Reklama

Reklama

Nebeské dny

  • USA Days of Heaven (více)
Trailer 1

Film Nebeské dny, kritiky jeden z nejoceňovanějších filmů všech dob, je dojemným příběhem dvou mužů, kteří milují stejnou ženu. Richard Gere, uprchlík z chudinské čtvrti Chicaga čelí kvůli lásce k Abby (Brooke Adams) plachému, bohatému Texasanovi (Sam Shepard). Mimořádný filmový počin s působivou kamerou a podmanivým zvukem natočil scenárista a režisér Terrence Malick. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (232)

H34D 

všechny recenze uživatele

Vskutku nádherná kamera zabírající zapadajícím Sluncem načervenalé scenerie nekonečných louk a obilných lánů, k tomu bezstarostný život hrstky zprátelených vesničanů a odlehčená poetika je na světě... Jenže každou idylku dokáží rozrazit neočekávané a nevyžádané city. Následují SPOILERy: Milostný trojúhelník, takřka v symbióze, záhy eskaluje v nevyhnutelné a Malick nám stejně jako ve svém prvním filmu ukáže, že i sympatický klučina se zdánlivě dobrým srdcem dokáže pod tíhou lásky a žárlivosti spáchat ty nejhorší činy. Malickova poetika však zde rozhodně nekončí, pokračuje ve vykreslování pomíjivosti života, když Billyho nevytrhne z role více méně kladného charakteru. Stejně jako Kitovi v Zapadákově, i zde zůstane Billy milovaným členem své rodiny, je mu odpuštěno jak ze strany partnerky, tak ze strany diváka a dostihne ho až neoblomná ruka zákona, čímž Malick zachová morální rozměr snímku. Závěrečná katarze je opět velmi rozporuplná v pozitivním slova smyslu - život jednoho protagonisty končí, život druhého pokračuje jakoby nic, možná je nám smutno, ale přitom vlastně ne, nevíme, co si myslet, co cítit a užíváme si jen sílu okamžiku. Billy nebyl hrdina, ani antihrdina, byl to... Člověk. Konec SPOILERů. Bohužel, jakkoli pěkne tohle zní, celkově film není zdaleka tak silný, kromě bezdějovosti a občasné nudy zamrzí hlavně emocionální plochost, jíž Malick použil k vyobrazení zmíněné pomíjivosti života a malosti jednotlivce a kterou právě i oslabil sílu emocí postav. 6/10 ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Jistě, režisérsky se jedná o zajímavě a nevšedně pojatý příběh. ALE! ... jak už jsem si kdesi tady v komentářích přečetl, snaha o nádherné romantické záběry přírody zcela vytlačuje děj samotný, spád a nakonec i souvislosti. Střih tohoto snímku byl alespoň pro mě natolik nekompaktní, že jsem chvílemi ztrácel přehled o postavách, ději i dílčí myšlence. Dokonce jsem chvílemi zvažoval, zda mi nepřeskakují při přehrávání DVD jednotlivé kapitoly. Ano, až na tolik se mi ten konečný sestřih zdá děravý. Richard Gere, coby mladík v jedné ze svých prvních rolí zahrál jistě velmi slušně a přesvědčivě, ale to pro mě není dostačující argument, abych ohodnotil tento snímek větším počtem hvězdiček. Pravda, ty nádherné snímky amerických plání, zvlněných obilných lánů či zapadajícího slunce jsou opravdu dech beroucí a myšlenka, chcete-li poselství filmu, má také svou nespornou hodnotu. Jen ten střih to celé pokazil. ()

Reklama

Hild 

všechny recenze uživatele

Tohle je třetí film Terrence Malicka, který jsem viděla a třetí film, kterým mě naprosto uchvátil. Krásný film o životě, snaží se zobrazit realitu, úžasné zobrazení anděla a démona v každém člověku. Příroda je zde veledůležitá, to už je ale ve filmu Terrence Malicka samozřejmostí, stejně tak úchvatná kamera. Krásná hudba, především ústřední motiv se mi hned dostal pod kůži. Vážně příjemné herecké obsazení. To plné hodnocení dát musím, protože opět se režisérovi podařilo mě na 95 minut dostat do jiného světa a přivést k zamyšlení. A teď už mám jasno, Terrence Malick patří do mé top 10 režisérů. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrá mierne poeticky ladená dráma od Terrenca Malicka. Má pomerne dobrý príbeh o robotníkovi, ktorý je po nešťastnom usmrtení svojho zamestnávateľa nútený spolu s priateľkou a malou sestrou ujsť a rozhodnú sa prijať sezónnu práci na jednom veľkom ranči, pričom predstierajú, že sú všetci traja súrodenci. Bohatému majiteľovi sa žena zapáči a robotník to chce využiť, aby konečne mohli žiť bezstarostným životom, lenže časom si všetci uvedomujú, že to nie je úplne ideálne. Spracovanie je celkom slušné, síce sa tu z príbehového hľadiska toho až tak moc neudeje a tempo je väčšinu času také pomalšie, ale aj tak si tu moc nemôžem sťažovať. Celé sa to nesie v takej zaujímavej atmosfére, v prvej polovici je kladený dôraz na také až spolužitie s prírodou, aspoň taký som mal z toho pocit a pôsobí to tak príjemne bezstarostne a v druhej už práve včas, aby to nebolo jednotvárne začínajú pribúdať nové zaujímavé prvky a situácie, ktoré to celé osviežia a to vrátane zaujímavého záveru. Jedine ma mrzí, že si ma to ani na okamih nedokázalo naplno získať, ale aj tak som spokojný. Herecké obsadenie je celkom slušné, hlavné duo Richard Gere a Brooke Adams pôsobia sympatickým dojmom, ale viac ma bavil Sam Shepard v úlohe majiteľa ranča. A viac priestoru mohla dostať postava sestry, tá bola zaujímavá, ale objavovala sa len sporadicky. Réžia a technická stránka sú vydarené, už tu cítiť, že Terrence Malick je skutočne výnimočný režisér a aj scenárista, skvelá kamera, zaujímavá kompozícia záberov, ale tá jeho poetika tu ešte nebola až tak pôsobivá. A dobre zvolená je aj hudba. Viac mi sadli Malickove nové filmy, hlavne kvôli kvalitnejšej poetike, ale aj Nebeské dni je zaujímavý film, bavilo ma to. 74% ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Malick nikdy nikam nespěchal. V Nebeských dnes se ale kromě náletu kobylek nestalo v podstatě VŮBEC NIC a koukat hodinu a půl na toporné pohledy Richarda Gerea mě skutečně neuspokojuje... Měl-li to být impresionistický pokus o implikaci nudy, podařilo se na výbornou.. 4/10 (45. MFF KV) ()

Galerie (98)

Zajímavosti (33)

  • Terrence Malick byl po natáčení a dokončení filmu tak vyčerpaný, že se s přítelkyní vzdálil do Paříže. Další film natočil až po dvaceti letech. (Borrtex)
  • Při požáru pole je vidět v záběru traktor, který zběsile projíždí ohněm. Tato scéna, stejně jako některé další, nebyla ve scénáři. Režisér Terrence Malick dal všem hercům i komparzu povel, aby dělali něco šíleného, cokoliv je napadne. Často tedy docházelo k velmi impulzivním a hektickým nápadům. (Borrtex)
  • Historické vybavení na mlácení pšenice bylo zapůjčeno z Western Development Museum v kanadském Saskatchewanu. (Borrtex)

Související novinky

Malick workoholikem

Malick workoholikem

25.11.2016

Legendární filmař Terrence Malick nikdy netočil závratným tempem. Mezi Nebeskými dny a Tenkou červenou linií třeba nechal díru 20 let, od roku 2011 se ale podivuhodně rozjel. Po šestileté pauze… (více)

Seminář 70mm filmů

Seminář 70mm filmů

14.03.2007

Do Krnova na ne-anamorfní 2,2:1! Druhý ročník unikátní filmové akce Seminář 70mm filmů proběhne ve dnech 16.-18. března v krnovském kině Mír. Promítnuto bude 13 snímků a témata referátů se budou… (více)

Reklama

Reklama