Reklama

Reklama

Pension pro svobodné pány

  • angličtina Bedtime Story (více)
TV spot

Obsahy(1)

Dámské návštěvy zakázány! Chez Marcel je malý, chudý pension pro svobodné pány. Je však veden přísnou slečnou Mossieovou, která dbá na nekompromisní zákaz přijímat dámské návštěvy. Pokud některý z podnájemníků zákaz překročí, dostane nemilosrdně výpověď. Přesto však mladý pan Mulligan propašuje do svého pokoje slečnu Andělu. K ránu dívku nutí, aby opustila jeho teploučkou postel, neboť se má z plesu vrátit spolubydlící Halibut. Andělka se brání tak dlouho, až se musí chvatně schovat ve skříni, aby ji Halibut neviděl. A kolotoč nejneuvěřitelnějších situací se rozjíždí… Bláznivá česká komedie Pension pro svobodné pány vznikla v roce 1967 podle stejnojmenné divadelní hry irského spisovatele Seana O’Caseyho. Příhody jedné noci a časného rána, kdy byl trestuhodně porušen přísný řád solidního pensionu, zpracoval Jiří Krejčík nejdříve pro televizi a pak je uvedl na scéně Činoherního klubu. Po velkém úspěchu na divadle se rozhodl tuto lehkou konverzační komedii zfilmovat. Hereckou příležitost dal Ivě Janžurové, Josefu Abrhámovi, Jiřímu Hrzánovi, ale i hvězdě předválečného filmu Věře Ferbasové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (125)

Stefi_836 

všechny recenze uživatele

Podle zdejšího hodnocení jsem myslela, že se při zhlédnutí budu za břicho popadat a udělím s radostí 5 hvězdiček, ale teď konstatuji, že třetí třetina filmu vychází bohužel z trapnosti a nesmyslosti scén a přehrávání herců. No ono většinou jakmile se někdo snaží zavřít někoho v českém filmu do blázince, jen málokterý režisér režii udrží na optimu, aby vše působilo přirozeně.  A tady se to opravdu přesně nepovedlo. Chocholoušek by se jim vysmál, protože ten jediný tu správnou úroveň právě měl.  Takže začátek je velice vtipný, na 4-5 hvězd,ale ten konec vidím jako totálně pokažený ()

Pedro72 

všechny recenze uživatele

Seán O'Casey se jako správný Irčan zapletl s irskými nacionalisty, Angličany i levicí. Mezi šitím do sociálních nešvarů se stihl zabrat i do drobné satiry na proutníky, zlatokopky a pokrytce obojího pohlaví. Krejčík v tom našel úžasnou crazy polohu pro českou hereckou elitu. Film se na pár místech trošku zadýchá, ale celkově to vidím na 4,89 *. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Niektoré staršie české komédiu sú šialené a niektoré úplne šialené, čo je práve tento prípad hlavne ku koncu filmu. Tentokrát to ale nie je pochvala, tie šialené herecké výkony by sa  hodili do divadla, ale nie celkom do filmu. Kričanie, skákanie a hádzanie vecí po sebe patrí skôr do grotesky. Pritom Abrhám s Janžurovou by to, myslím, vedeli zvládnuť aj civilnejšie a lepšie. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Chápu, proč se to vydává za komedii, ale na mě to naopak působilo příšerně depresivně, ta představa, že byla někdy doba, kdy mladí muži museli žít v něčem tak příšerném, s nulovým soukromím, kde ani na pokoji nebyla tekoucí voda, o hajzlu nemluvě (neb byl jeden společný na chodbě), a kde ještě bylo nutno podřídit se diktátu nějaké báby, která to celé měla na povel. Díkybohu, že jsem se narodil do doby, kdy jsem už tohohle pekla byl ušetřen (i když samozřejmě každá doba má svoje, tak minimálně v tomhle ohledu jsem rád, že jsme se fakt posunuli). Ale to jsem odbočil. Filmu jsem dal šanci díky kvalitnímu obsazení a zdejšímu vysokému hodnocení, ale takřka mě šokovalo (nic jsem si o něm totiž předem nezjišťoval), že se to skutečně téměř celé odehrává v jednom pokoji a celou dobu se tam jen řeší, že se Mulligan chce zbavit Anděly a ona tomu vzdoruje, což extrémně brzy začne být nesnesitelně natahované, a celou dobu mi byly neuvěřitelně lhostejné problémy, které ty postavy řešily - panebože, no tak by ta blbá bába zjistila, že si vzal na pokoj holku, no a co má jako být, honilo se mi pořád hlavou. Skutečně mi to přišlo zoufale nevtipné, a připomnělo mi to moji averzi k činohře, kterou mi přesně tento typ konverzačních komedií navždy zprotivil. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

První ze dvou velkolepých návratů plavovlasé star prvorepublikového filmu Věry Ferbasové na stříbrné plátno. Záměrně karikaturní a komicky expresivní role přísné domácí slečny Mossierové odhaluje jakoby "jiné" herectví této geniální umělkyně a není divu, že se stejnou postavou zářila Ferbasová i na prknech Činoherního klubu. Humornou eskapádu lechtivých hrátek a hysterického snažení o vystrnazení »nepohodlné« návštěvy završují skutečně mistrovské výkony Janžurové, Abrháma a Hrzána. Tento film si připomínám opravdu rád. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (12)

  • Iva Janžurová musela nahradit v roli Andělky Jiřinu Jiráskovou. (Elisebah)
  • S Jiřím Hrzánem si Iva Janžurová zahrála ve stejnémroce také ve filmu Svatba jako řemen (1967), který režíroval taky Jiří Krejčík. Za obě filmy Iva dostala cenu Trilobita. (Willy Kufalt)

Reklama

Reklama