Reklama

Reklama

Cesta na Měsíc

  • Francie Le Voyage dans la Lune (více)

VOD (1)

V květnu 1902 Georges Méliès natočil film, Cesta na Měsíc. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film – kolem 14 minut – a stal se celosvětovým úspěchem. První blockbuster v historii filmu byl však okamžitě zkopírován a plagován. V roce 1913 se Georges Méliès rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto snímku. Jedna černobílá kopie však přežila. Barevná verze byla považována za ztracenou. Až do roku 1993… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (484)

Palvinie 

všechny recenze uživatele

Barevná verze je docela veselejší. Protože je barevná, že ano. Ten, kdo původní černobílou verzi vybarvoval, byl borec. Růžové kalhoty, žlutá vesta, zelený kabát a červený klobouk. Tak to má být! :) ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

Trhák!¬         Cesta na Měsíc, snímek z roku 1902 je na svou dobu nesmírně povedeně zhotovené dílo, které pro svůj "vizuál" nutně muselo skliditi značný — a zasloužený — úspěch. Nicméně, vnitřně se jedná o brak, vlastně něco hloupoučkého, určeného pro průměrné nebo unavené lidi k odpočinutí od všednosti a k vybuzení jiných vzruchů: nově se tomu říká "blockbuster", česky to je prostě a jasně řečeno "trhák" (určitě by bylo dobré, kdyby se slovo trhák objevovalo častěji a blockbuster čím dále tím méně). Kdo hodnotí i podle vnitřní kvality (tak to je správně), ten by neměl při svém hodnocení zapomenouti na mnou zde uvedené skutečnosti. Povedené počiny bez patrné vnitřní hodnoty patří, podle mého mínění, do lepšího průměru či mírného nadprůměru. Brum! (Tak se staň!) ()

MI-380 

všechny recenze uživatele

Kouzelné, úsměvné, hravé. Mumraj kongresu, výzbroj výzkumníků, poskakující a vybuchující Měsíčňané: s úžasem jsem sledoval tu hromadu nápadů a komiky pocházející z tak vzdálené minulosti. 100%. (Scorsese a jeho Hugo mě posrčili k tomu, abych se na Meliesova dílka podíval). ()

Dreadd 

všechny recenze uživatele

Převratný snímek z doby, kdy ještě film nebyl lidovou zábavou. Georges Méliès byl první, kdo viděl velký potenciál pohyblivých obrázků a tentokrát se inspiroval příběhem dalšího velkého vizionáře Julese Vernea a stvořil krátký němý snímek stojící na počátku filmu samotného a zároveň také žánru sci-fi a animované tvorby. Představa měsíce s lidskou tváří, exotickou flórou a podivnými obyvateli záhadně mizícími v oblaku kouře, se může v dnešní době zdát trochu úsměvná, ale před sto lety, v době, kdy lidé mohli o cestě na Měsíc pouze snít, musela obecenstvo ohromit. ()

Koryntos 

všechny recenze uživatele

Právě se mi splnil můj celoživotní sen o filmu, který vypadá jako z promítačky, co se barev týče a o ději, který vypadá jako LSD trip. Ani se nedá vyjádřit má radost nad tímto počátečním počinem filmografie- c'était génial. Přesně nějak takto bych si přála vidět Alenku v říši divů. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Sci-fi so všetkým, čo má sci-fi obsiahnuť. Neuveriteľný príbeh, postavy spochybňujúce misiu, technické výdobytky, obetavý hrdina, votrelci, netradičná vraždiaca zbraň a šťastný koniec. Pre rok vzniku 1902 prepáčim skoro všetko, naivitu, statickú kameru, divadelný prejav, absenciu detailnejších záberov a naviac, triky neboli až také zlé. Verzia sa dá dnes pozrieť aj s kvalitnou hudbou a komentárom, takže s kompletným pochopením nie je žiadny problém. ()

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Těžko se vžít do role diváka v roce vzniku. Ale každopádně je to pro mě pocta, že jsem mohl Cestu na měsíc vidět i dnes. Moc nechybělo a nemusel ji vidět už nikdo, což by byla obrovská škoda. Nejde dát nižší hodnocení než 5*, vždyť to je počátek toho všeho, co se nám dostává dnes. Tenkrát to musela být paráda, film s dějem, dobrodružné sci-fi... 100% ()

TheRoller 

všechny recenze uživatele

V čase, keď sa Walt Disney, Clark Gable, Gary Cooper a Marlene Dietrich učili chodiť, Henry Fonda bol tri roky pred plánom a 34 ročná Slovenka Anna Welsová sa starala o trinásťročného syna, budúceho otca Audrey Hepburn (po niekom byť krásna musela :)), vznikol vo Francúzku jeden z najväčších prelomov-pokrokov-míľnikov, aký svet filmu zažil a vyššie spomenutí ani náznakom netušili, že raz mu budú vďační za to, že tak dobre zarábajú. Méliès bol génius, vynálezca filmového triku a zakladateľ celého žánru Sci-Fi a mne je trápne, že ani po 112 rokoch, v dobe, ktorú keby ste v 1902 opísali, že takto raz budeme vyzerať, by vás hlboko a nonšalantne vysmiali a brali by to ako dobrý námet na ďalšiu žánrovku, stále nemám ani šajnu, ako niečo takéto kúzelné vytvoriť. Bez tohto filmu, bez tohto tvorcu by veru, drahí priatelia, Star Wars nevzniklo. K tomu, ako vtedajší obyčajný ľud musel zírať a odpadávať od úžasu, sa v dnešnej dobe asi nedá nájsť ekvivalent. Nechápem kategóriu "Krátkometrážny" pri tomto celovečernom skvoste. :) Najlepší moment: Posledných štrnásť minút. ()

mirec88 

všechny recenze uživatele

Prvý film z môjho najobľúbenejšieho žánru - sci-fi. Fakt po 115 rokoch od jeho vzniku som ho mohol vzhliadnuť v HD a navyše kolorovanú verziu, čo bolo fakt super. Asi najlepšia scéna je tá, keď priletia na mesiac a vrazia rovno do jeho oka, fakt super nielen na tú dobu. Má to efekty, príbeh, dobrodružstvo. Plných 5 hviezd ako vyšitých! ()

Mackin 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k nezpochybnitelnému přínosu pro budoucí směřování filmu se toto průkopnické, surrealistické scifi nedá hodnotit jinak než absolutním maximem. ()

tommy187 

všechny recenze uživatele

Ľudia moji milí, čo nedali päť hviezdičiek. Skúste spraviť takýto film vy. Ak sa vám to podarí, máte môj obdiv. Ale Méliésovi sa to podarilo pred 100 rokmi!. Je to trochu rozdiel nie? 100% ()

ondrech 

všechny recenze uživatele

Kamera: Michaut, Lucien Tainguy .... haha, ani se nedivím, že to točili dva, musela je z toho bolet ruka:) kažopádně tohle dílo si nic jiného, než pět nezaslouží. A dívat se na film starý 105 let, to uz je pojem. To, ze se divate na obraz z 15. stoleti je sice chvalyhodne, ale kdyz reknete sto let starej film, tak vam to nikdo neuveri, ze jeste ubirate. ()

Arius 

všechny recenze uživatele

Bola to vlastne divadelná hra prevedená pred kameru, divadelné kulisy, myšlienka obmedzená na divadelné priestory a aj typické divadelné prevedenie. Jedna hviezda za rok vzniku, druhá za fakt že cesta na mesiac je jedným z prvých filmov sveta a až ta tretia za samotný dej. Možno ma ukamenujete že znevažujem hodnotu jedného z najstarších filmov sveta no snažím sa byť objektívni. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Právě sem viděl zatím "nejstarší" filmy, co sem kdy viděl :o). Nebejt Huga a jeho velkého objevu, tak by pro mě nejspíš tento film a hlavně tento režisér, scénárista, herec, kulisák, producent, kostimér a kdo ví kdo ještě, zůstal utajen. Přesně o tomhle chlapíkovi a jeho snech je celý Hugo. Cesta na měsíc je srandovní. Hlavně je to ukázka zručnosti tohoto snílka, kterého obdivoval celý Svět (bohužel jen krátce). I díky Hugovi tak trochu vím, jak se dřív dělaly triky, který se i v Cestě na měsíc objevují. A chce to smeknout, páč podobný styl natáčení a vytváření triků se jen tak nevidí :o). Kam se na to hrabou dnešní počítače. Neříkám, že ze mě někdy bude fanda tědlech starejch vykopávek, ale líbí se mi to. Na to, že je to přes 110 let starý, tak je to kvalitka, která mě baví... PS: Na toho Huga se vážně mrkni, tam se dozvíš víc :o) ()

Reklama

Reklama