Reklama

Reklama

Hora

Trailer 1

Obsahy(1)

Snímek je oslňující analýzou naší posedlosti horami. Ještě před 300 lety byly snahy zdolat horské vrcholy považovány za něco velmi blízkého šílenství. Nikdo tehdy nepředpokládal, že by divoká a opuštěná horská krajina mohla někoho zajímat. Vrcholy hor byly považovány za místa, kde sídlí nebezpečí, nikdo je nevnímal jako místa plná krásy. Proč jsou nyní horami přitahovány miliony lidí? Dokument Hora nám ukazuje okouzlující sílu výšin a jejich věčnou moc, se kterou formují naše životy i naše sny. (AČFK)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (38)

POMO 

všechny recenze uživatele

Závěrečný, ve filmu opakovaný záběr na nejkrásnější horu Himalájí Ama Dablam potvrzuje, že tvůrci filmu chtějí především sklonit obdivnou pokoru horám, majestátným dílům největšího umělce naší planety - matky přírody. Proto je možná škoda, že si k tomu vypůjčujou i známé záběry ze sportovních šlágrů (The Art of Flight) a jiných doku seriálů a snaží se o tematicky restrospektivní souhrn “the best of” (včetně poukázání na všemožné využití hor civilizací), než aby zůstali u klavíru a myšlenkách, vyslovených Dafoem. Z těch by sice některé napsal i kdokoliv z nás diváků, ale některé jiné film naopak zvedají do filozofických výšin, na které ambiciózně cílí. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Člověk by měl bezprostředně po zhlédnutí skoro až chuť si nějakou tu horu zdolat. Ze snímku je cítit velká láska k horstvu. Trošku mi ovšem vadilo, že Dafoe opakuje celou stopáž stále dokola to stejné. Velké štěstí, že to opakuje právě Dafoe, který by dokázal udělat zážitek i z četby návodu na obsluhu pisoáru. Dokument není přehnaně dlouhý, takže si ho člověk dokáže užít. Příjemná meditační výprava do bájné země božstva, obrů a monster. Krásné záběry a hudba. Myslím, že dokument dokáže pohnout se srdíčkem i nemilovníkům hor. ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi to jakože koukám na Herzoga po mrtvici.. Krásné záběry v kombinací se silnou hudbou a do toho povídá charismatický vypravěč.. Jebat na to, že jakkoliv je Dafoe parádní tak vypravěčsky je Herzog prostě bezkonkurenční. S tím se holt nedá nic dělat... Problém je spíš v tom co Dafoe pronáší. Ne, že by kvákal úplné koniny, ale právě Herzogem odkojení diváci asi vycítí, že Mountain ve svém doprovodném komentáři klouže jaksi po povrchu. To, že zdoláváním vrcholů (tím spíš v komerční formě) člověk něco důležitého ztrácí je motiv sice pravdivý a silný, ale tak nějak se samozřejmě nabízí. Mountain tímto (v zásadě banálním) motivem vrcholí. Werner by zde pouze startoval pro hlubinné odkývání dalších a dalších vrstev absurdity, syrovosti, humoru atd..... Ale špatné to vůbec není.. Možná bych vynechal nebo zkrátil ty adrenalinové exhibice, ale to už je spíš subjektivní rejpanec. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Ultimátní porno vysokohorských masivů - artistická kronika vztahu člověka s přírodou posvátných vrcholů, která v mixu vypravěče, filharmonie a kamerových přeletů oslňuje, stejně jako dojme nad tím, co jsme jako lidstvo v honbě za dobrodružstvím ztratili. Skvěle komponovaný, gradovaný, rozjímavý, tady máte INTO THE MIND či THE FOURTH PHASE na druhou. Co by na to řekla Leni Riefenstahlová :) ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Příliš mnoho příliš zběsile za sebe nasekaných příliš hezkých obrázků s podmanivě načteným zoufale plytkým komentářem a nešťastně zvolenou muzikou. Se skutečným majestátním půvabem hor to mělo společného pramálo a s hlubším zamyšlením nad vztahem člověka a přírody ještě míň. Koyaanisqatsi na vás, pacholci. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (1)

  • Celosvětová premiéra proběhla 12. června 2017 na Mountain Live ACO event v Austrálii. (ČSFD)

Reklama

Reklama