Reklama

Reklama

Polina

  • Francie Polina, danser sa vie (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Polina (Anastasia Shevtsova) se už jako malá holčička stala žákyní profesora Bojinského, významného učitele klasického tance a přísného perfekcionisty. Ten ji od prvních tanečních kroků směřuje na dráhu klasické ruské baletky a Polina je na nejlepší cestě stát se členkou baletního souboru prestižního moskevského Velkého divadla. Ale když se jednoho dne zúčastní představení francouzského souboru moderního výrazového tance, nečekaně ji to rozruší a rozhodí. Zažije totiž umělecký šok, který ji naprosto vykolejí a změní její dosavadní život. Tímto okamžikem končí vše, v co dosud věřila a o co usilovala. Vzdává se nadějných začátků na prestižní, ale konzervativní scéně Velkého divadla a odcestuje do Francie, do Aix-en-Provence k slavné choreografce Lirii Elsaj (Juliette Binoche). Zarputilost, odhodlání a tvrdá práce Polinu postupně přivedou až k posedlosti tancem, přesto se nedokáže prosadit. Stále se v povědomí pohybuje v zajetí ruského klasického tanečního drilu a nedokáže prosadit svou osobnost, své jedinečné já. Nedokáže v tanci najít niterný prožitek, místo něj stále hledá především dokonalost. Zoufalá a zklamaná Polina se stěhuje se do Antverp, kde začíná nový život a kariéru jako servírka v baru. Přesto v tanci nepřestává hledat svou vlastní cestu. Učí se pozorovat život kolem sebe a objevuje v něm novou inspiraci i tanečního partnera. (CinemArt)

(více)

Videa (5)

Trailer 4

Recenze (37)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Cesta klasické baletky k modernímu tanci je sice velkolepě rozložena do třech evropských zemí, ale přesto je příběh její nejslabší částí. Anastasija Ševcova je jistě výborná baletka, ale jinak filmem prochází takřka bez jakéhokoliv výrazu. Proto film vždycky ožije při tanečních scénách, které konečně nesou nějaké emoce. Režisérské duo celkovému tónu filmu dost pomáhá i střihovou skladbou, ale skutečné drama si stejně musí divák domyslet (70%). ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Polina je taneční (až polodokumentární formou dělaný) film. Nejprve je téměř výhradně o klasickém, později pak pouze o moderním výrazovém tanci. Z rodinného života a osobních vztahů se moc nedozvíme, jsou zde jen načrtnuté. Vzhledem k tomu, že děj a příběh zde není stěžejní, osobně bych film neřadila do dramatického žánru. Pokud se o balet či výraz.tanec hlouběji nezajímáte, je dost možné, že kolem Vás ladné pohyby proplují bez emočního doteku. Nebo se s moderním tancem naopak rádi seznámíte? Film nese poselství, že dril se vyplácí a každá osoba, ať umělec nebo obyčejný člověk, si musí najít vlastní cestu, chodit po světě s otevřenýma očima k inspirujícím vjemům a využít příležitostí, které se jeho naturelu nabízí. ()

Reklama

angel74 

všechny recenze uživatele

Žít svůj život v rytmu tance, nebo lépe řečeno tančit svůj život. Tak by se ve stručnosti dal charakterizovat tento povedený film. Na rozdíl od ostatních recenzentů se mi Anastasia Shevtsova v titulní roli moc zamlouvala, a to nejen proto, že krásně tančila. Ještě víc se mi líbilo téměř dokonalé propojení baletu s hudbou, ať už klasickou či moderní. Úplně mě to zvedalo ze sedačky, měla jsem chuť si taky zatrsat. Příběh se přeci jen trochu liší od podobně laděných snímků, za což dávám jednoznačně palec nahoru. Celkové vyznění je poněkud sladkobolné. (80%) ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Umelecky premakané, scenáristicky funkčne zvládnuté a civilne vyobrazené dielo, ktoré môže ašpirovať ako artový počin roka. Každopádne ale mne tam chýbalo trošku viac emócií a väčší "ťah na bránku", akosi som sa miestami nudil a tie baletné pózy na mňa vo všeobecnosti až tak nezabrali, čo bude asi tým, že balet veľmi nemusím. Avšak pre milovníkov artu a baletu je toto vyslovená povinnosť. 65 % ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Dobrý film o tancování, který by vás především měl přimět k tomu, abyste si uvědomili, že je strašně špatně, když se má umění svazovat konvencemi a pravidly. Je potřeba do toho dát duši a pak je možné, aby skutečně vzniklo něco velkého, nového, krásného. Film takový vyloženě není, ale poselství má dobré. ()

Galerie (33)

Reklama

Reklama