Reklama

Reklama

Slídil

  • Velká Británie Sleuth
Trailer

Obsahy(1)

I ta nejdokonalejší hra na světě má jedno slabé místo. Úspěšný autor detektivních románů, bonviván a milovník všech her i mechanických hraček, Andrew Wyke, si pozval do svého rozlehlého sídla milence své ženy. Majitel malých kadeřnictví, Milo Tindle pro něho není rovnocenným partnerem. Proto s ním jedná přezíravým a výsměšným způsobem. Zatímco Tindle očekává nějakou dohodu, Wyke chce svého protivníka především pokořit. Také si k tomu připravil dokonalou past... Detektivní příběh, který vznikl podle divadelní hry dramatika Anthonyho Shaffera, nabídl kromě důmyslně napsané zápletky také velké herecké příležitosti hlavním představitelům. Film natočil známý klasik americké kinematografie Joseph L. Mankiewicz (Vše o Evě, Bosá komtesa, Byl jednou jeden lotr). Cynického spisovatele Wykea působivě ztvárnil Sir Laurence Olivier (Hamlet, Moc a sláva, Richard III., Komik, Maratonec). Bezbranně vyhlížejícího Tindlea si s neobyčejnou chutí zahrál Michael Caine (Alfie, Muž, který chtěl být králem, Hanna a její sestry, Krev a víno, Pravidla moštárny). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (163)

pepo 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ som videl prvý strašný Branaghov remake, takže som bol ochudobnený o prekvapivé pointy. Škoda, pretože tento originál je omnoho lepší, funkčnejší a je úžasné ako na ploche jedného domu s dvoma hercami dokáže byť stále napínavý a svižný. Prílišná divadelosť mi vadila jedine v druhom akte, ktorý bohužiaľ nemôže naplno fungovať vo filme. Caine s Olivierom sú samozrejme podľa očakávania úžasní. 9/10 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Slídil v sobě nezapře divadelní kořeny, protože jde o záležitost pro dva hráče se spoustou dialogů a prostředí jednoho honosného šlechtického sídla. Je to rafinovaná hra na kočku a myš, kterou si vychutnají zejména příznivci klasické detektivky. Setkání dvou mužů se nejprve nese v duchu předstíraného přátelství, do kterého ale čím dál víc pronikají falešné tóny, a divák cítí, že se tady šije bouda. Otázka je, na koho a kdo bude v téhle strategické hře na několika úrovních nakonec vítězem. Zápletka má několik překvapivých zvratů a do posledního okamžiku zůstává divák v napětí, i když zkušený fanoušek dokáže odhadnout, kam tahle hra spěje. Je to snímek založený na principu hry, kdy jeden ze dvou protihráčů je přímo posedlý hráčskou vášní jdoucí za hranice běžně tolerovaného. Zároveň je to snímek o soupeření společenských kast, kdy příslušník staré šlechtické elity se cítí být ohrožovaný snaživým nýmandem ze střední třídy. Kriminální thriller se nese spíš v odlehčeném duchu a místy sklouzává do parodie klasických britských detektivek. Je to špičkově obsazené, zahrané a zasazené do perfektně fungujícího prostředí se spoustou rekvizit typických pro klasickou detektivku. Celkový dojem: 90 %. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Film postavený na zdánlivě jednoduché zápletce, kterou dělají nezapomenutelnou a strhujícím způsobem vygradovanou oba dva Herci (ano, to velké H je tam záměrně). Zvláštní bylo sledovat, jak se během fimu moje sympatie stěhovaly od jednoho pána k druhému, pak zase nazpátek a ještě párkrát dokola, abych nakonec nevěděl, čí jsem a řekl: Fajn, je to remíza, oba jste byli skvělí. ()

/Pablo 

všechny recenze uživatele

Především rafinovaný detektivní příběh, byť zatraceně dlouhý. Ale také parádní koncert dvou velkých herců, kteří si zde opravdu vystačili zcela sami. Nejlepší na tom je, že obě ženy, o které šlo, se nakonec vůbec na plátně neobjevily, ačkoliv jsem si v průběhu filmu myslel, že by se tak stát mohlo. Celkově se dá říct, že si scénarista nadmíru pohrál s divákovým očekáváním a v příběhu se nečekaných zvratů odehrálo hned několik. Divadelní předloha se samozřejmě nezapře, vždyť celý film se odehrává ve 3-4 místnostech a chvíli na zahradě. Na druhou stranu bizardní hračičky pana Wyka stojí za to, zejména jejich zapracování do děje: střih a krátký záběr na ně, vždy tak, aby podkreslovaly a vtipně doplňovaly momentální scénu. "Slídil" by se dal považovat za jakousi podivuhodnou směsici satiry a holdu detektivkám obalenou inteligentními šťavnatými dialogy, kterou lze servírovat ve svátečních dnech takhle k obědu. A já jsem si, přiznávám se, parádně pochutnal! ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Celosvětově divácky úspěšný film. Nádherná staromódní vymazlená černohumorná detektivka na panském sídle, která je sólem pro dva excelentní herce L.Oliviera v roli autora detektivek a M.Caina coby milence jeho ženy. A hraje se o to, kdo svého soka více pokoří, ne slovy, ale činy. Jedna z nejlepších hereckých exhibic. Trailer: http://www.csfd.cz/film/6400-slidil-sleuth/videa/ ()

Galerie (30)

Zajímavosti (18)

  • Aristokratickým sídlem, kde se natáčely venkovní scény, je Athelhampton House v hrabství Dorset. Dodnes skvěle zachovalé tudorovské sídlo bylo postaveno v roce 1485. Interiéry se ale natáčely už ve studiu Pinewood nedaleko Londýna. (PhillM.)
  • Andrew (Laurence Olivier) má ve sklepě svého sídla dvě cedule s názvy ulic odkazující ke světu zločinu. Baker Street, kde v povídkách a románech A. C. Doyla bydlel Sherlock Holmes, a Barner Street, kde vraždil Jack Rozparovač. (PhillM.)

Reklama

Reklama