Reklama

Reklama

Nebeská stvoření

  • Nový Zéland Heavenly Creatures (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film byl inspirován skutečnou událostí, ke které došlo na Novém Zélandu v padesátých letech 20.st.: dvě dívky zavraždily matku jedné z nich. Jackson s Walshovou se detailně zabývali okolnostmi případu a snažili se být věrní skutečnosti - jenže to v případě tohoto filmu znamená něco jiného než obvykle. Tou skutečností, kterou film nabízí, není objektivní pohled vycházející z policejních záznamů, ale pohled jedné z dívek, která si vedla podrobný deník. Film vznikl především na základě tohoto deníku, a tak nabízí svět viděný očima šestnáctileté Pauline Parkerové, vražedkyně vlastní matky. Díky tomu jsou součástí filmu i scény čtvrtého světa, výplodu jejich fantazie, do kterého unikají před nudným a otravným světem všedních spolužaček a nápadníků, prudících učitelek a zrazujících a nechápajících rodičů. Jak Jackson prohlašuje v jednom rozhovoru, právě nespoutaná fantazie dívek ho nejvíc zajímala a vyvolávala v něm pocit sympatií a spřízněnosti. Schopnost vizualizovat tento čtvrtý svět v BOŽSKÝCH STVOŘENÍCH byla tak jakousi malou zkouškou na Tolkiena a naznačuje jeho zájem o vysněné, fantazijní světy, který uplatnil u PÁNA PRSTENŮ. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (181)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Debut Kate Winslet vo veľkom filme vo veku 19 rokov. To je jediné pozitívum, lebo inak sledujeme celý čas len dve lesbické kamošky, ktoré zavraždia mamu jednej z nich, pretože sa jej zdá ich vzťah nevhodný. Všetko je líčené podľa denníka, ale orientované tak, aby sme ich chúďatká asi ľutovali, lebo ako uviedla vrahyňa: „našli sme potešenie v hriechu“. Ja som priestor na ľútosť nenašiel. Inak na to, že ide fakt o vraždu je scenár veľmi nudný. Asi taký bol aj ten denník tej pošetilej slečny. Spoiler: Najviac nehorázne je, že dievčatá na trest smrti neodsúdili len kvôli mladému veku a následne po veľmi krátkom treste prepustili. ()

ChArLeNe 

všechny recenze uživatele

Filmový debut Kate Winslet, a jej bravúrny herecký výkon. BRAVO! Rola psychopatickej neurotičky ju úspešne zaradila do blázinca zvaného filmový priemysel. Bohužiaľ, totéž sa nedá povedať o jej rovnako debutujúcej hereckej partnerke, ktorej herecký výkon sa mi zdal nedostatočne uveriteľný. V jej očiach a z celkovej mimiky tváre sa nedalo stopercentne odčítať, ako veľmi nenávidí svoju matku. Myslím si, že keď už niekto nenávidí z hĺbky duše, nesmie ukázať slzy, ale musí jednať bez chrbtovej kosti! "Asi mi začína hrabat. Kdepak, Jeana. To ostatní jsou cvoci." ()

Reklama

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

1) Ten, kdo měl na starosti casting, měl děsně složitou práci. Takový dav "božích kreatur" se v jenom filmu hned tak nevidí. 2) V každém případě podprůměrný snímek o dvou ďábelských a psychicky narušených kreaturách, přičemž především Kate to dobře zahrála, přesto ale nevidím důvod příběh zfilmovávat. Jediné další plus navíc (kromě Kate) je Peterova fascinace obrazem, což je ale na alespoň průměrný film stále dost málo. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

bravurní psychomysteriozní snímek, který podle mě vytěžil z minima maximum... výkon Kate Winslet velmi působivý, k režii asi není třeba nic dodávat... ještě pár scén "kamarádek" a bylo by to za plný počet! ;-) btw, poznali jste matinku Elizabeth Moody z Braindead? :-) zde jako učitelka francouzštiny... 8-) 80% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Možno by si mala tráviť viac času... s chlapcami.“ Pravdupovediac, nuda. Relatívne vymaznaná atmosféra a šokujúci záver sú jedna vec. Priemerné herecké výkony a spomalený scenár vec druhá (a horšia). Určite by som o tejto skutočnej novozélandskej mrazivej udalosti radšej videl dokument. Prekvapilo ma, že tento priemer mnohí považujú za najlepší Jacksonov film. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (27)

  • Kate Winslet v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)
  • Časopis Time zařadil film mezi top 10 roku 1994. (Karlos80)
  • Celosvětová premiéra proběhla 8. září 1994 na filmovém festivalu v Benátkách. (ČSFD)

Reklama

Reklama