Reklama

Reklama

Mezi Calais a Doverem

(festivalový název)
  • Francie Entre Calais et Douvres (více)
všechny plakáty
Krátkometrážní
Francie, 1897, 1 min

Obsahy(1)

Na trajektu z Calais do Doveru zastihuje cestující nepřízeň počasí. Kamera kymácející se z jedné strany na druhou vytváří iluzi rozbouřeného moře, jež zmítá lodí. (Renesco)

Recenze (10)

anais 

všechny recenze uživatele

Tak trochu divadelní inscenování kymácející se lodi, ale trochu už i groteska s legračním pánem, co nakonec spadne do díry. Meliés byl skutečným průkopníkem žánrů. ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Nejlepší by bylo, kdyby kamera hned v první vteřině spadla do moře, protože pouhá minuta této podívané byla doslova k nevydržení. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Georges Méliès pochopil, že rozhoupat kameru je jednodušší, než rozhoupat loď, a tímto jednoduchým trikem vytvořil iluzi pocitu plavby na lodi po moři mezi francouzským Calais a anglickým Doverem. Výsledek asi nikomu mořskou nemoc nepřivodí, o jeho zábavnosti lze rovněž s úspěchem pochybovat, ale je třeba ocenit Mélièsovu snahu prošlapat budoucím filmařům cestu k dokonalejšímu oklamání diváka. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Celá loď sestává z laciné rozpadající se levně vyrobené zdi, která má představovat kapitánský můstek. Kamera se kymácí, takže to vypadá, že se kymácí cestující. V kulise rozpadající se směšné dveře. Je to historicky cenné, protože to dokumentuje počátky dokumentárního filmu. Na FAMU tomu říkají fabulovaný dokument. ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Mezi Calais a Doverem pluje loď, která se kolébá a její cestující též. Jeden z nich se sice odváží dát si čaj, ale během jeho konzumace se skoro ani nenapije a nakonec skončí v podpalubí. Oceňuji nejen kolébající se palubu, ale i spršky vody, co tam lítají ze strany. ()

Reklama

Reklama