Reklama

Reklama

Kouzlo tramvají

  • Kanada The Trolley
Kanada, 2018, 46 min

Režie:

Stephen Low

Scénář:

Stephen Low

Hrají:

Maurice Dean Wint (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Pohled do historie a na současnost tradičního městského dopravního prostředku napříč kontinenty... Z historických pramenů je patrné, že jsme dříve po městě cestovali převážně hromadně a využívali k tomu dopravní prostředek zvaný tramvaj, tvořený vozy pohybujícími se po kolejích. Tramvaje sloužily milionům lidí po celém světě. Za pár drobných převezly kohokoli, včetně dětí, téměř kamkoli. V horkých letních dnech jsme s nimi jezdili na pláž, stejně tak i do kina, do práce, do školy, na trh a zase zpátky. V těžkých i lehkých dobách nás provázely životem. Pak ale, zejména na americkém kontinentu, téměř přes noc začaly tramvaje mizet, koleje byly vykopány a trolejové vedení strháno. Musely mít mocné nepřátele, protože tato změna se odehrávala více či méně intenzivně v různých zemích po celém světě. Ale proč? Co se stalo? Jaké byly důvody, které vedly k vytlačování tramvají jako městského dopravního prostředku? (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument stoji ve svetonazoru auto versus verejna doprava, kolo na spravne strane. Ve vylidnenem Detroitu, kde zkrachovaly dve automobilky, nyni zavedli tramvajovou linku, ktera navraci zivot do mesta. I kdyz na drivejsi symbol Ameriky - peknou blondynku v USA uz nikde nenarazite. ()

Rockerman odpad!

všechny recenze uživatele

S těžkým srdcem musím ten, jinak velmi hezky natočený dokument poslat do odpadu, protože se jedná o propagaci socialismu, tedy systému, který jsme horko těžko před třiceti čtyřmi lety opustili, aby se k nám zase, tentokrát ze západní strany vrátil! Sdílení, rovnostářství a všechno bude patřit všem, to je to, co nikde a nikdy nefungovalo a nikdy fungovat nebude. Je to velký omyl všech zastánců socialismu a jediné, co funguje a také jediné, co může pomoci k boji s klimatickou krizí je kapitalismus nebo, chcete-li tržní hospodářství! ()

Reklama

sator 

všechny recenze uživatele

Kouzlo tramvají Dokument s přesahem...  Bohužel manipulativní a emočně přepjatý ... Firmy General motors, Firestone, Standard Oil, a další se spojili a nakoupili a zničili tramvajové systémy po celé Severní Americe. Aby zmonopolizovali dopravu pro auta, pneumatiky, pohonné hmoty které vyráběly. Z toho byly usvědčeny a pokutovány- dostali pokutu 5 tisíc dolarů--- ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Dokument o tramvajích je pro mě zajímavý ze dvou rovin. Ta první je severoamerická kapitola. Člověk by ani neřekl, v kolika městech severní Ameriky jezdí tramvaj. Přitom tento dopravní prostředek se v americké kultuře objevuje pouze sporadicky, výjimka je San Francisco. Američan jezdí ve filmech téměř vždy autem, hned poté taxíkem, sem tam autobusem a výjimečně vlakem. Ale tramvají? Filmaři se přitom až na konci a jen krajově dotknou tramvají v Evropě, kde tato kultura cestování má mnohem silnější tradici. O tramvajích se dozvíme jak vznikly, jak zanikaly a proč. Druhá rovina je následně srovnání auto vs. tramvaj. Ta je zde prezentována jako ekologičtější a místy se autor vyznává k lásce k tomuto prostředku až zbožně. Kdybych tramvají nejezdil, tak po shlédnutí filmečku bych po tomto zážitku absolutně toužil. Pravda je, že kouzlo starých tramvají je fuč. Nové jsou nejen ekologičtější a pohodlnější, ale též moderní, klimatizované, s možnostmi wifi, nabití telefonu. Působí vyladěně dizajnově. Vždyť i autobusy se již stávají ekologickými. Z tohoto pohledu jistě budoucnost mají, tím spíš, že řidičská budoucnost je nejistá vzhledem k drahým elektrickým autům i málo místům na parkování. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Dokument je dívatelný pouze bez zvuku. Levotočivá agitka rve uši, jinak obsahuje zajímavé fotografie a perfektní retrozáběry, nebýt těch keců, šla bych i do pěti. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama