Reklama

Reklama

Africká Královna

  • Velká Británie The African Queen (více)
Trailer 1

Katharine HepburnováHumphrey Bogart v úsměvném příběhu anglické misionářky a kanadského dobrodruha... Píše se rok 1914. V Evropě se rozhořívá první světová válka, ale sem, hluboko do nitra afrického kontinentu, doléhají její ohlasy ještě jen velmi vzdáleně. První zprávu o ní přinese dvěma bílým misionářům, sourozencům Samuelovi a Róze Sayerovým do malé domorodé vesnice Charlie Allnut, majitel a kapitán rozhrkaného zrezivělého parníčku s poněkud nepatřičným jménem Africká královna. Plaví se na něm od jedné domorodé osady ke druhé, rozváží poštu, zásoby, výbušniny pro místní doly a vůbec funguje jako jakési – byť velmi vágní – spojení s civilizací. V jeho podání je ovšem válka v Evropě něco dosti nejasného, něco, co se místních příliš netýká. Záhy se však ukáže, že ani Afrika nezůstane ušetřena. A tak se – řízením osudu a shodou neblahých okolností – brzo ocitne na palubě Africké královny značně nerovná dvojice: puritánská, upjatá misionářka Róza a vagabunda připomínající Charlie Allnut,jehož největším životním štěstím je plná láhev ginu. Charlie vzal Rózu na palubu v záchvatu přirozeného lidského soucitu a zbytků gentlemanství, které se v jeho hrudi při pohledu na opuštěnou ženu ozvalo. To však ještě netušil, jaký nápad se v hlavě té bláznivé staropanenské misionářky vylíhne a co všechno po něm bude chtít. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (247)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

V tomto konkrétnom prípade súhlasím s komentárom od MontyBrogana. Dať dve herecké hviezdy do kopy a vytvoriť takýto mdlý a chémiou medzi postavami toporný film je obrovská škoda. Nie len preto, že Huston točil nadčasové filmy a v tomto ten zub času cítiť veľmi, ale tiež tým, že maximálne využitá a pekná lokácia nie je podchytená zaujímavým charakterovým vývinom. Občas tu vyjde vtip. Občas tu funguje aj napätie, ale je to príliš úsmevné a naivné, aby to zafungovalo tam, kde by to zafungovať malo. Kedysi to mohla byť udalosť. Teraz to bola len pripomienka toho, ako kreatívne sa pracovalo s filmami aj napriek tomu, že scenár bol trestuhodne divadelný a nezaujímavý. O tom svedčí aj fakt, že sa to na tie najlepšie filmy ústrednej dvojice jednoducho nechytá. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly (doplněk). Celosvětově divácky úspěšný film. Věrohodná přeměna "bláznivé, žalmozpěvné, vyzáblé staré panny" Rosie v podání Katharine Hepburn z upjatého: "Pane Allnute? Pane Allnute!", na milé a obdivné: "Charlie." K tomu jako vždy "svůj" Humphrey Bogart, plus nádherné reálie dobrodružné plavby parní bárky African Queen po divoké východoafrické řece, skrývání se před nepřátelskými Němci, hmyzem a pijavicemi a nakonec výtečně vypointovaný finální střet s německou bitevní lodí „Louisa". "Nikdy bych si nepomyslela, že prostý fyzický zážitek může být tak povzbuzující!" A mně se chce říci: Zahrajte to znovu, Humprey a Katharine. Trailer zde: http://www.csfd.cz/film/4582-africka-kralovna-african-queen-the/videa/ a delší zde: http://www.sms.cz/film/africka_kralovna/ukazka ()

Reklama

LINKIN 

všechny recenze uživatele

S timhle filmem mám jedinej problém, nevim totiž o mnoha lepších způsobech jak strávit válku, nežli na lodi se spoustou jídla, cigaret, ginu a jednou slečnou na nějaké ty seuxální hrátky. A pokud by žena nechtěla nebo nedejbože mi vylila všechen gin do řeky, tak jí hodim krokodýlům a basta. Bogart kvůli tý koze pěkně vymněknul. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Nevím nevím jestli to tak tehdy John Huston myslel, ale u Africké královny jsem se nasmál víc než dost. Ano, je to komedie, ale příběh je tak naivní (aspoň dnes tak působí, i když i v době svého vzniku se jistě jednalo o oddychovou záležitost), až se divák směje v momentech, které jsou míněny vážně. Tento nedostatek paradoxně přispívá k velmi příjemné nostalgičnosti, která z Africké královny čiší. Dále pak tam, kde zklamává příběh všechno vynahrazuje Bogard a Hepburnová, a jejich skvělé výkony. Na druhou stranu Hustonova režie mi přišla rutinérská, bez nějakých zajímavějších nápadů (snad jen ten úvodní černošský „zpěv“ v kostele působí velmi emotivně). ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nejlepší na Africké královně je jednoznačně ústřední dvojce. Humphrey Bogart a Katharine Hepburn nemají žádnou chybu a jejich dialogy jsou skvěle napsané. Katharine má v sobě i po těch letech stále velké kouzlo jako žena i dáma zároveň. Bohužel prožitek z filmu nebyl nikterak silný. Příběh postavený na bláznivém nápadu, který se úplně náhodou stane skutečným je taková malá sci-fi, ale to by nevadilo. Film ale plyne jako proud vody v těch místech plných rákosu, kde se hlavní hrdinové ke konci filmu zaseknou. Je to velká škoda, ale opravdu příliš mě svrběl prst na ovladačce, abych zkusil, co dávají jinde... Rozhodování mezi 3 a 4 hvězdičkami nakonec převážilo dolů. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (27)

  • Scény na palubě lodi se natáčely na velkém voru, na kterém byla postavená maketa lodi. Části lodních kulis mohly být odmontovány, aby se uvolnilo místo pro kameru. Na Katharine Hepburnovou (Rose Sayer) tak jednou málem spadla těžká měděná replika lodního kotle, která nebyla přišroubována. Herečka naštěstí stačila včas uhnout. (Rodriguez)

Reklama

Reklama