Reklama

Reklama

Anča a Pepík

(seriál)
  • angličtina Annie and Joe (festivalový název) (více)

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Anča a Pepík jsou dobrodružné detektivní příběhy plné kouzel, záhad a tajemství, odehrávající se ve světě myšek, který je podobný tomu našemu. Hlavními hrdiny jsou dvě myší děti, Anča a Pepík, které společně řeší různé záhady v jejich městečku nebo v blízkém Čarovném lese. Podobný žánr v tvorbě České televize doposud chyběl a Anča a Pepík je coby populární komiks s nadčasovými příběhy prověřenými generacemi čtenářů perfektní titul, kterým začít... Za městečkem zvaným Ušín žijí v malých domečcích Anča s maminkou a Pepík s tatínkem. Jsou to ještě děti, ale dost velké a samostatné na to, aby se mohly samy pouštět na dlouhé výlety – třeba do nedalekého pověstmi opředeného Čarovného lesa. Podnikají spolu dobrodružné výpravy a s důvtipem a odvahou řeší nečekané obtíže, na které přitom neomylně narazí. Jejich přátelství je pevné, jsou dobře sehranou rovnoprávnou dvojicí. Zasahují všude tam, kde narazí na nepravost nebo kde objeví nějakou záhadu.

Přestože je svět Anči a Pepíka starosvětský a idylický, kolem číhá lecjaké nebezpečí. Detektivní pátrání, do kterých se pouštějí, jsou plná falešných stop a lstivých padouchů a k jejich vyřešení je zapotřebí skutečného důvtipu, kouzelné příběhy jsou tajemné, a vystupují v nich zvláštní záhadné bytosti, kterým není radno zkřížit cestu. Ale Anča a Pepík, i když to nejsou žádní supermani, ale vlastně obyčejné děti, si nakonec vždycky poradí – díky své chytrosti, odvaze, vtipu a hlavně díky svému kamarádství... Myší svět Anči a Pepíka se tomu lidskému hodně podobá, ale ne úplně: příroda je čistá a nezničená, v létě je horko a v zimě zima, rodiče jsou laskaví a moudří, je to zkrátka svět, jaký si většinou v dětství představujeme a jaký si přejeme, aby byl, a s Ančou a Pepíkem máme možnost jej naplno zažít. Příběhy mají silnou morálku a přitom nepoučují – vše v nich nakonec dobře dopadne, ale jen díky tomu, že se o to Anča s Pepíkem snažili s nasazením všech sil... Všechny příběhy Anči a Pepíka jsou napínavé a každý svým vlastním způsobem – uvidíme čistokrevnou detektivku, kde Anča s Pepíkem řeší záhadu vyloupené pokladny, i kouzelné příběhy, kde se setkají s duchy či opravdovými čarodějnicemi. Podíváme se s nimi do dávné minulosti a dokonce i do pekelného podsvětí. V žádném příběhu přitom rozhodně nechybí rafinované zápletky, dechberoucí honičky a chytrý humor.

Seriál Anča a Pepík představuje svého druhu mimořádnou událost – v České televizi totiž poprvé vzniká seriál určený dětem starším, než jsou diváci večerníčku. Je to dáno charakterem příběhů, které jsou dobrodružné, napínavé a také tajemné, a zároveň delší, než je pro večerníček obvyklé. Zápletka má často detektivní charakter s kouzelnými prvky, což je divácky atraktivní a přitom originální... Seriál vznikl na základě dnes už kultovního komiksu (jednotlivé příběhy vycházely nejprve v 90. letech ve Čtyřlístku, později došlo i na knižní vydání) v Česku i v zahraničí uznávané autorky Lucie Lomové. Komiksové příběhy bylo potřeba pro animovaný seriál upravit, ale ti, kteří komiks znají, v seriálu najdou vše důležité – a ještě mnohem víc. Příběhy jsme totiž rozšířili, aby byly ještě napínavější a barvitější, a přidali jsme i několik nových postav... Režie se ujal zkušený tvůrce a velký fanoušek díla Lucie Lomové Michal Žabka, hudbu složil Ondřej Soukup, který skvěle vystihl atmosféru jednotlivých příběhů, a pro seriál vytvořil na text Lucie Lomové i dvě původní písně: romantický duet, který nazpívala Lucie Bílá s Janem Vondráčkem, a svou první trampskou píseň. Scénáristkou a výtvarnicí je samozřejmě Lucie Lomová, která pro seriál vytvořila jedinečná, doslova pohádková pozadí, a galerii svérázných myších typů... Titulní role namluvili Ivana Korolová a Jan Maxián. Kromě nich v seriálu uslyšíme mnoho dalších známých herců: Jana Vondráčka, Jiřího Lábuse, Vladimíre Brabce, Jaroslavu Obermaierovou, Jaroslavu Kretschmerovou, Terezu Bebarovou, Petra Rychlého, Miroslava Táborského a Martina Sobotku... Seriál je natočen technologií klasické kreslené animace v Animačním studiu České televize a podíleli se na něm nejlepší současní čeští animátoři. (Česká televize)

(více)

Recenze (22)

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ne vždy se podaří převést kreslenou knižní předlohu do televizního zpracování tak, aby zůstal zachován onen duch předlohy. A tady se to neskutečně povedlo. Animace, výběr hlasů i příběhy vedou k nádherným vzpomínkám, kdy jsem tyto příběhy četl ve Čtyřlístku, trošku jsem se u toho bál a zároveň si užíval jedny z těch lepších doplňkových příběhů. Tohle se opravdu povedlo. ()

RedDuck 

všechny recenze uživatele

Zápletky víceméně kopíruji zápletky z předlohy. ČT povedlo propracovat univerzum a vedlejší postavy, postava reportéra, profesora historie či starosty se tak objevuje napříč díly a jsou ti i drobná pomrknutí na pozornost diváka včetně závěrečných titulků (někdy i potitulková scéna). Úplně nejvíc se mi líbil Vodopád přízraků a Fantom Ušína z druhé série. ()

Reklama

Tamdydam 

všechny recenze uživatele

Tyhle myšáky si pamatuji ještě z dob mého dětství, kdy vycházeli ve Čtyřlístku. Už tehdy mě bavili mnohem víc, než samotný infantilní čtyřlístek Myšpulína, Bobíka, Fifinky a Pinďi. A je to nadstandardně kvalitní i po těch letech v seriálové podobě. Konečně něco "novodobého", co mohu dětem pustit bez obav, že jim to propláchne mozek ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

13/13 Velmi příjemné. Lomová dokázala se svými myškami z Ušína skvělé věci už v 90. letech, kdy si pouze její seriál v konkurenci celé redakce Čtyřlístku udržel konstantní kvalitu. Přeju jí mnoho vydání sebraných dobrodružství a radostné reakce právě na tento seriál :) Nehledě na to, že jde o průlomový moment, naposledy byl ze čtyřlístkovského seriálu převyprávěn seriál Kamarádi pana Semtamťuka (1998), který se nereprízuje a propadl se v čase. Bohužel, naši současní dramaturgové by se měli více začíst do české klasiky. Anča a Pepík původně vycházeli v letech 1991-2000 (Knihovnička 180-297). ()

Asenath 

všechny recenze uživatele

Anča a Pepík-moje nejoblíbenější část časopisu Čtyřlístek! Se sestrou jsme Anču a Pepíka milovaly. A vždycky když příběh o nich vynechali, byla jsem děsně naštvaná a netrpělivě čekala na další díl. Takže o to větší radost jsem měla při zjištění, že jejich příběhy převedli do televize. A vážně se jim to povedlo, bylo kouzelné na to koukat, i muj malý synovec byl, zdá se, nadšený. ()

Galerie (74)

Reklama

Reklama