Reklama

Reklama

Nebeská stvoření

  • Nový Zéland Heavenly Creatures (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film byl inspirován skutečnou událostí, ke které došlo na Novém Zélandu v padesátých letech 20.st.: dvě dívky zavraždily matku jedné z nich. Jackson s Walshovou se detailně zabývali okolnostmi případu a snažili se být věrní skutečnosti - jenže to v případě tohoto filmu znamená něco jiného než obvykle. Tou skutečností, kterou film nabízí, není objektivní pohled vycházející z policejních záznamů, ale pohled jedné z dívek, která si vedla podrobný deník. Film vznikl především na základě tohoto deníku, a tak nabízí svět viděný očima šestnáctileté Pauline Parkerové, vražedkyně vlastní matky. Díky tomu jsou součástí filmu i scény čtvrtého světa, výplodu jejich fantazie, do kterého unikají před nudným a otravným světem všedních spolužaček a nápadníků, prudících učitelek a zrazujících a nechápajících rodičů. Jak Jackson prohlašuje v jednom rozhovoru, právě nespoutaná fantazie dívek ho nejvíc zajímala a vyvolávala v něm pocit sympatií a spřízněnosti. Schopnost vizualizovat tento čtvrtý svět v BOŽSKÝCH STVOŘENÍCH byla tak jakousi malou zkouškou na Tolkiena a naznačuje jeho zájem o vysněné, fantazijní světy, který uplatnil u PÁNA PRSTENŮ. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (181)

meave 

všechny recenze uživatele

Každý člověk bez miesta hľadá svoj prístav. V obtiažnom období dospievania sa krehké duše vyrovnávajú so stratami ťažšie. Najmä keď majú pocit, že našli niečo výnimočné. Dievčatá z príbehu našli jedna druhú, avšak bojovali o seba nešťastným spôsobom. Zaujímavé spracovanie fantázii oboch, bezosporu nadaných, slečien je veľkým obohatením tohto, inak brutálneho príbehu plného nešťastných ľudí. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Dvě osamělé holky si vytvořily vlastní svět a když jim ho někdo chtěl rozbít, rozhodly se vraždit. Jedna z nich se kvůli rodičům stále stěhovala, druhá neměla kamarádky pro svou příliš introvertní povahu. Jejich setkání bylo osudové a neměly se už nikdy rozejít. Tedy alespoň ne dokud dospějí. Jenže život si nebere servítky a slabší musejí ustupovat silnějším. ()

Reklama

nunka 

všechny recenze uživatele

Ono tam toho fantazijného zmýšľania mladých dám mohlo byť pokojne aj viac a ušetrili by sme si pohľad na zbytočné a nič nehovoriace dialógy a scény. Svet mladej Pauline bol v začiatku veľmi jednoducho podaný, bez výrazových prostriedkov a nižšou réžijnou kreativitou. To, čo prišlo neskôr bola už iná káva. Len čo s tým úvodným nudným rozbehom? ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Průměrný obsah zabalený do brutálně intelektuálního a vizuálně osobitého hávu, který však ne každému padne jako ulitý. Jackson hýří režijními nápady na každém kroku. Něco je povedené, něco až tolik ne. Ve výsledku mu však režijní um asi jen těžko někdo může kritizovat. Film má ovšem svá hluchá místa. Některé nepřesvědčivé scénky co se hereckých představitelek týče (umělý pláč atd.). Jejich role byly nesmírně náročné, avšak to jaksi nikoho nezajímá. Zapamatovánihodná je i kamera, která v lecčems (rychlý přechod celek/detail) připomíná legendární béčka, na kterých Jackson našlápl svou kariéru. Celkově je ovšem snímek o dvou dívenkách pro mě tak nějak odosobněný. Závěr se pochopit dá, přesto mi až příliš silně kontrastuje se zbytkem celého příběhu, který je přinejmenším zvláštní. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Nebeská stvoření zaujmou diváka hlavně díky mrazivému námětu podle skutečné události a úžasným hereckým výkonům Kate Winslet a Melanie Lynskey. Ve fantaskních sekvencích ze čtvrtého světa jsem místy cítil pozdější Jacksonovy filmy (viz Pán prstenů či Pevné pouto) - už tenkrát v něm dřímal hluboký smysl pro smyšlené světy. I když jsem od začátku věděl, jak film skončí, tak i přesto jsem byl až do úplného závěru napnutý. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (27)

  • Kate Winslet v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)
  • Producent Jim Booth zemřel krátce po skončení produkce. Tento film je věnován jeho památce. (Cheeker)
  • Stejně jako ve všech svých filmech, i zde se Peter Jackson objeví. Všimněte si bezdomovce, kterého Juliet (Kate Winslet) políbí cestou z koncertu. (Ištván87)

Reklama

Reklama