Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lepší sněžný muž, nežli žádný muž... Asi čtyřicetiletá žena (Jiřina Bohdalová) žije navzdory své inteligenci a hezkému vzhledu sama. Občas na ni dolehne „tesknice“ a ona zatouží po společnosti muže. Jednoho dne se jí telefonem ozve přítel z mládí, Ing. Bohouš Čert (Vladimír Menšík), kterého si ona pamatuje jako štíhlého mladíka. Pozve ho na večeři, kterou připraví s mimořádnou péčí. Stejně tak si dá záležet na svém vzhledu. Jaké je její překvapení, když se ukáže, že ing. Čert ztloustnul a stal se z něj zanedbaný, drzý, poživačný a nevychovaný sobec. Delikátní večeři zhltne s hlasitým mlaskáním a srkáním a nadto sní i veškeré zásoby z ledničky. Ona mu však všechno odpouští, neboť doufá, že Čert se jednou vyjádří a požádá o její ruku. Jenže ani ženská trpělivost není nekonečná… (Česká televize)

(více)

Recenze (162)

Fifer 

všechny recenze uživatele

Kult tohoto filmu mě absolutně míjí. Nemám nic proti feministicky laděnému filmu, mám například rád filmy V.Chytilové, ale tohle je film, kde je myšlenka o mnoho zásadnější, než zpracování. V Brně se právě (2012) hraje div. představení a dělá se z toho kult, ale přitom je to jedna myšlenka ( chlapi by se neměli chovat jako prasata a pánové tvorstva) rovedená do 70 minut. Samotná Chytilová tenhle film nemá ráda, Jan Němec, který s Krumbachovou psal scénář uvedl, že jej s Ester napsali jen pro prachy ( tehdy se platilo i za odevzdání námětu a scénáře- zlaté časy.). Je to veliká škoda, protože Ester K. tu měla jedinou příležitost ukázat se jako režisérka, ale bohužel ji dostala v pouhém odpadu, v pro pro peníze odevzdáném námětu. Věřím tomu, že kdyby si mohla zvolit, který ze svých scénářů točit, dopadlo by to daleko lépe. Film v žádném případě neobstojí ve srovnání s jinými filmy, na kterých se Ester podílela (Sedmikrásky, O slavnosti a hostech, Faunovo velmi póz. odpoledne...atd). ()

LaRhette 

všechny recenze uživatele

Varování: Film, u kterého budete mít pravděpodobně nezadržitelnou potřebu jíst. Myslím, že by to byla dobrá terapie pro lidi s poruchou příjmu potravy (až na "přejídače"). Dokonalá ukázka toho, že k zabavení diváka vám stačí třeba i jenom dva herci a že konverzační komedie může být také pěkně dynamická. Ester Krumbachová sází na kupu podivností, tajemno (kdopak to teda je ten inženýr Čert?) a do detailů promyšlenou scénografii. Film je sice tak trochu neučesaný, není úplně vyloučené, že se v něm ztratíte, ale baví. I kdyby to dohromady vlastně nedávalo úplně smysl, herecké spojení Menšík a Bohdalová to v tomto případě utáhne. ()

Reklama

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Husa už se v troubě peče, čert z chomoutu neuteče.“ Distingovaná dáma vs. poživačný hochštapler v odvěkém souboji Marsu s Venuší. Ďábelsky trefná, pekelně jízlivá a do křupava vypečená satira. Opuštěným ženám dá satisfakci, ty vdavekchtivé odradí a nám, jako medvěd chlupatým (ověřeno) pánům tvorstva, nastaví zrcadlo. Z Bohouše to buranství přímo kape, na podlahu, z níž by se dalo jíst. Menšík se vyřádil. Žere jak zjednanej, zálibně v rukách otáčí obranou kostru husy, olizuje si mastné prsty a rozšafně hovoří o Freudovi: „To si přečti. Jedinečné vysvětlení vztahů mezi oběma druhy člověků.“ Kreativně mixuje darwinismus s křesťanstvím: „Já jsem z opice, ty jsi z mého žebra!“ a chytrá žena mu mazaně lichotí, jak je inteligentní. „Já vím, jak potěšit pány.“ KULINÁŘSKÉ OKÉNKO: [][] Když paní Dubová kdysi poprvé přišla na večeři, co jsem připravil? ◘ Předkrm: Bohoušova tlačenka i s kůžičkou, Švankmajerův párek. ◘ Polévka: zabijačková. ◘ Hlavní chod: Husa na klíně. ◘ Desert: pudding mortel  à la Grande bouffe. [][] Protože láska prochází… i žaludkem Faustky :-)). ()

cutugno 

všechny recenze uživatele

Menšík a Bohdalová v netypickej komédii o všežravom Ing.Ćertovi je mojou najobľúbenejšou postavou pána Menšíka. Já sa pri tomto filme nesmierne bavím lebo tý dvaja to zahráli na jedničku. Len by som chcel vedieť ako prebiehalo natáčanie scén kde toho Ing.Čert toľko zjedol...vyzeralo to akoby kamera išla bez prestávky.A ďalšia vec ...pri pozeraní filmu stále vyhladnem, to je asi tým ako Menšík konzumuje jedlo tak chutne. ()

codeas 

všechny recenze uživatele

Dosti neznámý film, který není tak často objevován v televizi jako ostatní české filmy. Poprvé jsem tento film viděl na dnes již zrušené televizní stanici TV3, kdy název mi samozřejmě nic neřekl narozdíl od soupisky dvou hlavních jmen - Menšík & Bohdalová. Po shlédnutí jsem pochopil proč film není tak často reprízován jako Světáci, Pane, vy jste vdova Po druhém shlédnutí jsem změnil názor na kvalitu filmu po všech možných stránkách. Příběhově naprosto jednoduchá dějová linie, v níž sledujeme pouze hlavní postavy. Velmi dobrá volba při výběru herců, kde je vidět jak je skloubena originalita a improvizace obou protagonistů. Další role jsou jenom dvě a vedlejší role - ve filmu Hermanová & Růžičková. Dohromady mají ve filmu asi pouze 20 vět. Ostatní zbylé role jsou pro vytvořená tzv. křoví. Jelikož je film laděn do temné komedie, nalezneme zde sice jenom pár, ale za opravdu velmi vtipných situac. Po stránce umělecké je film doveden do dokonalosti. Záběry jsou velmi dobře vybrané a působí to velmi těžkým dojmem. Některé prostřihy s postavou za černém pozadí je velmi vkusně vsazené. Škoda, že tento film není na obrazovkách častěji, určitě by si to zasloužil ()

Galerie (16)

Zajímavosti (7)

  • Ing. Čert (Vladimír Menšík) ihned po předkrmu vypije všechny 3 skleničky, které má před sebou. Když dáma (Jiřina Bohdalová) nese jako další chod špagety, jsou všechny tři sklenky již opět plné. Když začne inženýr hodovat, jsou opět prázdné. (DexMASTER094)
  • Poslední film ve kterém si zahrál před emigrací do Anglie režisér Jan Němec. (M.B)
  • Když Ing. Čert (Vladimír Menšík) jí salát, v momentě, kdy už je vidět, že ho celý snědl, vytahuje ruku zpod stolu, pod kterým měl nádobu, kam odhazoval přebytečné jídlo, které nestíhal sníst. (DexMASTER094)

Reklama

Reklama