Reklama

Reklama

Pension pro svobodné pány

  • angličtina Bedtime Story (více)
TV spot

Obsahy(1)

Dámské návštěvy zakázány! Chez Marcel je malý, chudý pension pro svobodné pány. Je však veden přísnou slečnou Mossieovou, která dbá na nekompromisní zákaz přijímat dámské návštěvy. Pokud některý z podnájemníků zákaz překročí, dostane nemilosrdně výpověď. Přesto však mladý pan Mulligan propašuje do svého pokoje slečnu Andělu. K ránu dívku nutí, aby opustila jeho teploučkou postel, neboť se má z plesu vrátit spolubydlící Halibut. Andělka se brání tak dlouho, až se musí chvatně schovat ve skříni, aby ji Halibut neviděl. A kolotoč nejneuvěřitelnějších situací se rozjíždí… Bláznivá česká komedie Pension pro svobodné pány vznikla v roce 1967 podle stejnojmenné divadelní hry irského spisovatele Seana O’Caseyho. Příhody jedné noci a časného rána, kdy byl trestuhodně porušen přísný řád solidního pensionu, zpracoval Jiří Krejčík nejdříve pro televizi a pak je uvedl na scéně Činoherního klubu. Po velkém úspěchu na divadle se rozhodl tuto lehkou konverzační komedii zfilmovat. Hereckou příležitost dal Ivě Janžurové, Josefu Abrhámovi, Jiřímu Hrzánovi, ale i hvězdě předválečného filmu Věře Ferbasové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (125)

Tominni 

všechny recenze uživatele

Mini příběh z penzionu pro svobodné pány, kde jsou dámské návštěvy zakázány. Dobré herecké výkony, ze začátku celkem vtipná konverzační hra, která ale bohužel po neustálém protahování tak trochu nudí (přestože devadesát minut není žádná dlouhá stopáž). Jen z úcty k hereckým výkonům to nakonec vyjde na tři hvězdičky. ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Po letech jsem si tenhle legendární film znovu pustila, abych zjistila, jestli nezměním názor. Změnila jsem. Hvězdička šla dolů. Je to sice herecký koncert a je vidět, že herci si to opravdu užívají, ale mě prostě tyhle adaptace konverzačních divadelních her nebaví. Po půl hodině jsem si k tomu vzala něco ke čtení a po hodině jsem to úplně přepnula. Kdyby to byla krátká groteska, proč ne. Ale takhle to bylo extrémně dlouhé a natahované. ()

Reklama

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Sledování tohohle filmu je jak sledování bagru při práci. Člověk může obdivovat sílu stroje, obratnost, se kterou s ním řidič zachází, ale to je asi tak všechno. Rozhodně při tom člověk nebude pociťovat nějaké emoce. Stejně tak jsem já při shlédnutí tohoto díla zůstal chladný, nezúčastněný, na to, že se mělo jednat o komedii, jsem se ani jednou nezasmál a jediným pocitem bylo těšení se na konec. Krejčík mi nějak nesedí, podobně jsem to měl se Svatbou jako řemen. ()

gotham 

všechny recenze uživatele

První polovina se mi hodně líbí, mezi ústředním duem to opravdu jiskří, dialogy jsou velice kvalitní, poté však film upadá do průměru a konec je nemastný neslaný, jako kdyby tvůrci nevěděli, jak mají tento příběh ukončit. Přijde mi, že režisér až příliš spoléhal na herecké umění Josefa Abrháma, a i když ten předvedl vynikající výkon, nedostatky v příběhu překrýt nemohl. 60% ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Naprosto mistrovsky předvedené divadelní umění, v nádherně zkomponovaném snímku. Snad proto, že se režisér k plné podpoře Barrandova dostal až po několika předchozích pokusech, je film opravdu precizně, až přísně připraven. Jedinečný námět s puritánským nádechem gentlemanské Anglie a dvojicí nádherných, mladých herců s přirozeným talentem. Dokonale je doplňují další, v čele s barevnou Věrou Ferbasovou a groteskním akrobatem, v tomto případě českým mluvícím Chaplinem, Jiřím Hrzánem. Muzikálová příchuť to dolaďuje do absolutní dokonalosti. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (12)

  • Režisér Jiří Krejčík před natáčením celý film nazkoušel v jedné zatuchlé a uzavřené hospodě v Šárce. (Willy Kufalt)
  • Iva Janžurová musela nahradit v roli Andělky Jiřinu Jiráskovou. (Elisebah)

Reklama

Reklama