Reklama

Reklama

Letní opojení

Trailer

Obsahy(1)

Dostala svou gardénii. Jenže o desítky let později. Katharine Hepburnová v americko-britské romantické lovestory (1955).
Těžko říct, jak dlouho si Jane Hudsonová z Akronu v Ohiu šetřila na tuhle dovolenou. Ale ze svého sekretářského platu určitě hodně dlouho. Je to její první návštěva Evropy, a s největší pravděpodobností i poslední. Proto je rozhodnuta užít si jí na sto procent. A Benátky, které jsou její poslední evropskou zastávkou, jí k tomu dávají tisíc příležitostí. Jane je uchvácena krásou toho místa, jeho historií, dýchající z každého kamene, jeho kypící současností. Od prvního okamžiku zcela propadá jeho magickému kouzlu. Jenomže každá mince má dvě strany. A ona si tu najednou začne až příliš bolestně uvědomovat to, co si v průběhu všedních dní odmítá připustit. Svou osamělost. Opuštěnost. Celou tu prázdnotu svého - na první pohled možná tak úspěšného - života. Ona, dosud tak samostatná, soběstačná, sebevědomá a sebejistá, se tu najednou při pohledu na všechny ty šťastné lidi kolem sebe cítí ztracená. Kdoví co čekala od své evropské cesty. Možná nějaký zázrak. Jenomže zázraky se už asi nedějí. Nebo že by přece jen?
První film, který britský režisér David Lean natáčel v zahraničí, stojí poněkud ve stínu jeho velkolepých pozdějších projektů, jakými byl např. Lawrence z Arábie nebo Doktor Živago. Přesto je příběh stárnoucí staré panny, jíž se v nádherném prostředí Benátek dostane alespoň kouska toho štěstí, po němž celý život toužila, dodnes, i po více než padesáti letech od svého vzniku, víc než příjemnou podívanou. Nespornou zásluhu na tom má především Katharine Hepburnová, která dokázala své Jane vtisknout všechnu zranitelnost osamělé bytosti, skrývající se pod slupkou zdánlivé životní vyrovnanosti, spokojenosti a nezávislosti. Získala za ni také nominaci na Oskara, společně s Davidem Leanem, nominovaným za režii. A pak jsou tu pochopitelně Benátky, úžasné město, pro jehož propagaci asi Lean udělal svým filmem víc než kdokoli před ním. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (47)

pepo 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekná romanca ale nerozsekalo ma to tak ako podobný Brief Encounter od rovnakého režiséra, takže trošičku sklamanie. V súčasnosti je z filmu "iba" parádne (nádherná kamera!!!) natočená "steelovka" s úžasnou Kathenire Hepburn a posledný Leanov komorný nádych pred pred megatriom Kwai - Lawrence -Zhivago. Ale mám pocit, že skvelá Linklaterova Before trilógia tomuto filmu mnohé dlží, takže je to v podstate povinný študijný materiál. Čo som napísal vyzerá trošku kriticky ale je to fakt výborné a záver budem mať v hlave a srdci ešte veľmi dlho. 8/10 ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Prázdná barvotisková pohlednice z Benátek (v tomto ohledu je až nápadně podobná Prázdninám v Římě), v níž jsou vtipné vlastně jen pasáže, které mají působit vážně. Dobová kritika prý filmu vyčítala, že ospravedlňuje nevěru. Ačkoli nefadním prudérnosti, mám pocit, že tohle je opravdu to jediné, co Leanův snímek dělá. ()

Reklama

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Summertime stojí a padá s Katherine Hepburn - až marnotratně obsazenou do této šedobledé povídky. Žena, která si nezvykla žít ve světě bez horizontů, se vydala v poslední minutě na cestu a ta její vůle dojít až na samu hranici, zapřít sebe sama, rozkolísat pod sebou zem - není jen hodná obdivu, ale zaslouží si, aby se divák pokusil osvojit si ji také. Zatímco Lean tká sentimentální procházku Benátkami, spojenou s banální romancí s hezkým Italem, Hepburnová vše okolo boří - celou tu selanku červené knihovny - a ať si film skončí, jak chce, hlavní hrdinka ty závěrečné titulky překročí jak mrtvolu a vykročí v dál. Lze jen litovat, komu se námět dostal do rukou. Rád bych byl s tou zvláštní ženou alespoň rovné tři hodiny, sledoval ji, jak se ocitá ve městě na vodách, jak se sžívá s tím, jak se odráží a jak jinak vypadá to město, než jak ho popisují bedekry. Rád bych ji seznámil s někým mladším a méně anebo více směšným milencem, někým, kdo by k ženě nepřistupoval rutinně s osvojeným repertoárem frází, ale s otázkami. Nechtěl bych z nich vytvořit běžný či jinak otřelý milenecký pár, ale dvojici přátel, kteří si vidí hluboko do duší a jsou ochotni kvůli tomu druhému v lecčems svém ustoupit - a něco vyžadovat (i po sobě) zcela neústupně. Ničeho takového nebyl Lean schopen, a jeho film je tak tichým pomníkem ztracené příležitosti a jednoho benátského léta. PS: Neprožitý benátský sen shoří v čase pandemie bezezbytku. Itálie jak z turistického prospektu nikdy neexistovala. Melodrama zestárlé sekretářky a vysloužilého podvodníka se starožitnostmi - ta divná mesaliance amerického snu a italského poválečného resentimentu - utěšit nedokáže - stejně jako stohy večerů pod lampou. Ale ta jedna tvář, ty stovky výrazů, jimiž vládne! to všechno obstojí. Upozorňuje na samotu, která nedaleko tebe spřádá svůj vlastní tichý svět jako past, do níž chytí celou skutečnost, a podotýká, že i ty se musíš něčeho zříci, abys dokázal vyjít na cestu. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Příjemný film. Stárnoucí Američanka tráví dovolenou v kouzelných Benátkách a cítí se velmi sama a opuštěná. Náhodou potká okouzlujícího Itala a zamiluje se. Vlastně ne, zakazuje si zamilovat se. Nejdřív jen tak, ale potom je i důvod. Ital je ženatý. Ale co s dovolenou, která je možná na tomto místě poslední? Nebude lepší si ji užít se vším všudy, tedy i se zakázanou láskou? ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Pred projekciou som sa obával ĎALŠEJ emancipovanej Katharine a jej ĎALŠEJ emancipovanej roly, ale našťastie, výsledok ma potešil. Benátky sú nádherné miesto, takže vyniknú jak mestské exteriéry s množstvom bežných ľudí potulujúc sa navôkol, ako aj duch všednosti života a brilantný scenár. David Lean svojej ženskej kolegyni zamiešal do komplikovanosti postavy aj prvky (silnej) hanblivosti a (ľudskej) slabosti, čím výrazne boduje jeho typickými zbraňami : váhavosť-nerozhodnosť-tragika. Keď si to tak zoberiete, v len pomerne málo filmoch neuvidíte vraždu či smrť. Takže kvitujem na príjemne strávený (hoc dejovo bolestivý) čas. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (9)

  • Počet turistů v Benátkách po uvedení filmu do kina se zdvojnásobil. (Kulmon)
  • Apartmán Katherine Hepburn se natáčel na třech různých lokalitách. (Kulmon)
  • Podle filmového plánu bylo 90 % filmu natočeno v exteriérech, tedy přímo na známých místech Benátek (včetně ostrova Murano s barevnými domy). Zbylých deset (vše interiéry) bylo natočeno ve studiích Scalera - v obchodní čtvrti Benátek. (aniiicka)

Reklama

Reklama