Reklama

Reklama

Dobytí pólu

  • Francie À la conquête du pôle (více)
Krátkometrážní / Dobrodružný / Sci-Fi
Francie, 1912, 33 min

Obsahy(1)

Skupina badatelů přiletí na severní pól letadlem, které však při přistání na ledě tragicky havaruje. Právě když muži chtěj vztyčit vlajku, objeví se náhle obr, který několik vědců okamžitě zhltne. Pomocí kanonů se zbylým účastníkům výpravy nad ukrutným a nebezpečným netvorem podaří zvítězit - obr jejich kolegy zas vyplivne. (Karlos80)

(více)

Recenze (40)

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Posledný výraznejší Mélièsov úspech. Obsahovo to v jeho tvorbe nie je nič nové, ale tie kulisy sú stále delikátne prepracované. Rovnako ako pri ceste na Mesiac, aj tu pri dobývaní pólu cítiť príjemnú rozprávkovú misiu plnú nástrah a dobrodružstva. Ktovie ako by si poradil s odpoveďami na neskoršie avantgardné smery či tvorbu zvukových filmov. Môžeme len hádať... ()

Véča 

všechny recenze uživatele

Pro mě coby člověka,který Meliesovy filmy má opravdu rád je to jasných pět,ale i tady platí to co jsem napsal už v komentáři k Cestě do nemožna. Melies se opakuje,ale to se opakuji filmaři i dnes a přesto sou jejich filmy kolikrát oblíbené. Meliesovo opakování je zcela očividné,kongres vědců,továrna,sci-fi vozidlo. Dobytí pólu je labutí písní génia jež stál u zrodu filmu a styl,kterým natáčel už bohužel ve světě tehdejšího filmu neměl místo. Přes všechno smekám před Meliesem klobouk,chtěl bych taky mít tolik fantazie a nadšení. ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Kouzelný film, ačkoliv poměrně dlouhou dvouminutovou etapu s různými znameními zvěrokruhu jsem trošku nepochopil:) Sněžný obr musel tehdy působit dost převratně, dnes vypadá jen jako nějaká laciná dekorace z matějské pouti... Méliès do filmu zařadil hodně mezititulků, díky nimž je příběh pochopitelnější. Ale ani v roce 1912 se divák nedočkal například detailnějších záběrů, kamera si stále ještě udržuje od herců velký odstup, což zamezuje představení psychologie postav a zněmožňuje jakoukoliv identifikaci diváků s postavami. V roce 1912 už prostě působil Méliès nesmírně zastarale.... škoda. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Zaslúžilý priekopník svetovej kinematografie, francúzsky režisér Georges Méliés, necúvol pred žiadnou témou. Konkrétne v tomto prípade natočil jeden z prvých dobrodružných sci-fi filmov. Expedícia skupiny vedcov na severný ľadový pól sa nečakane začne komplikovať už od samého začiatku, keď pri pristávaní havaruje ich lietaldo. To nie je však ešte to najhoršie, čo sa im na tomto studenom, nehostinom mieste prihodí. Čaká ich totiž stretnutie s obrovským, ľudožravým, ľadovým mužom. *** ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Souhlasím, že tady se již Méliès dost opakuje jak v struktuře příběhu, tak některými nápady a ač se je v Dobytí pólu rozhodně stále na co dívat a upoutají jak hrané, tak animované a trikové prvky, dvojnásobná stopáž v podobě celé půlhodiny z toho pro mě dělá o třídu slabší film oproti Cestě na Měsíc a Cestě do nemožna. Taky oproti zmíněným verneovkám tu chybí ty fascinující přidané barvy, které se tentokrát objevují jen v animované sekvenci letu. Ta je hezky udělaná, ale místy jsem měl pocit, že by lépe fungovala, kdyby byla o něco kratší. Celá závěrečná sekvence s ozrutným ledovým monstrem je však úžasná. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (2)

  • Georges Méliès si jako ve většině svých filmů zahrál jednu z hlavních rolí. (Nevka)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno