Reklama

Reklama

Nebeská stvoření

  • Nový Zéland Heavenly Creatures (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film byl inspirován skutečnou událostí, ke které došlo na Novém Zélandu v padesátých letech 20.st.: dvě dívky zavraždily matku jedné z nich. Jackson s Walshovou se detailně zabývali okolnostmi případu a snažili se být věrní skutečnosti - jenže to v případě tohoto filmu znamená něco jiného než obvykle. Tou skutečností, kterou film nabízí, není objektivní pohled vycházející z policejních záznamů, ale pohled jedné z dívek, která si vedla podrobný deník. Film vznikl především na základě tohoto deníku, a tak nabízí svět viděný očima šestnáctileté Pauline Parkerové, vražedkyně vlastní matky. Díky tomu jsou součástí filmu i scény čtvrtého světa, výplodu jejich fantazie, do kterého unikají před nudným a otravným světem všedních spolužaček a nápadníků, prudících učitelek a zrazujících a nechápajících rodičů. Jak Jackson prohlašuje v jednom rozhovoru, právě nespoutaná fantazie dívek ho nejvíc zajímala a vyvolávala v něm pocit sympatií a spřízněnosti. Schopnost vizualizovat tento čtvrtý svět v BOŽSKÝCH STVOŘENÍCH byla tak jakousi malou zkouškou na Tolkiena a naznačuje jeho zájem o vysněné, fantazijní světy, který uplatnil u PÁNA PRSTENŮ. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (27)

  • K obsazení Melanie Lynskey do role Pauline režisér Peter Jackson řekl: "Chtěli jsme obsadit někoho z Nového Zélandu, takže jsme uspořádali veliký konkurs. Přišlo asi pět nebo šest set lidí. Cthěl jsem někoho mladého - patnáct nebo šestnáct let. (...) Profesionální herečky nám došly rychle - v úvahu připadaly asi dvě. Říkali jsme si, že někde na Novém Zélandu přeci musí být někdo, kdo by se do té role perfektně hodil. Do začátku natáčení chyběly už jen čtyři týdny a měli jsme jen kraťoučký seznam asi dvou lidí a s nikým z nich jsme nebyli právě dvakrát spokojeni. Jenže už se muselo začít pracovat na kostýmech, takže jsme byli dost pod tlakem. Fran se rozhodla, že sedne do auta a procestuje celou jižní část Severního ostrova. Byla v každičkém malém městě a procházela školy. Ukazovala ředitelům fotku Pauline a ptala se, jestli nemají nějakou studentku, která by ji mohla zahrát. Trvalo to asi týden a Fran mi každý večer telefonovala. Bylo to trochu depresivní. A pak se jednou ozvala z malého městečka New Plymouth a řekla, že našla někoho moc zajímavého. Byla to Mel." (NIRO)
  • Obě dívky byly shledány vinnými z vraždy, ale vzhledem ke svému věku nemohly být odsouzeny k trestu smrti. Každá z dívek tak nakonec strávila 5 let ve vězení. (HellFire)
  • Jednou z nejdiskutovanějších okolností tohoto případu je, zda dívky ve skutečnosti měly sexuální vztah. Pauline to ve svém deníku potvrzuje, zatímco Juliet Hulme (která si později změnila jméno na Anne Perry) trvá na opaku. Peter Jackson představitelkám hlavních rolí přikázal, aby se během milostných scén chovaly jako nejlepší kamarádky, které si hrají na své oblíbené smyšlené postavy. (HellFire)
  • Protože okolnosti vraždy byly v době natáčení stále v popředí zájmu novozélandské veřejnosti, Peter Jackson se rozhodl raději zaměřit na samotný vztah dívek. Kromě studování deníku Pauline Parker (Melanie Lynskey) vyhlásil pátrání po každém, kdo dívky znal a mohl mu poskytnout další informace. (HellFire)
  • Peter Jackson se rozhodl natáčet v rámci možností na skutečných místech, kde se odehrály události zobrazené ve filmu. Bistro, kde Honorah Parker (Sarah Peirse) snědla své poslední jídlo, bylo zdemolováno několik dnů po skončení natáčení. Peter Jackson také prozradil, že když štáb dorazil na místo vraždy, najednou jako kdyby se zastavil čas a ptáci přestali zpívat. Po krátké konzultaci se filmování přesunulo o několik stovek metrů dál. (HellFire)
  • Melanie Lynskey (Pauline Parker) čte ve filmu dvě povídkové knihy o pilotovi Bigglesovi („Biggles of the Camel Squadron“ a „Biggles of 266“), které napsal William Earl Johns. (Rominator)
  • Celosvětová premiéra proběhla 8. září 1994 na filmovém festivalu v Benátkách. (ČSFD)
  • Melanie Lynskey i Kate Winslet se proslavily díky rolím, ve kterých hrály postavu jménem Rose. Lynskey v seriálu Dva a půl chlapa (od r. 2003) a Winslet ve filmu Titanic (1997). (Cheeker)
  • Většina obsazení byla vybrána podle fyzické podobnosti k postavám, které hráli. (Cheeker)
  • Producent Jim Booth zemřel krátce po skončení produkce. Tento film je věnován jeho památce. (Cheeker)
  • Obrázek na stěně v Paulině (Melanie Lynskey) pokoji je fotka skutečné Juliet Hulme. (Cheeker)
  • Melanie Lynskey byla obsazena do role Pauline Parker dva týdny před začátkem natáčení. (Cheeker)
  • Kate Winslet v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)
  • Melanie Lynskey a Kate Winslet se natolik vžily do svých rolí, že se i mimo natáčení oslovovaly jmény svých postav. (Rocky62)
  • Stejně jako ve všech svých filmech, i zde se Peter Jackson objeví. Všimněte si bezdomovce, kterého Juliet (Kate Winslet) políbí cestou z koncertu. (Ištván87)
  • Časopis Time zařadil film mezi top 10 roku 1994. (Karlos80)
  • Kate Winslet byla jednou ze 175 dívek ucházejících se o roli Juliet Hulmeové. (Karlos80)
  • Spoločnosť Weta Digital, založená Petrom Jacksonom a Richardom Taylorom v roku 1993, sa po prvýkrát podieľala na špeciálnych efektoch práve na tomto filme. (ČSFD)

Reklama

Reklama