Reklama

Reklama

Do větru

  • angličtina Into the Wind (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh tří mladých lidí odehrávající se během letní plavby kolem řeckých ostrovů. Nespoutaní sourozenci Matyáš (Matyáš Řezníček) a Natálie (Jenovéfa Boková) se plaví jako posádka plachetnice, na jejíž palubu přistoupí syn majitele lodi dokumentarista Honza (Vladimír Polívka). Postupné sbližování Natálie s Honzou naruší dokonalé soužití sourozenců a na povrch začínají vyplouvat skutečnosti, které ukáží jejich bezstarostnou jízdu v docela jiném světle. Neobvyklý milostný trojúhelník odehrávající se v atraktivním jachtařském prostředí přibližuje prostřednictvím hlavních hrdinů touhy a obavy současné mladé generace. Debutující režisérka Sofie Šustková natočila s mladým štábem svou generační výpověď na omezeném prostoru plachetnice v širém moři a na malebných ostrůvcích Severních Sporád. (A-Company CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (62)

Benigni 

všechny recenze uživatele

Vzpomněla jsem si na film s A. Delonem - V plném slunci. Nechci říct, že by tohle byla kopie, vůbec - tenhle film na něj nemá ani v pár procentech. Možná, že jako prvotní výkop to nebylo úplně nejhorší, známe horší debuty, například Hany, Cesta do Říma. Laputa a pod. Jestli chce tvůrkyně režírovat dál, měla by si od někoho napsat pořádný scénář a ne těchto pár uplácaných situací na jachtě... Škoda, ale jako mladistvý experiment těch pár procent uhájí. Každý nějak začíná. Ruční kamera asi byla nevyhnutelná, ale měla mít alespoň nějaký řád a jednotu. Celkem dobrý byl zvuk a v pár místech i mladý Polívka. Škoda, že tu nemáme jiné houslistky - herečky. ()

skorapky 

všechny recenze uživatele

Incestní vztah dvou sourozenců... a hlavně ženská co neví, co chce? Jestli vygumovaného záporáka bráchu nebo chrabrého charakterního Honzu. Ještě že, tam nebyl sedmihlavý drak a happy ending, kdy Honza odcválá s princeznou Natálií na bílém Boingu 777 ke slunci západu. Nuda v Řecku. A já od toho čekala něco jako - Kapitán Phillips s Tomem Hanksem. No, tak aspoň jeden bod za snahu, všech zúčastněných o nějaký výkon, včetně uprchlíků. ()

Reklama

klukluka 

všechny recenze uživatele

Slaboučký 3 hvězdičky, ta jedna je hodně ovlivněná skutečností, že se jedná o debut- z tohoto úhlu pohledu to nebylo tak špatné, minimálně po technické stránce se to povedlo velice dobře. Režírovat umí paní režisérka lépe, než psát scénáře- moc se toho tady nestalo. Měli jsme si myslet něco o zakázané lásce, ta údajně nikdy neproběhla a jinak jedna předem předvídatelná šukačka a finito. Věřím nicméně, že paní Šustková točit umí a ještě nás o tom přesvědčí. ()

JanPopojedem 

všechny recenze uživatele

Tři mladí lidé se nechají unášet větrem, občas jsou k sobě ohleduplní a jindy si dělají drobné naschvály. Chvilku se milují, a hned jsou zase lhostejní. Když si budete myslet, že jste se k někomu z nich přiblížili, v následující scéně se vám vzdálí. Možná skrývají velké tajemství a nebo jen vnitřní prázdnotu. A s touto nejednoznačností pracuje "Do větru" velice soustředěně. Mě baví filmy, které dávají prostor pro interpretaci, a tak se bavím přemýšlením, jak to Ti hrdinové vlastně mysleli, i teď. Trochu mi to připomnělo Bertolucciho Snílky. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Slečna Boková sa nedávno objavila v emocionálnej dráme Chvilky a hoci to nebol megahit, ukázalo sa, že aj malý rozpočet a neveľké prostredie stačí na dobrý film. Stačí nápad, nejaké posolstvo, myšlienka. Tu nebolo nič z toho, akurát vo vzduchu smrdel incest. Neviem, či je dobré, keď je u nás režisér na rovnakej vekovej úrovni ako jeho herci, v podstate spolužiaci. Jenovéfa je ale dobrá herečka. Žiadne to pseudohranie založené na hysterickosti. Za to Řezníček je čurák postavou i hraním. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (13)

  • Ve 46. minutě filmu začnou hlavní postavy závodit s druhou lodí, kdo bude v maríně dřív. První pokyn kapitána zní: „Dopni genu,“ čímž myslí více napnout/přitáhnout otěže přední plachty. Při křižování proti větru se někdy nechává gena skutečně trochu povolenější – loď sice pluje o něco pomaleji, ale plavba je pro posádku pohodlnější. (Jarek572)
  • Film se natáčel v létě 2017 v Řecku na Severních Sporádech, v místech, kde se točil slavný muzikál Mamma Mia! (2008). (SONY_)
  • Celé natáčení je založeno na jedné kameře a třech hercích. (ČSFD)

Související novinky

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

11.03.2018

Pětadvacátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest letos nabízí velmi kvalitní dramaturgii a zajímavé hosty. Tím jistě nevyhledávanějším bude francouzská herečka Catherine Deneuve… (více)

Reklama

Reklama