Reklama

Reklama

Pension pro svobodné pány

  • angličtina Bedtime Story (více)
TV spot

Obsahy(1)

Dámské návštěvy zakázány! Chez Marcel je malý, chudý pension pro svobodné pány. Je však veden přísnou slečnou Mossieovou, která dbá na nekompromisní zákaz přijímat dámské návštěvy. Pokud některý z podnájemníků zákaz překročí, dostane nemilosrdně výpověď. Přesto však mladý pan Mulligan propašuje do svého pokoje slečnu Andělu. K ránu dívku nutí, aby opustila jeho teploučkou postel, neboť se má z plesu vrátit spolubydlící Halibut. Andělka se brání tak dlouho, až se musí chvatně schovat ve skříni, aby ji Halibut neviděl. A kolotoč nejneuvěřitelnějších situací se rozjíždí… Bláznivá česká komedie Pension pro svobodné pány vznikla v roce 1967 podle stejnojmenné divadelní hry irského spisovatele Seana O’Caseyho. Příhody jedné noci a časného rána, kdy byl trestuhodně porušen přísný řád solidního pensionu, zpracoval Jiří Krejčík nejdříve pro televizi a pak je uvedl na scéně Činoherního klubu. Po velkém úspěchu na divadle se rozhodl tuto lehkou konverzační komedii zfilmovat. Hereckou příležitost dal Ivě Janžurové, Josefu Abrhámovi, Jiřímu Hrzánovi, ale i hvězdě předválečného filmu Věře Ferbasové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (125)

karelondatra 

všechny recenze uživatele

Jiřího Krejčíka vnímám jako člověka zrozeného hlavně pro divadlo. A tento film mě v tom ujišťuje, protože se mi ani trochu nelíbil. Přestože přední čeští herci podávají celou dobu jednoznačně obdivuhodné výkony, výsledkem je laciná fraška, která po pár minutách přestává bavit a člověk čeká, kdy se konečně změní v něco koukatelného. Což se ale nestane. ()

Jonatána 

všechny recenze uživatele

Crazy comedy, ovšem s vynikajícími hereckými výkony. Pánové Abrhám a Hrzán stejně jako paní Janžurová mě několikrát rozesmáli nahlas a příjemně mě bavili po celou dobu. Usmívala jsem se a lituji, že už jsem prošvihla možnost vidět tohle na divadle zrovna s nimi. Ale když tehdy jsem ještě nebyla na světě... Z mého pohledu jasné čtyři hvězdičky. ()

Reklama

Marthos 

všechny recenze uživatele

První ze dvou velkolepých návratů plavovlasé star prvorepublikového filmu Věry Ferbasové na stříbrné plátno. Záměrně karikaturní a komicky expresivní role přísné domácí slečny Mossierové odhaluje jakoby "jiné" herectví této geniální umělkyně a není divu, že se stejnou postavou zářila Ferbasová i na prknech Činoherního klubu. Humornou eskapádu lechtivých hrátek a hysterického snažení o vystrnazení »nepohodlné« návštěvy završují skutečně mistrovské výkony Janžurové, Abrháma a Hrzána. Tento film si připomínám opravdu rád. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Asi to bylo slavné představení v Činoherním klubu a ani se nedivím, bylo báječné sledovat nádhernou konverzačku mezi Abrhámem a Janžurovou, zvláště Iva Janžurová předvedla i ve filmovém zpracování už jako mladinká jeden z vrcholných hereckých výkonů. Bohužel, v okamžiku, kdy se na scéně objevil Jiří Hrzán, změnil se slovní humor v humor spíše groteskní, ten byl ještě slušné kvality, ale závěr s šekovou knížkou, úprkem do noční ulice a zvláště zásah zřízenců blázince, to bylo úplně ujeté v záporném slova smyslu a jednu hvězdičku jsem musel ubrat. ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Tohle že je klasika českýho filmu!? Navíc prej komedie jo? Nezasmál jsem se ani jednou. V hlavě mě utkvěli jen dvě věci. Naprosto strašný postavy, které ale hrajou výborní herci. Anděla (Iva Janžurová) je kráva takových rozměrů, že bych ji po deseti minutách filmu přetáh násadou po hlavě, a kdyby se náhodou ještě hejbala tak bych ji ještě přidal! Halibut (Jiří Hrzán) se choval taky jako pitomec a jeho účast ve filmu byla uplně zbytečná. Jen herecký výkony držej film zuby nehty nad vodou, jinak strašně mdlej film. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (12)

  • Obrázek batolete, který si chce odnést Iva Janžurová alias Anděla na památku, zapůjčil sám Jiří Křejčík a je to jedna z jeho prvních podobenek. (Jezinka)
  • Iva Janžurová musela nahradit v roli Andělky Jiřinu Jiráskovou. (Elisebah)

Reklama

Reklama