Reklama

Reklama

Nebeská stvoření

  • Nový Zéland Heavenly Creatures (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film byl inspirován skutečnou událostí, ke které došlo na Novém Zélandu v padesátých letech 20.st.: dvě dívky zavraždily matku jedné z nich. Jackson s Walshovou se detailně zabývali okolnostmi případu a snažili se být věrní skutečnosti - jenže to v případě tohoto filmu znamená něco jiného než obvykle. Tou skutečností, kterou film nabízí, není objektivní pohled vycházející z policejních záznamů, ale pohled jedné z dívek, která si vedla podrobný deník. Film vznikl především na základě tohoto deníku, a tak nabízí svět viděný očima šestnáctileté Pauline Parkerové, vražedkyně vlastní matky. Díky tomu jsou součástí filmu i scény čtvrtého světa, výplodu jejich fantazie, do kterého unikají před nudným a otravným světem všedních spolužaček a nápadníků, prudících učitelek a zrazujících a nechápajících rodičů. Jak Jackson prohlašuje v jednom rozhovoru, právě nespoutaná fantazie dívek ho nejvíc zajímala a vyvolávala v něm pocit sympatií a spřízněnosti. Schopnost vizualizovat tento čtvrtý svět v BOŽSKÝCH STVOŘENÍCH byla tak jakousi malou zkouškou na Tolkiena a naznačuje jeho zájem o vysněné, fantazijní světy, který uplatnil u PÁNA PRSTENŮ. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (181)

kinej 

všechny recenze uživatele

Starší tvroba Petera Jacksona, nesoucí jeho typický rukopis, je taková zvláštní. Především všechny postavy ve filmu jsou hrány takovým způsobem, že působí jako své vlastní karikatury. Někde to funguje dobře (Braindead) a někde to působí téměř šíleně (jako zde). Dějová linie o dvou děvčatech, které se tolik separovali od okolního světa, až jim přišlo normální zabít je určitě velmi zajímavá, ale řekl bych, že Jackson není až takový psycholog, aby něco takového dokázal vykreslit věrohodně. Nuda však nehrozí, Jackson bere filmování jako velkou zábavu a to se do filmu otisklo. Originální kamerové švenky a právě přehnané herectví dělají z filmu velmi záživnou jízdu osudem dvou problémových děvčat, ale myslím, že občas by nebylo od věci trochu přibrzdit a ponořit se víc po povrch. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Zajímavý experiment. Ano, Božská stvoření nazývám experimentem, protože kromě okrajové fantasy složky jsou v Jacksonově režisérské tvorbě něčím zcela novým. Peter si dal záležet na tom, aby divák dokázal pochopil úzké pouto a silný vztah mezi hrdinkami, vcítit se do jejich pocitů a pozorovat jejich myšlenkové pochody, které nakonec vedly k oné tragédii. Což se mu podařilo a samozřejmě k tomu výraznou měrou přispěly výtečné herecké výkony obou hlavních protagonistek. Jen je škoda, že nenávist, která vedla k vraždě, se objevila až dost pozdě, takže to stupňování nebylo moc důvěryhodné a samotný akt zabití působil na diváka jako facka neznámo odkud. Ale jinak byl snímek nadprůměrným počinem a hodnotím ho 4*. ()

Reklama

hippyman 

všechny recenze uživatele

bravurní psychomysteriozní snímek, který podle mě vytěžil z minima maximum... výkon Kate Winslet velmi působivý, k režii asi není třeba nic dodávat... ještě pár scén "kamarádek" a bylo by to za plný počet! ;-) btw, poznali jste matinku Elizabeth Moody z Braindead? :-) zde jako učitelka francouzštiny... 8-) 80% ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Jacksonovo bujaré vyprávění se ne zcela kompatibilně mísí s příběhem dle reálné události, ale díky tomu, že pointa filmu tkví v jakési až pohádkové touze, či posedlosti /zdánlivě/ v dobrém slova smyslu, je výsledkem poměrně zajímavý příběh vznášející se na vlnách fantazie, ovšem nakonec dopadnuvší drtivou silou nejtvrdšího kamene. Závěr je skutečně mocný a mistrně natočený - dvě scény, jenž se díky prolínačkám zobrazují zároveň umocňují emocionální efekt, avšak právě díky tomuto kontrastu s veškerou předcházející stopáží, mám pocit, že nebýt závěru, byl by film průměrnou zívačkou vyčnívající pouze hereckými výkony dvou hlavních protagonistek... Co se týče Jacksonovy režie, já raději buď krok vpřed do ryze áčkových titulů, nebo krok vzad do kultovních béček. 7/10 ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Možno by si mala tráviť viac času... s chlapcami.“ Pravdupovediac, nuda. Relatívne vymaznaná atmosféra a šokujúci záver sú jedna vec. Priemerné herecké výkony a spomalený scenár vec druhá (a horšia). Určite by som o tejto skutočnej novozélandskej mrazivej udalosti radšej videl dokument. Prekvapilo ma, že tento priemer mnohí považujú za najlepší Jacksonov film. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (27)

  • Jednou z nejdiskutovanějších okolností tohoto případu je, zda dívky ve skutečnosti měly sexuální vztah. Pauline to ve svém deníku potvrzuje, zatímco Juliet Hulme (která si později změnila jméno na Anne Perry) trvá na opaku. Peter Jackson představitelkám hlavních rolí přikázal, aby se během milostných scén chovaly jako nejlepší kamarádky, které si hrají na své oblíbené smyšlené postavy. (HellFire)
  • K obsazení Melanie Lynskey do role Pauline režisér Peter Jackson řekl: "Chtěli jsme obsadit někoho z Nového Zélandu, takže jsme uspořádali veliký konkurs. Přišlo asi pět nebo šest set lidí. Cthěl jsem někoho mladého - patnáct nebo šestnáct let. (...) Profesionální herečky nám došly rychle - v úvahu připadaly asi dvě. Říkali jsme si, že někde na Novém Zélandu přeci musí být někdo, kdo by se do té role perfektně hodil. Do začátku natáčení chyběly už jen čtyři týdny a měli jsme jen kraťoučký seznam asi dvou lidí a s nikým z nich jsme nebyli právě dvakrát spokojeni. Jenže už se muselo začít pracovat na kostýmech, takže jsme byli dost pod tlakem. Fran se rozhodla, že sedne do auta a procestuje celou jižní část Severního ostrova. Byla v každičkém malém městě a procházela školy. Ukazovala ředitelům fotku Pauline a ptala se, jestli nemají nějakou studentku, která by ji mohla zahrát. Trvalo to asi týden a Fran mi každý večer telefonovala. Bylo to trochu depresivní. A pak se jednou ozvala z malého městečka New Plymouth a řekla, že našla někoho moc zajímavého. Byla to Mel." (NIRO)
  • Spoločnosť Weta Digital, založená Petrom Jacksonom a Richardom Taylorom v roku 1993, sa po prvýkrát podieľala na špeciálnych efektoch práve na tomto filme. (ČSFD)

Reklama

Reklama