Reklama

Reklama

Máří Magdaléna

  • Velká Británie Mary Magdalene (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Film Máří Magdaléna je autentickým a lidským portrétem jedné z nejosudovějších žen v dějinách lidstva. Biblický příběh líčí osudy Máří (Rooney Mara), mladé ženy hledající nový způsob života. Máří natolik svazují každodenní rituály, že zavrhne svou rodinu a přidá se k novému společenskému proudu, který vede charismatický Ježíš Nazaretský (Joaquin Phoenix). Brzy se stane srdcem tohoto hnutí a po Ježíšově boku se vydává na cestu, která vede do Jeruzaléma, k osudovým událostem, jež jsou základním kamenem naší civilizace. (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (189)

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Biblických příběhů není nikdy dost. Za ta léta vzniklo spoustu adaptací jako Noe, Exodus či Umučení Krista. Právě Ježíš Kristus se dočkává nové podoby a nehraje ho nikdo jiný než Joaquin Phoenix. Tenhle film je ale především o Máře Magdaléně, někdy označovanou jako Ježíšovu manželku. Ne v tomto filmu nehledejte žádný milostný či sexuální vztah mezi Ježíšem a Máří. Čekejte spíše film který si s biblickou předlohou především občas až přehnaně vytírá řiť. I člověk který bibli otevřel jednou v životě si všimne několika změn. Ne, nebudu tady řešit to Petra hraje Chiwetel Ejiofor tedy afroameričan kterým Petr nebyl. A to ne kvůli tomu, že ho Ejiofor hraje dobře ale spíše kvůli tomu, že do nějaké etniky nechci vůbec zasahovat. Za větší změnu spíše beru charakteristiku Jidáše či Poslední večeři která vypadá úplně jinak. Vzpomněl jsem si při tom na Umučení Krista od Mela Gibsona který sice taky není úplně přesný film ale dokáže, že z té nepřesnosti vykecat perfektním vizuál. Tím perfektním vizuálem který Máří Magdaléně chybí. Máří Magdaléna má sice nádhernou kameru, hudbu při které se dá pobrukovat, režii Gartha Davise která je snaživá ale je pořád obyčejná. Jediné co film dělá výjimečným jsou herecké výkony dvou hlavních představitelů Joaquina Phoenixe a Rooney Mary. Ztvárnění Ježíše Joaquinem Phoenixem je jedno z nejlepších ztvárnění Ježíše v dějinách kinematografie a Rooney Mara je v roli perfektní. Ta Rooney Mara která mě ještě před 3 roky totálně štvala v Panovi či Carol. Beru fakt, že ukřižování Krista vzalo v potaz právě zmíněné Umučení Krista ale vzhledem k tomu, že je Máří Magdaléna pořád film o Ježíšovi bych nečekal odbytí ukřižování pouhými 2 minutami. A to samé se vzkříšením které by klidně utáhlo také minimálně na půl hodinu (však se také už chystá celovečerní verze aneb pokračování Umučení Krista). Vlastně mě občas mrzelo, že se film někde zastaví a takovými důležitějšími událostmi se tolik nezaobírá. Je to však pořád nadstandardní produkce která vypadá perfektně a kvůli tomu člověk nemůže ten film nenávidět... ale ani ho nějak zvláště milovat. ()

Darth Revan 

všechny recenze uživatele

Feministický podání nejslavnějšího příběhu všech dob neuspělo. I když byla Máří strkána do každého záběru, tak si stejně většinu scén ukradl pro sebe JP jako vynikající Ježíš, případně nečekaně dobrý Ejiofor coby Petr. Mělo to grády, detaily na krásnou sicilskou krajinu a CGI Jeruzalém. Mně z toho vychází pěkné 4*. ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

Celý film působí jako nějaký studentský low cost biják, do kterého náhodou zabloudili dva dobří herci. Ten pocit vytváří jednak téměř nulová práce s prostorem (kombinace zvoleného záběrování a užití nízké hloubky ostrosti u velké části bližších záběrů), s tím související výběr lokací a práce se scénou (vlastně jsme buď někde na stráni, u moře anebo v chatrči a kromě samotných herců tam nic jiného není) a to vše doplněné o levné CGI dokreslovačky. Bohužel nelze opomenout ani střihovou skladbu filmu, která se často pere s takovými základy, jako je osa anebo třeba vhodná volba velikostí záběrů. Vše zmíněné podle mého názoru rozhodně nenaplňuje standard, který tak nějak automaticky od hollywoodských snímků očekávám. Co se týče vyznění filmu, měl jsem pocit, že chápu, jakou emoci/náladu se mi Garth Davis snaží předat, bohužel jsem se nemohl ale zbavit pocitu, že se mu to příliš nedaří. Naopak jsem si říkal, jak zajímavě by podobné téma mohl zpracovat třeba Malick s Lubezkim. V podání Davise však zůstává Máří upachtěným filmem, kterému zoufale chybí šikovné zpracování a výraznější výrazové prostředky. Takhle mi nezbývá, než si z filmu odnést následující poznatky: Máří Magdaléna byla fakt kočka, Ježíš byl ubrečený emař a apoštolové tak trochu banda idiotů. No nekup to. 4/10 ()

kingik 

všechny recenze uživatele

V televizním a sterilním duchu natočený snímek o Mařce poběhlici. Alespoň tak byla vnímána. Mařka je jaksi hormonálně nevyrovnaná, v pochvě má démony, tak ji vymáchají ve vodě. Mařka je pak relativně v pohodě. Až se zjeví Ježíš. Ten tradičně končí ukřižovaný a zaujímá poslední místo v zobrazených mučednících. I Jeremy Sisto, který ho kdysi ztvárnil, mně byl sympatičtější. Joaquin Phoenix jaksi naplno neuchvátil. Ovšem Rooney Mara, to byla trefa. Jestli se ten nudný film dá přežít bez spánku, tak jedině kvůli ní. Film má dvě hodiny, je hodně rozvláčný a poměrně cílí na nevěřící. Nemá příliš kontroverzní rozměr. Zarazilo mě, že v nastalé nudě nedělal kameraman vůbec nic pro to, aby diváky vizuálně uchvátil. Greig Fraser snímal vše fádním způsobem. I Ježíšovo ukřižování má jakýsi akademický rozměr. Garth Davis dostal příležitost biblické dějiny udělat atraktivními. Vizuálně film naprosto zklamal, obsahově je decentně korektní, na urážlivé pojetí rezignoval. Jenže jde o snímek určený pro kina, který operuje se značnou stopáží, načež pomalý vývoj událostí je zcela uspávající. Kdyby šlo o levný tv snímek, mohl by si dovolit držet se při zdi. Ovšem angažmá hvězdných hereckých akvizic volalo po působivém pojetí. A to se prostě nedostavilo. Nevýrazný film. 5/10 ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Záverečný dialóg Márie s apoštolmi len potvrdzuje nepochopenie Ježišových slov o viere práve tými apoštolmi. Lenže než sa dostane divák k posolstvu a titulkovým informáciam o ďalšom posmrtnom osude tajomnej Márii Magdalény ubehne veľa filmového času, kde sa toho príliš nedeje. Komorný príbeh zaváňajúci TV produkciou je pomalý, hĺbavý, niekedy až vágny, našťastie okorenený pekným hudobným doprovodom. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • Natáčelo se od 3. října 2016 do 2. prosince 2016 v Itálii (Apulie, Sicílie, Matera a Neapol). (BMW12)
  • Celosvětová premiéra proběhla 28. února 2018 v Národní galerii v Londýně. (BMW12)

Související novinky

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

11.02.2018

Pokud vás fascinovala hudba u Zmizení, Sicaria a Příchozích, začínáte číst velmi smutnou zprávu. V pouhých 48 letech nás totiž opustil její autor Jóhann Jóhannsson, jeden z nejvýraznějších hudebních… (více)

Reklama

Reklama