Reklama

Reklama

Bez jištění na El Capitan

  • Česko Free Solo (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Free Solo je směsicí napínavého thrilleru a inspirativního životního příběhu sportovce, který si klade fyzicky i psychicky náročné cíle a snaží se dosáhnout hranice nemožného. V období začátku příprav na obtížný výstup se jeho aura nepřemožitelnosti, kterou si po desetiletí zdařile budoval, nečekaně rozpadá. Vztah s novou přítelkyní znamená též změnu ve vnímání nebezpečí úrazu a nezdarů. Vasarhelyiová a Chin umně a s citem zachycují hluboce lidské okamžiky stejně jako životu nebezpečný výkon, to vše s excelentní, místy až závrať způsobující kamerou. Výsledkem je triumf lidského ducha. (National Geographic)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (219)

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

"Uděláte jednu chybu a umřete." ■ Všem, kdo tvrdí, že to mohlo jít víc do hloubky: 1) Podle mě to do hloubky šlo dost (a občasná pomalost mi nevadila) - záleží jen na tom, jakou má kdo představivost a empatii vcítit se do pocitů jiných (doslova) lidí. 2) Začít točit profesionální dokument s tím, že netuším, jestli zachytím unikátní horolezecký výkon nebo smrt - uff!! 3) Alex Honnold je minimálně, co se vnímání pocitů týče, autista - nejsem v jeho kůži a neodvážil bych se tvrdit, že se z něj dalo vydolovat víc. ■ Stručně: Dost úžasné a obdivuhodné (přestože bych vlastním potomkům něco podobné okamžitě zatrhl). Film zachycuje poměrně realisticky emoce a současně místy neguje nespolehlivého vypravěče - když ukazuje, že to, co vysloví jedna postava, může druhá osoba vidět úplně jinak. Je velmi těžké rozhodnout se, co k hlavnímu hrdinovi cítit, protože rozumím, jak všem v jeho okolí tečou nervy, ale nechávají ho žít jeho život, protože bez něj by to nebyl on. Možná má nakonec pravdu, když říká: "Kdyby všichni žili pohodlný a příjemný život, tak nikdo nic nedokáže a nezmění." ■ Úplně samostatným prvkem je kamera. Ve stěně 900 metrů vysoké nesměla ohrozit, nesměla znervózňovat a přesto se podařily dechberoucí, fascinující záběry. Asi ne úplně pro každého, protože člověk vedle mě ke konci opakovaně skládal brýle - nicméně i to je podle mě důkaz, jak výjimečný počin se podařilo vytvořit. Maximální respekt. ■ Trailer https://www.youtube.com/watch?v=urRVZ4SW7WU ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Čtyři slunce za 80% filmu a tu pátou dávám za finálních dvacet, kde se konečně začne stoupat na obávanou horu bez jištění. Free Solo je náhled do hlavy člověka - blázna, který se cítí být naživu, když může být jen krůček od smrti a říkat... "co na tom? I v reálném životě riskuji svůj život." Což je pravda, ale přece jen úmrtí lidí, co lezou bez jištění je podstatně vyšší, než ti kteří lezou s jištěním či nelezou vůbec. Nicméně jako film o tomto koníčku - profesi je výborný. Kamera má tak efektivní záběry, že se mi z nich potily ruce i záda. Vidět to ve 3D, asi si vezmu kýbl na zvracení, nebo po celý život se nechám snášet ze schodů. Technicky naprosto dokonalý dokument, který si vaši pozornost zaslouží na velkém plátně. Jen tam jeho dokonalost oceníte. Klobouk dolu a respekt před Honouldovou partnerkou, protože ta evidentně s ním mít jednoduchý život nebude. 85% ()

Reklama

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Znáte takové ty kratičké propagační citáty, které se dávají na obaly filmů nebo filmové plakáty a které jsou často spíš nechtěně úsměvné a s realitou mají pramálo společného (Nejlepší romantická komedie všech dob. Horor tak děsivý, že už se doma nikdy neodvážíte zhasnout světlo. TheFilmGuru.blog)? Free Solo se takto chlubí citátem z The New York Times, jenž tvrdí, že Honnoldův free solo výstup by měl být oslavován jako jeden z největších sportovních výkonů všech dob. V tom však s autorem nemůžu souhlasit, Honnoldův free solo výstup na El Capitan je totiž největší sportovní výkon všech dob. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Svojím spôsobom to je koncipované ako štandardný film o feťákovi pre ktorého je jediným zmyslom života jeho droga a rodina a všetko ostatné ide vždycky bokom. Žije hlavne preto, aby získal ďalšiu a stále väčšiu dávku dokiaľ ho to asi nadobro neodrovná a nerozbije si kokos. Akurát tou drogou je adrenalín pri štveraní sa na rôzne skaly bez akéhokoľvek istenia. Stačí jedna chyba a je game over. Trochu som sa obával, že dokument bude pojatý príliš povrchne, ale podľa mňa išiel dostatočne do hĺbky jak čo sa týka Alexovho charakteru, tak neskutočne dôslednej prípravy pred finálnym výstupom. Celá tá príprava pôsobí jak videohra v ktorej si jednotlivé úseky poriadne natrénujete s istením a potom keď máte dostatočne veľké gule, tak idete do toho naostro. Tvorcom sa podarilo behom výstupu navodiť poriadne napínavú atmosféru. Aj keď divák už dopredu logicky vie, že to Alex zvládol, tak pri zdolávaní úseku Boulder Problem som od napätia ani nedýchal a nevedel som si predstaviť jak to zvládne. Nakoniec to pôsobilo tak strašne jednoducho. Stačí si odmyslieť tých pár stoviek metrov v ktorých sa to odohráva a je to brnkačka, hehe. Najviac mi je na Alexovi sympatické, že je to taký kľudný tichý chlapec a pri šplhaní nevydáva zvuky jak divá sviňa ako to má vo zvyku Adam Ondra. Alex má môj rešpekt a obdiv a prajem mu, aby zomrel vo vysokom veku na infarkt alebo nejakú inú civilizačnú chorobu. 8/10. ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Vím, že lidi provozují různé šílenosti, ale doposud jsem bez jištění viděla maximálně lézt borce, co přinejhorším spadnou z pár metrů z lezecké stěny do žíněnky. To, že někdo dokáže bez jištění lézt nikoliv po normálních horách ale po prakticky kolmé skalní stěně, pro mě bylo doposud nepředstavitelné. Je to skvěle natočené. Ač víme, jak to dopadne, i tak se člověku při závěrečném výstupu svírá žaludek. A že ten člověk dle magnetické rezonance nemá zcela běžný mozek? Že ho nevyděsí stejné věci jako nás ostatní? Upřímně, kdo se tomu může divit. Ty milimetrové skalní výčnělky, na kterých závisel jeho život, jsem kolikrát ani pořádně neviděla. Takže klobouk dolů a držím palce, ať to i příště přežije. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (6)

  • Ueli Steck, o kterém je ve filmu zmínka, byl výborný horolezec pocházející ze Švýcarska. Na svém kontě má nemalé množství rychlostních rekordů ve výstupech na mimoředně náročné vrcholy. Mezi ně např. patří severní stěna hory Eiger, o které pojednává např. snímek s Clintem Eastwoodem Vražda na Eigeru (1975), či snímek Nordwand (2008). Ueli Steck ji zdolal za neuvěřitelné 2 hodiny a 22 minut, přičemž prvovýstup v roce 1938 trval celé 4 dny. Ueli také během 61 dní vystoupal na všechny Alpské vrcholy převyšující nadmořskou výšku 4 tisíce metrů, celkem 82 vrcholů. Zemřel při aklimatizačním výstupu na horu Nupce (7 861 m. n. m.), kdy se zřítil z výšky jednoho kilometru. Tento výstup byl pouhou přípravou na zdolání nejvyšší hory světa Mt. Everestu (8 848 m. n. m.), kterou chtěl pokořit tzv. Hornbeinovým kuloárem. Jedná se o těžké skalní lezení ve vysokých nadmořských výškách. (Platom)
  • Na masivu hory El Capitan, kolem které se točí celé dějství snímku, si udělal zářez i český horolozec Adam Ondra, který zdolal cestu Down Wall s obtížností až 8b za celých osm dní. Adam narozdíl od Alexe lezl volným způsobem, nikoli stylem Freesolo (bez kompletního jištění), jakým Alex Halmond zdolal cestu Freerider o obtížnosti až 7c+, nicméně už jen fakt, že Adam Ondra byl teprve druhým člověkem na světě, který byl schopen tuto cestu přelézt a ke všemu překonal dosavadní rekord o 11 dní, hovoří za vše. (Platom)
  • Tento dokument natočili Honnoldovi přátelé. (ČSFD)

Související novinky

Jake Gyllenhaal a slavná loupež

Jake Gyllenhaal a slavná loupež

08.04.2019

Režiséři oscarového dokumentu Free Solo Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi jednají o natočení adaptace známé švédské knihy The Helicopter Heist. Příběh podle skutečných událostí od spisovatele… (více)

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

19.03.2019

26. ročník Mezinárodního filmového festivalu – Febiofest přiveze do Prahy francouzského herce a režiséra Louise Garrela, který 25. března osobně uvede svůj nejnovější film Věrní nevěrní. Komediální… (více)

Reklama

Reklama