Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pan Ducháček je sice poněkud svérázný patron, nicméně jako koncipient advokátní kanceláře doktora Faulknera je naprosto nenahraditelný. Zejména v okamžiku, kdy se Faulkner zamiluje do sympatické Julie, dcery Alžběty z Rispaldiců. Nikdo kromě něj totiž netuší, že rozhazovačná rodina, jejíž finanční záležitosti kancelář spravuje, už nemá žádné peníze a že ji doktor z lásky k Julii financuje ze svého. Situace se vyhrotí, když advokát požádá dívku o ruku. Ona, i když ho také miluje a ke své lásce se mu přizná, odmítne, aby vyhověla své povýšené matce, pro kterou mladík není tou správnou partií. Přestože se vinou své finanční podpory Rispaldicům Faulkner sám ocitne na mizině, donutí Ducháčka, aby sehnal pětadvacet tisíc na proplacení směnky, kterou podvodně podepsal Juliin bratr. Koncipient sice peníze opatří, vzápětí však vyrazí na zámek, kde rodinu bez servítků seznámí se skutečným stavem jejich financí a počne organizovat dražbu rodinného majetku, kterým by pokryl dluhy. (TV Nova)

(více)

Recenze (317)

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších Burianových filmů a nadstandard režiséra Lamače. Příběh z advokátní kanceláře, kterou řídí prostořeký Ducháček, má dobrý Wassermanův scénář podle úspěšné divadelní hry, a navíc Burian ve své roli neexhibuje nad únosnou míru. Pětadvacet v českých na stole má své konotace i do dnešní doby. Ukázka: https://www.youtube.com/watch?v=YLxhsk4AUc8 ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

To je ptáček ten pan Ducháček, pro svého šéfa naprosto nepostradatelný. Se vším si umí dokonale poradit a všechno bezpečně vyřídí. Škoda jen, že se film vyskytuje ve velmi špatné kopii, ale i tak si Vlastu Bariana určitě užijete, hlavně jeho komiku. Ta je nezapomenutelná. Potřebujete nutně sehnat jistý finanční obnos. Nevěšte hlavu. Ducháček to zařídí. ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

"Kdyby jsme brali ohled na lidi s minulostí, tak dodneška nemáme republiku...". Film ze staré školy, se silným politickým podtextem. Střet monarchie s buržoazií a hra na vysoký a nízký původ. Ano, naivní romantický příběh, ovšem s excelentním Burianem, který si to dává skutečně bravurně a Adina tomu dodává, jako obvykle, krásu. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Srdce mi to může utrhnout, ale víc u vás štemplovat nebudu." Tak to je ptáček pan Ducháček a abych to tak trochu ventiloval, tak bílkoviny, cukr i aceton jsou u mě zatím v normě. Ovšem s bránicí mám trošku problémy, protože se mi ji Ducháček často pokoušel natrhnout smíchem a nejen tím, kterak by si vydržoval tu slavnou hollywoodskou hvězdu Rintintinu. Pokud zkrátka budu někdy mít finanční problémy, tak vím, koho mám vykopat z hrobu, aby mi je vyřešil. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Po U pokladny stál patrně druhý nejvtipnější Burianův film, přesto jednu hvězdu strhávám... Protože až pár Burianových fórků nebyla ona protivná aristokratická rodina vůbec potrestána, když tedy nepočítám vytrhnutí chlupu z brady Gampeové. A přitom ta stará existence by si taak zasloužila, aby chvíli máchala s hadrem a vytírala podlahu, a Ervínek si taky mohl hodit brigádu v nějakém tom předválečném JZD, vídle a kolečko s hnojem by mu náramně slušely. No a Adina alias Žili by mohla máchat s hadrem spolu se starou existencí, neboť jí nechybí jedna zásadní vlastnost, kterou má mít správná uklízečka - totiž protivnost. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (13)

  • Film byl v roce 2022 digitálně restaurován za spolupráce Národního filmového archivu a Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary ve studiích Universal Production Partners a Soundsquare v Praze. (sator)
  • Ve scéně, kdy Ducháček (Vlasta Burian) vysvětluje manželům Rabasovým (Václav Trégl a Marie Blažková) právní následky převzetí peněz ve výši 25 tisíc korun, říká, že je vezme „do úschovy, na 8 dní – ale co na 8 dní, do pátku, protože v pátek nám dá Kalous.“ Když však v jedné z předcházejících scén Ducháček volal právě do firmy Kalous, bylo mu slíbeno zaslání pouhých 10 korun. (Klot)

Reklama

Reklama