Reklama

Reklama

Pět nocí u Freddyho

  • USA Five Nights at Freddy's (více)
Trailer 10

V kůži Mika (Josh Hutcherson), hlavního hrdiny Pěti nocí u Freddyho, byste určitě být nechtěli. Sám pečuje o desetiletou sestru Abby a dosud se nevyrovnal s neobjasněným zmizením dalšího sourozence před více než deseti lety. Čerstvě bez práce a s perspektivou, že přijde o Abbyino opatrovnictví, přijme práci nočního hlídače v uzavřené pizzerii Freddyho Fazbeara. Na první pohled se to může zdát jako pohodová a nenáročná práce, jenže Mike záhy zjistí, že Freddyho restaurace skrývá četná překvapení a že většina z nich není ani trochu příjemná. Nevysvětlitelné události, do nichž se Mike zaplétá čím dál víc, ho postupně zavedou situace, která připomíná tu nejděsivější noční můru, jakou si můžete představit. Zdánlivě nudná šichta se tak mění v boj o život, ve kterém soupeř nehraje ani trochu podle pravidel. (Cinemart)

(více)

Videa (4)

Trailer 10

Recenze (237)

DJ Obelix 

všechny recenze uživatele

Fanoušci videoher mohou být s letošním rokem spokojeni a Five Nights at Freddy's v trendu kvalitních adaptací pokračuje. Zároveň je ale bohužel nejméně "přístupná" pro širokou veřejnost. Emma Tammi spolu s "otcem" celé FNAF série Scottem Cawthonem za zády převedla na velká plátna první z chystané trilogie příběhů o oživlých animatronických loutkách s hodně temným pozadím. Film je doslova prošpikovaný odkazy na bohatý svět původních her (knih a komiksů), je sympaticky obsazený a zahraný a vše podtrhuje výborný soundtrack. Vzhledem k fanouškovské základně i původním videohrám nebylo zapotřebí "R" ratingu, protože i původní hry se soustředily spíš na atmosféru a lekačky než na krvavou lázeň. Zde se ovšem dostáváme k největšímu kameni úrazu - film má jen hrstku slušných lekaček a obecně moc strašidelný není. Mnohem víc se zde sází na humor a "srdíčko", což pro mě osobně nebylo na škodu (spíš naopak). Jenže pokud se nesnažíte podbízet neznalému publiku a propagujete se jako horor, nemůžete očekávat nadšené recenze. Tvůrci jsou si ovšem dobře vědomi kupní síly své fanouškovské základny (a jejich rodičů), takže jim to může být šumák. Obecně jde o velice slušnou retro žánrovku pro mladší publikum, která ale neurazí ani jejich starší doprovod. Nutno smeknout před dílnou Jima Hensona, která stojí za parádními loutkami ve filmu. Praktické efekty CGI prostě nikdy nenahradí. Pro fanoušky FNAF série je to naprostá povinnost. ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Tohle bolelo. Jako někdo, kdo nemá ke značce žádný vztah jsem opravdu trpěl. Je to zbytečně dlouhá a nezáživná podívaná s nejvíc základníma postavama. Jasně, už vás slyším "Koho zajímají postavy? Však jde o ty animatroniky!", jenže když se film z 80 % zabývá právě postavami a odehrává se mimo bývalou restauraci, tak je to problém. Přičemž jako horor to absolutně selhává po každé jedné stránce. Jediná hororová pasáž se děje cca v půlce a to postavám, který film představil v té dané a nebo předchozí scéně. Takže proč by to někoho zajímalo a nebo děsilo? Je to nejvíce strohý, nezajímavý, předvídatelný a nenápaditý film, který působil dvakrát delším dojmem než Martinovi Zabijáci rozkvetlého měsíce... Pozitivní je asi jen to, že jde o "kompetentně" natočený film, který má nějakou úctu k předloze se kterou si nevytírá zadek jako jiné herní adaptace. Takže fanoušci originálu budou asi spokojeni, pokud jim nevadí protrpět 80 minut, kde se takřka nic neděje a sledujeme nejvíc základní panáky bez charisma. ()

Reklama

JamesSi 

všechny recenze uživatele

Filmové FNAF mi připomíná docela Stmívání v jedné věci. Jde o film, který je perfektní v tom o co se snaží. Adaptovat frančízu, která je sama o sobě docela trapná, ale dělá to natolik perfektně, že to fanoušci ocení. FNAF je horrorová herní série, která je oblíbená mezi děckami, plná "loreu". Proto taky film působí v mnoha místech jako Disney channel sitcom nebo pouhá "hra na horror". Pro běžného diváka je to naprostý nesmysl (Proč William Atkin vraždí? Jak funguje ovládání animatronik/Atkinova loutková síla? Jaká je sakra motivace tetičky? A konec je naprosto nesmyslný mindfuck). Naprosto jde o tzv. "mascot horror", kdy horrorové postavičky budou na všech tričkách v místních sekáčích. Ocenit se dá Hutcherson (Peeta z Hunger Games) i další herci, kteří se docela snaží navzdory krkolomným dialogům. Film je dokonalý v to o co se snaží, jen FNAF je frančíza s dlouhým nesmyslným lorem a dětskou základnou, kvůli které se tvůrci bojí udělat něco skutečně strašidelného nebo smysluplně psychologicky rozebírat jakékoliv trauma. Hlavní demografie odkojená hrami a současní teenageři, kteří na hrách vyrostli, budou film brát jako první svůj horror popřípadě nostalgický throwback na své mládí. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Ani horor, ani komedie. Nazvala bych to tuctovým dramatem s krimi zápletkou, ovšem hloupým, ochotnickým a těžce předvídatelným. Fanoušky hry bude pravděpodobně bavit vizuální stránka + všemožné odkazy, to se mě ale bohužel netýká. Vyzdvihnout můžu snad jen post-titulkovou scénu, která mě opravdu pobavila (ač nedává sebemenší smysl) a tak trošku zmírnila můj finální verdikt. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Dětský horor jasně určený pro danou vrstvu diváků. Původní počítačová hra, která se proslavila hlavně díky streamerům, byla o statických obrázcích, ve kterých občas vyskočí robotické zvířátko. Ve filmu sice statické obrázky nejsou ale vlastně ani to strašení. Zbyla bída, která je hororem asi jako před časem Gremlins, jen bez jakékoliv zábavy, kdy se absolutně kašle na to, že by měl mít film nějaká daná pravidla. Vznikl pouze na efekt natočený fan service a naprostá a velice špatná zbytečnost, která však vydělá tolik, že nás čeká x dalších dost možná i příšernějších dílů. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (15)

  • Ve filmu se měl objevit Mark Fischbach. Avšak v době natáčení filmu pracoval na svém vlastním snímku Iron Lung (2023), a tak musel roli v tomto filmu odmítnout. (Nowster177)
  • Úvodní titulky jsou zobrazeny v počítačové grafice založené na Atari a ukazují události, které vedly k uzavření Pizzerie Freddyho Fazbeara. (DJMaroko)

Související novinky

Scorseseho Zabijáci nevydělávají

Scorseseho Zabijáci nevydělávají

06.11.2023

Zabijáci rozkvetlého měsíce, epický western Martina Scorseseho za 200 milionů dolarů, za sebou mají tři víkendy v kinech, a za tu dobu vydělali celosvětově 119 milionů. Béčkový horor s pětinovým… (více)

Čeká nás várka hororových pokračování

Čeká nás várka hororových pokračování

02.11.2023

Jak nám letos ukázalo třeba australské Mluv se mnou, americké Smrtelné zlo: Probuzení nebo v současnosti v kinech i na streamu čerstvě úřadující snímek Pět nocí u Freddyho, hororovým filmům s nízkým… (více)

Horor Pět nocí u Freddyho boří rekordy

Horor Pět nocí u Freddyho boří rekordy

29.10.2023

Producent Jason Blum (Neviditelný, Uteč) si může mnout ruce, má totiž čerstvě na kontě další ohromný hororový hit, který navzdory slabším reakcím zaznamenal pro Blumhouse vůbec nejlepší otvírák v… (více)

Reklama

Reklama