Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Cílevědomost, vůle a talent. Výprava za úspěchem československé běžecké legendy v dokumentárním filmu Davida Ondříčka. V zahraničí ho přezdívali „česká lokomotiva". Držitel osmnácti světových rekordů Emil Zátopek se nejvíce proslavil na olympijských hrách v Helsinkách, kde dokázal zvítězit v běhu na 5 km, 10 km i v maratonu. Žádný vytrvalec dosud jeho úspěch nezopakoval a odborníci na atletiku pochybují, že se někdy někdo takový objeví. Grandiózní úspěch Emila Zátopka ožívá v dokumentu Davida Ondříčka ve vzpomínkách jeho blízkých, soupeřů i kamarádů. (Česká televize)

(více)

Recenze (55)

majky19 

všechny recenze uživatele

Moc hezky zpracovaný autobiograficko-dokumentární film, v němž sledujeme velká životní vítězství i porážky jednoho z našich nejvýznamnějších atletů, vytrvalostního běžce Emila Zátopka. Je úžasné, jaké osobnosti a sportovce Československo mělo a jakých grandiózních výsledků Emil Zátopek ve své sportovní kariéře dosáhl. Současně je ostudné, jakým způsobem se k němu komunistický režim v pozdějších letech zachoval. Tento snímek na mě zanechal velmi silný dojem a je velmi chválihodné, že tvůrci tyto fenomenální osobnosti ve svých filmech stále divákům přibližují, protože je důležité mít alespoň základní povědomí o legendách naší společnosti, potažmo našeho sportu. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dost mě zklamalo, že se dokument zastavil těsně za posledním Zátopkovým triumfem, a jeho dalšímu životu (kde to začalo teprve být z hlediska "občanského" zajímavé) se ani náznakem nevěnoval. I když je pravda, že příspěvky zahraničních historiků a Zátopkových soupeřů byly obohacující, dá se říct, že je to téměř ostuda, jít jen po obecně známých vítězstvích, jakkoliv jsou po zásluze ve své nepochopitelnosti legendární. Nebo jinak - je to dokonale splněná zakázka olympijského výboru k příležitosti Her, na téma "síla vůle, čistota sportu a takové ty věci". Ale jako dokument o osobě Emila Zátopka je to promarněná příležitost. Smířlivých 70%, protože i tak to za vidění stojí. Ve srovnání s Věrou 68 škoda mluvit... ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

5* Nepatřím už ke generaci, pro kterou byl Zátopek fenoménem, ale přesto jsem byl zvědavý jak na mě zapůsobí v dnešní době. Nejdřív jsem si pustil film a pak i dokument od stejného režiséra a je z toho tento srovnávací komentář. Od filmu jsem díky jeho vysokému hodnocení i ocenění očekával trošku víc, tak jsem byl z něho mírně zklamaný. Rozhodně však nenudil a dvě hodinky uběhly jak voda i díky tomu, že s oběma Zátopkovi byla občas legrace. Herecké obsazení bylo slušné, ale nějak mi asi Martha Issová do své role nepadla - nebo prostě nevím. Zpracování bylo poctivé, ale nedočkal jsem se ničeho, co by tento životopisný film posunul o laťku výš, a proto zůstanu u průměrné známky. Zato starší dokument mi dal mnohem víc. Z něho už bylo patrné jak byl Zátopek zásadní osobnost své generace i zdůrazňovalo jeho pozitivní charakterové stránky, stejně jako jeho charisma a chování. Proto musím vyzdvihnout spíš kvalitně provedený dokument, který Zátopka ukazuje v mnohem lepším světle jako sportovce i jako člověka, ke kterému by se mělo vzhlížet a jít v jeho stopách, když to trochu přeženu ;-). [ PŘÍBĚH: 3 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Pro "obyčejné" lidi jako já, který se moc o kariéru Zátopka nezajímali, je to zajímavých 50 minut plných archivních záběrů a rozhovorů se současnými sportovci a trenéry. Určitě je ale škoda, že dokument končí s jeho kariérou a nešel dál. Vzhledem k politické situaci a jeho angažovanosti by to bylo dále nesmírně zajímavé. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Moje příprava na stejnojmenný hraný film. Myslím, že je zde vše naprosto jasné a inteligentní člověk pochopí, že pokud někdo chtěl být v té době výjimečný, a měl na to, tak musel občas i sklopit hlavu. Nebo mohl hrdě dělat ve skladu a neukázat světu, že na to má. Co se týká dokumentu a jeho zpracování, spousta hodnotitelů by to natočila trochu jinak. Otázkou je, proč něco takového sami opravdu někdy nezkusili natočit. Odpovědí je, že si určitě neumí sami správně natočit ani pivo. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama