřední dvojicí - Cary je tu (ač ve stínu, toho, že je podvodník a dokonce vrah) nesmírně okouzlující, vlastně většinu času vystupuje jako ve svých komediálně laděných snímcích - s šarmem a světácky a jen občasně a postupně častěji sledujeme společně s hlavní hrdinkou různá zneklidňující fakta. Cary byl ve své úloze perfektní a své postavě přesně vtiskl náznak skrývaných úmyslů a tajemna. Vynikající a Oscarem po právu oceněná krásná Joan Fontain působí jako vždy křehce a pro roli nevinné, Carym okouzlené Liny byla, myslím, tou nejlepší volbou. Hitchcock ji obsadil dvakrát, takže patřila společně s Ingrid Bergman nebo Grace Kelly mezi jeho oblíbenkyně. Četla jsem asi desetkrát, jaký Hitchcok plánoval závěr a bylo by to asi velmi zajímavé :), nicméně skutečný konec je pro mě naprosto ok. :) Spolu s Notorious moji nej černobílí Hitchcockové před jeho zlatými padesátými. :) ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Je to Hitchcock a je to skvělý film, nelze mu vytknout nic, snad až na zklamání na závěr. Kde jsem čekala napětí, objevil se klid. Závěr je velmi slabý a je škoda, že tentokrát toto Podezření nebylo ničím jiným, než nešťastným nedorozuměním. Alfréd se mě celou snažil navnadit a já se těšila, jak se ze sobeckého a lehkovážného manžílka vyklube vrah nebo pořádný parchant (větší, než se celou dobu ukazoval) a on je to nakonec jen zoufalec. Podezření se stupňuje a přibývá stále nových a nových důkazů, které se nakonec vyjeví jako falešné, stejně jako moje čekání. Škoda. Sice to byl Alfrédův záměr, ale s tímto filmem jsem se neshodla. ()

Reklama

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Hitchcock byl prostě génius. Scénu, kdy hlavní hrdinové hrají scrabble, by takhle žádný jiný rejža nenatočil. Film samotný se k jeho vrcholům počítat nedá. Ale Cary Grant tady vypadá neuvěřitelně záludně. Sice se nakonec ukáže že podezření bylo údajně falešné, ale stejně tam na konci cítím Hitchovo pomrknutí na diváka, aby si to každý přebral sám :) ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Podezření je kompromisní psychologické drama. Hitchcock s ironickou nadsázkou otřásá stavem reality a úspěšně přivábí paranoiu a zatmění mysli. Vyprávění nekomplikuje zbytečnostmi a prodlevou, romantika je svázaná předpokladem cudnosti a nekontrolované líbání je nejdivočejší představou prostopášnosti. Zhlédl se v cynické krutosti manipulace a s uspokojením zdánlivě nedává možnosti na výběr. Psychologická zátěž svírá mozkové závity se stísněnější naléhavostí. Láska, strach a paranoia. Hlavní postavou psychologické škodolibosti je Lina McLaidlaw, později Lina Aysgarth (příjemná Joan Fontaine), cudná dívka ze spořádaných lepších kruhů. Neznámý pocit chvění podbřišku přináší romantické okouzlení šarmantním idolem. Rozpory se společenskou spořádaností jsou v důvěřivé naivitě zdrojem drásavé noční můry. A stav psychiky povážlivě kolísá s další společenskou nepřístojností. Paranoia košatí do krásy. Hlavní mužskou postavou je Johnnie Aysgarth (sympatický Cary Grant), lehkomyslný floutek, zábavný společník a Linin novomanžel. Život se vzývá po kráse, zodpovědnost je zátěží bezstarostnosti a nepřítelem prožitku a vzrušení. Odhalení kalkulu píchne u srdce a resty minulosti jsou neodbytnější a hlasitější. Výraznou postavou je Gordon Cochrane 'Beaky' Thwaite (zajímavý Nigel Bruce), Johnnieho veselý kamarád. Svého oblíbeného kumpána ponouká k vynalézavosti, kavalírství má shovívavý úsměv pochopení. Z dalších rolí: dceřinou volbou rozhněvaný Linin otec generál McLaidlaw (Cedric Hardwicke), Linina starostlivá maminka Martha (Dame May Whitty), snaživá mladá služka Ethel (Heather Angel), bavící se Linina kamarádka a spisovatelka detektivek Isobel Sedbusk (Auriol Lee), Johnnieho bratranec a znepokojený zaměstnavatel kapitán George Melbeck (Leo G. Carroll), či Isobelin bratr a lékař Dr. Bertram Sedbusk (Gavin Gordon). Podezření zaujme svou dráždivou manipulací a neurvalým psychologickým nátlakem. Paranoia je hybnou silou, svou polohou film potěší. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Žánry se nám tu trochu splašily a zřejmě ukopaly pana romantického s dramatem k smrti. Hitchcockovské srdeční záležitosti mi nikdy moc nevoněly. Po prvním setkání obvykle dochází k žádosti o ruku a je vymalováno. V Suspicion je však tato zkratka k oltáři mnohem uvěřitelnější, možná i proto, že motivací obou hrdinů nebyla pouze bláznivá láska na první pohled, ale i pragmatičtější důvody. A tak jsem i díky jak jinak než skvělému Cary Grantovi a přitažlivé Joan Fontaine Mistrovu červenou knihovnu akceptoval s menším cynickým pohrdáním. Na řadu však přijde i thrillerové koření a vztah našich hrdliček nazná vážných trhlin, které se víc a víc rozevírají. Na mé gusto se však Hitchcock do napínání strun pustil až příliš zvolna. Než se od drobností dostaneme k obavám a skutečnému napětí uběhne spousta času, sic díky hereckému obsazení vcelku příjemně stráveného. Kýžené gradace napětí se dočkáme, ale Mistrův závěrečný úhybný manévr mi přinesl další zklamání. Tři a půl hvězdy udělit nemůžu, tak za čtyři. Viděno během Season Challenge tour 2015 ()

Galerie (72)

Zajímavosti (19)

  • Ačkoli je snímek v titucích připsán Harrymu E. Edingtonovi, producentem byl sám Hitchcock. (Pavlínka9)
  • Režisér Alfred Hitchcock chtěl učinit jiný závěr, který bohužel ale nevznikl. Jeho nápad byl ten, že Lina (Joan Fontain) by se měla smířit s tím, že bude zavražděna. Píše dopis: "Drahá maminko. Dostala jsem se do strašných potíží. Vím, že mě zabije, ale já ho miluji natolik, že nechci dál žít. Myslím, že lidská společnost by před ním měla být ochráněna." Pak dopis zalepí a zanechá jej na posteli. Přijde Johnnie (Cary Grant) s mlékem a ona řekne: "Můžeš mi to poslat?" Vypije osudnou sklenici mléka, čímž skutečně spáchá sebevraždu, a zemře. Pak vidíme vesele se pohvizdujícího Johnnieho (Cary Grant), jak hází dopis do schránky. Tak jsem chtěl film zakončit. Zkrátka - černý humor. [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)
  • Když ke konci filmu nese Grant Fountainové sklenici mléka, vypadá to, jako by zářila. Není to náhoda. Hitchcock umístil skutečně do sklenice malý reflektor. (Hwaelos)

Reklama

Reklama