foto

Matthew Lillard

  • nar. 24.1.1970 (48 let)
    Lansing, Michigan, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Bez deviatich centimetrov dvojmetrový vychudnutý pošuk Matthew Lillard sa preslávil prevažne ako šašo, mrzí o to viac, že herectvo si vyskúšal už ako –násťročný, kurzy herectva navštevoval na American Academy of Dramatic Arts, v New Yorku navštevoval súbor Circle in the Square a napokon sám založil divadelnú skupinu The Summoner´s Ensemble.

Svoj herecký prejav postavil na extravagantnosti. Hrá prevažne podporné úlohy, ktoré by sa dali charakterizovať slovami ako excentrik, maniak, hyperaktívny magor. Takže neprekvapí, že drvivú väčšinu jeho zatiaľ ešte skromnej filmografie tvoria komerčne úspešné, zato kvalitatívne rozkolísané filmy pre teenagerov. Takže v USA je pomerne populárny. Z niektorých jeho filmov cítiť náznaky, že by sa rád vymanil z tejto škatuľky. Otázne je, či o to skutočne vôbec sám stojí a či sa napokon predsa len neuspokojí so zavedenou škatuľkou triedneho klauna. Veď ho to baví.

S celovečernými filmami si začal na začiatku 90. rokov v horore GHOULIES 3: GHOULIES GO TO COLLEGE. Nasledovali hosťovania vedľajšími úlohami so známejšími kolegami ( Angelina Jolieová – HACKERS, Drew Barrymoreová a Chris O´Donnell – ŠIALENÁ LÁSKA) prišiel rok 1996 a s ním jeho doteraz pravdepodobne najslávnejšia rola, bláznivý stredoškolák Stuart Macher z mestečka Woodsboro, v ktorom vyčíňa sériový vrah so záľubou v hororoch z prvého slasheru VRESKOT.

Lillard tvorí akúsi „bratskú dvojku“ so svojim rovesníkom Freddiem Prinzeom juniorom. Prvý krát sa s ním stretol bok po boku v sci-fi adaptácii série počítačových hier WING COMMANDER. V roku 1999 sa opätovne stretli na romantickej komédii TAKÉ NORMÁLNE DIEVČA. Tu už bol Lillard len vedľajšou postavičku, ktorá v podstate výrazne nezasahuje do deja, je v ňom prítomná prevažne ako „korenie“ (na toto je Lillard expertom). Po na Lillardov vkus príliš serióznom strete so shakespearovským Kennethom Branaghom na jeho filme LOVE´S LABOUR´S LOST, sa do tretice stretol s Prinzeom na neúspešnej romantike LETNÉ VZPLANUTIE, kde zase hral „korenie“ (pitie mlieka v tangáčoch) s Jessicou Bielovou. Aby toho nebolo málo, s Prinzeom sa stretol aj v hranej adaptácii kresleného duchárskeho seriálu SCOOBY-DOO, kde stvoril bláznivého Shaggyho. Rolu si zopakoval aj v už nie veľmi úspešnom sequele (oba diely réžia - Raja Gosnell).

Že má na viac, dokázal Lillard rolou kamaráta hlavného hrdinu (Josh Harnett), pátrajúceho bezcieľne po láske, pričom mu do cesty kladie život samé prekážky v žánrovo zaujímavej dráme MILUJ MA, PROSÍM. Že mu pristanú aj relatívne kladné úlohy, dokázal účinkovaním v úspešnej (vzhľadom na nízky rozpočet) a vizuálne prepracovanej ducharine z produkcie Roberta Zemeckisa a Joela Silvera 13 DUCHOV, kde stelesnil médium, pomáhajúce bohatému šialencovi (F. Murray Abraham) v lovení duchov. V roku 2000 sa oženil s Heather Helmovou a má s ňou dve deti.

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

Filmy

2018 One Heart
Scooby-Doo a Batman: Spolu a odvážně
Scooby-Doo a duch Labužník
2017 Halfway There (TV film)
Lego Scooby-Doo! Případ pirátského pokladu
Scooby Doo: Shaggyho souboj
2016 6 Love Stories
Lego Scooby: Strašidelný Hollywood
Scooby-Doo & WWE:Prokletí Speed Démona
2015 Bloodsucking Bastards
Scooby Doo and the Beach Beastie
Scooby Doo: Měsíční nestvůra vylézá
Scooby-Doo a skupina Kiss
2014 Scooby Doo! Frankenhrůza
Scooby Doo: Vítězné góly
Scooby Doo: Záhada kolem Wrestlemánie
Shoda
Zachraňte mumii
2013 Deep Dark Canyon
I Am Victor (TV film)
Kdo zachrání Vánoce?
Kunta 3D
National Lampoon Presents: Surf Party
Návrat na zapomenutý ostrov
Scooby Doo - Souboj psích titánů
Scooby Doo a děsivý strašák
Scooby-Doo! Tréma před vystoupením
Scoobyho dobrodružství - Tajemná mapa
2012 From The Head
Home Run Showdown
Scooby Doo a cirkus vlkodlaků
Scooby Doo: Maska Modrého sokola
Sněhouní Vánoce (TV film)
Zpátky ve hře
2011 Děti moje
Scooby Doo: Legenda o Fantosaurovi
Scooby-Doo! Upíří hudba
The Pool Boys
2010 Scooby Doo a přízrak na letním táboře
Scooby-Doo: Abrakadabra!
2009 All's Faire in Love
Endless Bummer
Exit 19 (TV film)
Married Not Dead (TV film)
Messages Deleted
Spůner
2008 Nejtajnější přání
2007 Area 57 (TV film)
Bude naše
Ve jménu krále
What Love Is
2006 13 Graves (TV film)
Pánská jízda
Žhavé nápady
2004 Miluj mě, prosím
Nekecej a pádluj!
Perfektní skóre
Scooby-Doo 2: Nespoutané příšery
2002 Britney's
Cancun Capers (TV film)
E! Entertainment Special: Who Let the Dog Out? (TV film)
Scooby-Doo
Vánoční příběh (TV film)
2001 13 duchů
Finder's Fee
Letní vzplanutí
Triangle Square
2000 Dish Dogs
Důvod zabíjet
Marná lásky snaha
1999 Taková normální holka
Wing Commander
1998 Dead Man's Curve
Hranice možností
Kariéristi
SLC Punk!
Superlék
1997 Vřískot 2
Ďáblovo dítě (TV film)
1996 Kdyby zdi mohly mluvit (TV film)
Tarantella
Vřískot
1995 Animal Room
Nebezpečná síť
Ride for Your Life
Šílená láska
1994 Ztracený syn 4 (TV film)
Šest vražd stačí, maminko!
1991 Ghoulies III: Ghoulies Go to College

TV seriály

2018 Good Girls (TV seriál)
Remix (S01E10)
Summer Of The Shark (S01E09)
Shutdown (S01E08)
další epizody (10)
Lovci duchů (TV seriál)
ScoobyNatural (S13E16)
2017 Městečko Twin Peaks (TV seriál)
Epizoda 11 (S03E11)
Epizoda 9 (S03E09)
Epizoda 2 (S03E02)
další epizody (4)
2016 Bosch (TV seriál)
Follow the Money (S02E08)
Heart Attack (S02E06)
Gone (S02E05)
další epizody (5)
Halt and Catch Fire - PC Rebelové (TV seriál)
The Threshold (S03E07)
And She Was (S03E06)
Rules of Honorable Play (S03E04)
další epizody (4)
Dobrá manželka (TV seriál)
Tracks (S07E12)
2015 Be Cool, Scooby-Doo! (TV seriál)
2014 The Bridge (TV seriál)
Jubilex (S02E13)
Quetzalcoatl (S02E12)
Beholder (S02E11)
další epizody (12)
Dobrá manželka (TV seriál)
Goliath and David (S05E11)
2013 The Bridge (TV seriál)
The Crazy Place (S01E13)
All About Eva (S01E12)
Take the Ride, Pay the Toll (S01E11)
další epizody (12)
2012 Dokonalý podraz (TV seriál)
The Real Fake Car Job (S05E07)
Myšlenky zločince (TV seriál)
The Apprenticeship (S08E06)
2010 Scooby Doo: Záhady s.r.o. (TV seriál)
2009 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Ballerina (S10E16)
2008 Gary Unmarried (TV seriál)
2005 Americký táta (TV seriál)
Homeland Insecurity (S01E06)
Robot Chicken (TV seriál)
2004 Dr. House (TV seriál)
Ministry of Mayhem (TV seriál)
1990 SK8 TV (TV seriál)

Dokumentární

2011 Scream: The Inside Story
Still Screaming: The Ultimate Scary Movie Retrospective
2007 Living with Lew
2003 50 Greatest TV Animals (TV film)
2002 Making of 'Thir13en Ghosts', The
2001 Scream: The E! True Hollywood Story (TV film)

TV pořady

2014 Dinner at Tiffani's (TV pořad)
2008 Trable Denise Richards (TV pořad)
2004 Teen Choice Awards 2004, The (TV pořad)
1996 Access Hollywood (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2014 Punch Rolla
2012 Tlusťoch válí

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(32)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace