Reklama

Reklama

Čerkasy

  • Česko Čerkasy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Čerkasy je inspirován skutečnými událostmi, ke kterým došlo na jaře 2014. Dva kamarádi Myško (Jevhen Lamach) a Lev (Dmitrij Sova) slouží na minolovce Čerkasy v době, kdy ze země po protestech v Kyjevě utíká bývalý prezident Viktor Janukovyč a na území ukrajinského poloostrova Krym se začnou objevovat tzv. zelení mužíčci. Ruské jednotky zablokují záliv jezera Donuzlav a znemožní tak sedmi lodím ukrajinských námořních sil vplout do Černého moře. Jedna válečná loď za druhou se vzdává, ale minolovka U311 Čerkasy se rozhodne i v tak beznadějné situaci postavit na odpor. (Týden ukrajinského filmu)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (44)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Väčšina tu namiesto hodnotenia filmu robí politické súdy a niektorí aj stádovito vykrikujú Sláva Ukrajine, pritom Sláva Česku alebo Slovensku nikdy nevykrikoval, lebo to je už vraj odporný nacionalizmus. Čo už, aj ovca je tvor boží. Ja takéto súdy robiť nebudem, nakoľko pre mňa je Rus ako Ukrajinec, proste rovnaký ožran. A keď ich postavíš vedľa seba, sú na nerozoznanie, pokiaľ samozrejme tým Rusom nie je Ramzan Kadyrov. Film je spracovaný v podstate minimalisticky, bez veľkého dejového presahu, ide len o tú malú udalosť, ktorá ostala v podstate v zabudnutí, že pár námorníkov niekde niekomu vzdorovalo. Problém však vidím v tom, že film má veľmi slabý záver. V podstate ani neukáže, ako to dopadlo priamo. Prišiel mi nedotiahnutý. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Bez heroismu, příkras a nějakých politických statementů. Osudy obyčejných lidí vtažených do věcí, na které mají pramalý vliv a co otestují pevnost jejich charakteru. Filmařsky sice střídmé, ale události posledních měsíců tomu dodávají na naléhavosti. Snad se ta kombinace imperialismu, tuposti a nacionalismu založeném na malosti jednotlivce brzy zhroutí směrem dovnitř, tak jak to u říší se sklony k rozpínavosti bývá, nicméně i poté v nějaké zásadnější prozření nedoufám.. Apropo, ti, co v tomto filmu vidí propagandu a „ví své“, jsou legrační, protože sami jsou její obětí a vědí hovno.. ()

Reklama

angel74 

všechny recenze uživatele

Válečný film převážně pojednávající o událostech na minolovce U311 Čerkasy během okupování Krymu ruskou armádou v roce 2014 poukazuje na to, že chování většiny ukrajinských chasníků nebylo zrovna moc hrdinské, což nejspíš i dost věrohodně zachycuje skutečný stav, který v té době v dané oblasti panoval. Nicméně asi šlo toto téma zpracovat nějakým záživnějším a napínavějším způsobem. (65%) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Jestli někdo od tohoto filmu čeká něco jako Greyhound, bude zklamán. Spíše než válečný je film psychologickým dramatem. Vzdát se nepříteli a ztratit tak čest a porušit přísahu námořníka, nebo vzdorovat dokud to má alespoň nějaký smysl? Toť otázka. Nechtěl bych být v kůži kapitána minolovky Čerkasy, každopádně před každým námořníkem, co tam zůstal až do konce smekám. Je to už třetí rok, co trvá tří denní ,,speciální vojenská operace'' jednoho válečného zločinnce a masového vraha. Už třetí rok zuří válka na Ukrajině. V zemi, která nikoho nenapadla a jen brání své hranice, které jí garantovalo samo RuSSko, výměnou za vzdání se jaderných zbraní. Ale věřte té odporné zemi, kde nevzniká nic lidstvu prospěšného. Kde se přes stodvacet let lže v kuse, zemi, která napadá sousedy, vraždí , znásilňuje,  rabuje a krade. Zemi, která si připojuje území sousedů aby tam, kde byla prosperita došlo k naprostému úpadku a zmaru všeho. RuSSové jsou slepá vývojová větev lidstva a jejich stát je úplně zbytečný. Přeji Ukrajině, aby získala zpět svá území, včetně Krymu i když bez pomoci západu, který stále čím dál více váhá to půjde těžko. Od filmu jsem asi čekal něco jiného. Myslel jsem si, že tam bude  více akce, ale i tak jsem od něj něco dostal. Dávám tedy za 3 kýble cementu. * * * ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Dějově nevýrazný snímek 1)  očividně určený divákovi znalému věci výstižně zobrazuje atmosféru doby, zmatku, morálky vojáků a celou specifickou situaci, v níž se tehdy Ukrajina ocitla._____ 2)  Post-sovětská mentalita převažuje natolik, že neumím rozlišit ruskou od ukrajinské, obě mi splývají. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (5)

  • Loď prožila bohatou službu. Byla postavena v loděnicích v tehdejším Leningradu. Účastnila se operací v Perském zálivu, Rudém i Středozemním moři. Plavila se v Atlantiku i Indickém oceánu. Dne 14. května 1990 byla při doprovodu tankeru v Rudém moři napadena čtyřmi ozbrojenými pirátskými čluny a jeden se jí podařilo potopit. Jeden ze sovětských námořníků byl zraněn. 17 členů posádky lodi bylo vyznamenáno řády a medailemi a samotná loď byla vyznamenána Praporcem Ministerstva obrany SSSR „Za odvahu“. (Robur888)
  • Loď byla uvedena do služby v sovětském námořnictvu jako Razvědčik (S-950) dne 10. 6. 1977. Dne 25. 7. 1997 vstoupila do služby Ukrajiny jako Čerkasy (U311). (Robur888)
  • Okrem mesta Očakov v Mykolajivské oblasti na Ukrajine, ktoré leží na pobreží Čierneho mora, pracovali filmári aj severovýchodne od Kyjeva v Černihivskej oblasti. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama