Reklama

Reklama

Geniální přítelkyně

(seriál)
  • Itálie L'amica geniale (více)
Trailer 1
Itálie / USA, (2018–2023), 30 h 46 min (Minutáž: 43–74 min)

Tvůrci:

Saverio Costanzo

Předloha:

Elena Ferrante (kniha)

Hudba:

Max Richter

Hrají:

Elisa del Genio, Ludovica Nasti, Luca Gallone, Fabrizia Sacchi, Antonio Milo, Antonio Pennarella, Vittorio Viviani, Gennaro Canonico, Gaia Girace (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(32)

Obsahy(1)

Když nejdůležitější přítelkyně v jejím životě jednoho dne beze stopy zmizí, Elena Grecová, nyní již postarší žena ponořená v domě plném knih, zapne počítač a začne sepisovat příběh jejich přátelství. Raffaellau Cerullovou, které vždycky říkala Lila, potkala v prvním ročníku základní školy v roce 1950. Jejich příběh, odehrávající se v nebezpečné a fascinující Neapoli, pokrývá více než 60 let jejich života. Elena se pokouší popsat tajemství Lilliny osoby, své geniální přítelkyně, která je pro ni svým způsobem nejlepší kamarádkou i nejhorším nepřítelem. Osmidílný seriál Geniální přítelkyně je inspirován stejnojmenným mezinárodním bestsellerem z pera Eleny Ferranteové. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele dlouha_potvora k tomuto seriálu (1)

Geniální přítelkyně (2018) 

Hodně chabý pokus o oživení jednoho z nejimaginativnějších realistických románů co kdy byl napsán. Jediné, co je na něm opravdu "brilantní" - je casting. Postavy v seriálu opravdu skvěle odpovídají popisu postav v knize. Zbytek spíš dost podprůměrná, křečovitá schematická slátanina v evidentně dutých filmových kulisách (fakt nemohli najít nějaké výpravné lokace?), mezi něž patří i dost slabé, místy až teatrální výkony herců. HBO prostě nějak ztrácí ten dřívější um převádět literární klenoty na obrazovku, bere to moc hopem. Neapolská sága by si zasloužila mnohem pomalejší plynutí a věnování se detailům, a jejich postupným změnám během životního cyklu postav, které jí právě dělají tak autentickou. Místo toho seriál vybírá záměrně jen ty nejdramatičtější a nejfotogeničtější momenty, které klade chronologicky, ale bez plynulosti, za sebe a prokládá to patetickým voiceoverem, který má od původního cynického tónu vypravěčky v knize opravdu hodně daleko. ()

Reklama

Reklama