Reklama

Reklama

High Life

  • Německo High Life (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Monte (Robert Pattinson) a jeho malá dcera Willow žijí společně v naprosté izolaci na palubě kosmické lodi hluboko ve vesmíru. Monte, pro kterého byla přísná sebekázeň obranným štítem proti touze, se stal otcem proti své vůli. On i žena, která dítě porodila, byli členové posádky vězňů – odsouzenců k smrti. Pokusní králíci poslaní na misi s cílem najít alternativní zdroje energie. Mise se účastní také lékařka (Juliette Binoche), která zkoumá lidskou sexualitu v extrémních podmínkách a s vězni má své vlastní záměry. Otec a dcera se společně přibližují cíli – černé díře, kde čas a prostor přestávají existovat. Filozofická sci-fi režisérky Claire Denis o hledání podstaty lidskosti ve vesmírných kulisách. (Film Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (103)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Na tohle jsem se celkem těšil, i přes negativní hodnocení a negativní recenze. Taky jsem se tu dočetl, že film prý začíná koncem (což je lež) a zjistil jsem, že Claire Denis je tu jinými brána jako špatná režisérka a jinými jako dobrá, no, já od ní znám jenom dva filmy a to jsem je ani neviděl, jenom vím, že existují. Takže do toho jsem šel s tím, že uvidím, co z toho vyleze. Začátek na mě působil zbytečně utahaně, nic moc se tam nedělo, ale po asi 25 minutách se to zvedlo a mě ta pomalá atmosféra filmu začala bavit, i když pár utahaných částí tady je. Pasažéři na lodi mohli být dost zajímaví, když má jít o trestance odsouzené k smrti, ale na to, aby je někdo promyslel, na to se tu kašlalo. U asi dvou lidí máme vysvětleno, co udělali a o těch ostatních nevíme nic. Většina postav tu jenom je, protože tu prostě je, někteří tu jsou jenom proto, aby tu udělali něco zvráceného nebo jenom zdechli. Ono obecně je na té posádce vidět, že většina jsou zvrhlé povahy, včetně té doktorky, která tu testuje na všech lidskou sexualitu. A to se tady projevuje často, dojde i k znásilnění a taky se dozvíme, odkud pochází to děcko, co vidíme hned na začátku filmu. Jelikož ale část s posádkou je flashbackem (co trvá hodinu filmu), takže to taky dospěje ke konci, kde několik postav spáchá sebevraždu bez nějakého důvodu (ačkoli cesta pilotky k černé díře je jedna z nejlepších scén filmu) a u některých postav se ani nedozvíme, co se s nimi stalo. Třeba u toho černocha, který je tu mimochodem nejsympatičtější ze všech (a co udělal se samozřejmě nedozvíme), tak ten tu jen je, protože tu je, občas se objeví a pak úplně zmizí. Zabil se? Zabil ho Monte? Co se s ním stalo? Ne, to nikdo neřekne, diváku domysli si to sám, na to tady není prostor, přitom by to mohlo zaplnit hluchá místa, která tady prostě jsou. Poslední půlhodina mě ale bavila hodně a čekal jsem, jak to celé vyvrcholí, a naštěstí, s koncem jsem spokojený. Nakonec se mi i ten film líbil, sice některé scény mi tu lezly na nervy, některé mi přišli utahané a jsou tu nelogičnosti, ale i tak to bylo docela dobrý. Pattinson tu dokonce i nějak hraje a jeho role v tom filmu překvapivě funguje, což bych od někoho, kdo se do historie filmu navždy zapsal jako ten upír ze Stmívání, fakt nečekal. Pravda, není to pro každého, většinu diváků to znudí, někteří nepřekousnou sexuální scény, ale já s tím filmem jsem ve finále překvapivě spokojený. Sice tu je dost chyb, ale jako celek, když odmyslím nelogičnosti, to celkem drželo pohromadě a ani to nebylo blbé. Silné 3*, až se mi to rozleží v hlavě, možná dám víc. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Já to říkám odjakživa. Když pošlete bandu asociálních zločinců a bývalých narkomanů za hranice známého vesmíru, aby se přiblížili během několika let k černé díře, co špatného se může stát? Lituji fanoušky sci-fi, spící pod plakáty Martiana, Interstellaru a 2001, jež náhoda zavedla do kinosálu na poslední Claire Denis, protože pochopitelně jestli se tento film něčím nezabývá, tak jsou to technologie, logika, fyzika či systém a uspořádání posádky. Vesmír tady nevesmíruje, posádka nejsou zkušení astronauté, pilotní kabina vypadá pravděpodobně méně futuristicky než vaše kancelář. A v tom všem se promotávají jedinci nesvéprávní ani v rámci své rodné planety, natož na objevitelské cestě za hranice neznáma. Časté téma Claire Denis, totiž lidství zahnané k samotné svojí zvířecí podstatě, ovšem v tomto zasazení konečně funguje. I včetně toho nepohodlného naturalismu. Otázku, zdali pro ty, jimž je Země nedostačující, bezútěšná, odporná a prázdná, se může nacházet vykoupení hluboko za jejími hranicemi, každopádně nezodpovídá zrovna hřejivě. Problém je dle ní v samotné existenci. Proto je hlavní (a jedinou přeživší) postavou posádky Monte, jež se rozhodl obrátit se k askezi. Každopádně legendy praví, že existuje film, ve kterém je Mia Goth po celou dobu oblečená. Všichni o něm mluví, někdo říká, že ho i viděl, ale nikdo nedokáže přesně ukázat prstem na ten, který to je. ()

Reklama

sugythesugar 

všechny recenze uživatele

Práve som z toho prišiel. Chvíľu som uvažoval o 4 hviezdach, ale rýchlo ma to prešlo. Film má svoje kvality ale znovu si ho určite nepozriem. Toho čoho by som chcel aby tam bolo, bolo málo ak vôbec a to, čo by tam vážne nemuselo byť je tam priveľa. Myslím že táto veta dokonale charakterizuje tento film. Sám o sebe je dobrý páči sa mi vyznenie a aj vlastne to že sa tvorcovia nesnažili o nejaký epický príbeh. Je to sympatický film o ľudskosti a snahe prežiť, ale ničím pozitívne nezaujme. 5-6/10 ()

Gaaron 

všechny recenze uživatele

Art podobného kalibru už můj starý unavený mozek obvykle není schopný strávit, ale v tomhle případě si to celé nějak sedlo. Aniž by to muselo dávat smysl, velmi, velmi příjemná podívaná! PS: Pattinson si překročení svého třpytivého stínu oddřel už několikrát a tentokrát znovu a pořádně. Těším se na Batmana. ()

MajklCZsk 

všechny recenze uživatele

Claire Denis má výborný cit pro vizuální estetiku a užití hudebních motivů do střihové skladby díla. Zdejšímu rozporuplnému hodnocení zde se nedivím, jedná se o věc, která si najde jen zlomek diváků, ale když dáte tomuto filosofickému scifi dílku možnost vás vtáhnout a budete se v něm topit a každý motiv si budete víc a víc užívat. Konec je pak třešničkou na dortu. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (12)

  • Během natáčení v Kolíně nad Rýnem Claire Denis na víkendy odjížděla do Paříže, aby mohla být s matkou, která v nemocnici umírala. (ČSFD)

Reklama

Reklama