Reklama

Reklama

Dobytí pólu

  • Francie À la conquête du pôle (více)
Krátkometrážní / Dobrodružný / Sci-Fi
Francie, 1912, 33 min

Obsahy(1)

Skupina badatelů přiletí na severní pól letadlem, které však při přistání na ledě tragicky havaruje. Právě když muži chtěj vztyčit vlajku, objeví se náhle obr, který několik vědců okamžitě zhltne. Pomocí kanonů se zbylým účastníkům výpravy nad ukrutným a nebezpečným netvorem podaří zvítězit - obr jejich kolegy zas vyplivne. (Karlos80)

(více)

Recenze (40)

Bajda 

všechny recenze uživatele

Takový vyčpělý pozdní Méliès. Někteří považují Dobytí pólu za jeho mistrovské dílo, ale oproti jiným jeho snímkům se v něm nenachází nic inovativního. Vidíme stále ty stejné motivy, stále stejné triky a jenom lehce obměněný příběh. Rozdíl jedné dekády mezi tímto filmem a Cestou na měsíc není bohužel vůbec poznat. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Partia výskumníkov po mnohých štrapáciách doletí na Severný pól a vzápätí havaruje na ľadovej kryhe. Odvážnym objavovateľom vraj patrí svet, ale niektoré jeho časti si uzurpovali iné tvory. Pól si tak zvolila za sídlo plávajúca variácia obra Kyklopa, síce s dvomi očami, ale rovnako maškrtná. Kdo z nevyhnutného súboja vyjde ako víťaz? Páčilo sa, že pán Meliés nevymäkol ani vo svojom poslednom veľkom diele a znova ukazuje aj smrť zvesela (čo je uňho typické: úmrtie ako jedna z najgrotesknejších udalostí). Navyše: jeho invencia bola dostatočná na to, aby v rámci obľúbených, opakovaných tém (vynálezy, cesty, eskamotérstvo, rarachovia, oheň a tanec) ponúkol vždy inú dávku rozkošne bláznivých nápadov. ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

Nedá se přímo mluvit o adaptaci Verneovi knihy, ale motivů, které se ve spisovatelových románech objevují, je tu požehnaně - cesta na severní pól z Dobrodružství kapitána Haterrase, létající stroje nejsou nepodobné těm Roburovým atp. Meliés měl očividně víc peněz na zpracování jednotlivých obrazů, ale film se mi zdál už moc dlouhý. Pořád je to kouzelné, ale ve srovnání s prvním dobrodružstvím na Měsíci to je trochu nuda (osmiminutový let jedním směrem se dal zkrátit:) ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Kouzelný film, ačkoliv poměrně dlouhou dvouminutovou etapu s různými znameními zvěrokruhu jsem trošku nepochopil:) Sněžný obr musel tehdy působit dost převratně, dnes vypadá jen jako nějaká laciná dekorace z matějské pouti... Méliès do filmu zařadil hodně mezititulků, díky nimž je příběh pochopitelnější. Ale ani v roce 1912 se divák nedočkal například detailnějších záběrů, kamera si stále ještě udržuje od herců velký odstup, což zamezuje představení psychologie postav a zněmožňuje jakoukoliv identifikaci diváků s postavami. V roce 1912 už prostě působil Méliès nesmírně zastarale.... škoda. ()

Véča 

všechny recenze uživatele

Pro mě coby člověka,který Meliesovy filmy má opravdu rád je to jasných pět,ale i tady platí to co jsem napsal už v komentáři k Cestě do nemožna. Melies se opakuje,ale to se opakuji filmaři i dnes a přesto sou jejich filmy kolikrát oblíbené. Meliesovo opakování je zcela očividné,kongres vědců,továrna,sci-fi vozidlo. Dobytí pólu je labutí písní génia jež stál u zrodu filmu a styl,kterým natáčel už bohužel ve světě tehdejšího filmu neměl místo. Přes všechno smekám před Meliesem klobouk,chtěl bych taky mít tolik fantazie a nadšení. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (2)

  • Georges Méliès si jako ve většině svých filmů zahrál jednu z hlavních rolí. (Nevka)

Reklama

Reklama